Medvék Mikóújfaluban

2021. július 22., csütörtök, Közélet

Több medve is rendszeresen látogatja Mikóújfalu községet, egy kétbocsos példányról számos felvételt rögzítettek a település kijáratainál elhelyezett térfigyelő kamerák. A nagyvadra Demeter Ferenc polgármester figyelmeztette a lakosokat, óvatosságra intve mindenkit, aki a temető környékén jár. Lapunk megkeresésére az elöljáró arról tájékoztatott, hogy az eddigi visszajelzések alapján négy medve is látogatja rendszeresen a települést, és több helyen már komoly károkat okoztak. Az önkormányzat megtette az eddig hatályban lévő törvények engedte lépéseket, de eredménytelenül. A tegnap elfogadott, az azonnali beavatkozást lehetővé tévő kormányrendelet kapcsán Demeter Ferenc egyelőre nem foglalt állást, előbb részletesen megismerné annak tartalmát.

  • Fotó: Székelyföld.ma
    Fotó: Székelyföld.ma

A polgármester kedden a Facebookon tette közzé a figyelmeztetést a temető környékén kószáló anyamedvéről és bocsairól. A bejegyzésben azt is jelezte, hogy kezdeményezik az áthelyezésüket, mivel a törvényes keret ennyire ad lehetőséget. Az elöljáró arra is felkérte a község lakóit, hogy amennyiben látnák a nagyvadat, azonnal jelezzék a 112-es segélyhívó számon. Lapunk megkeresésére Demeter Ferenc hihetetlennek nevezte a helyzetet, ami a községben az elmúlt időszakban kialakult a medvék miatt. A lakossági bejelentések, valamint a térfigyelő kamerák felvételei alapján arra a következtetésre jutottak, hogy négy nagyvad is rendszeresen látogatja a községet, ezek közül az egyik egy kétbocsos anyamedve, amelyet a temető környékén észleltek a kamerák. Az egyik medve nemrégiben vemhes tehenet ölt meg, egy másik pedig kedden és tegnap éjszaka gyümölcsfákat tört össze a település egy másik részén. Kérdésünkre a polgármester azt is elmondta, hogy a korábban két vendéglátó egységbe is több rendbe betörő, lakóházaknál is próbálkozó példány az esetek után eltűnt, és úgy tűnik, a most észlelt medvék közül egyikkel sem azonos vele. Utóbbiak közül még egy sem tört be sehová, a vendéglátóhelyeket villanypásztorokkal vették körül.

Az önkormányzat részéről annyit tudtak egyelőre tenni, hogy az újabb példányok kapcsán nekifogtak az áthelyezési kérelmek összeállításának. A vadkárok megtérítésére benyújtották az iratcsomót. Utóbbi kapcsán elmondta: jelentős kárról van szó, mivel egy olyan, borjúzás előtt álló, viszonylag fiatal tehenet pusztított el a medve, melynek piaci értéke elérheti a hétezer lejt. Meglátása szerint ezen a téren is gondok vannak a jogszabállyal, mivel kizárólag az elpusztult állat testsúlyát és a vágóhidakon alkalmazott árat veszi alapul, teljesen figyelmen kívül hagyva például, hogy mennyi hasznot tudott volna még termelni. E számítás szerint a tulajdonos legtöbb a felét, ha megkaphatja az állat piaci értékének – részletezte.

„Mindennapi életünk része lett a medve, csak a kitartás maradt, már a medvékkel álmodunk. Reggelente azzal foglalkozom a hivatalban, hogy a kamerák felvételeit nézem, volt-e valami mozgás valahol” – fogalmazott Demeter Ferenc. Azt is elmondta, hogy 11 térfigyelő kamerát szereltek fel a községből kivezető utak mentén, ezek igen hasznosak, a mezők felől érkező medvéket azonban nem tudják észlelni.

Hozzászólások
Szavazás
Készül-e ön nyaralni idén?eredmények
szavazatok száma 718
szavazógép
2021-07-22: Máról holnapra - Nagy D. István:

Az örök mostohagyermek

Önmagában az már nem is bír különösebb hírértékkel, hogy az állami vasúti társaságnál tovább tornyosulnak a gondok, hiszen az elmúlt két évtizedben kevés kivétellel általában arról értesülhettünk, hogy éppen mennyire sikerült még lennebb csúsznia a lejtőn.
2021-07-22: Közélet - Nagy B. Sándor:

Határjárás Ojtoz környékén

Huszonkilenc ember, negyven kilométer, két nap és a gyönyörű Háromszéki havasok az Ojtoz-szorostól a Nagy Rönk-, Kalabucs-, Sóbérc- csúcsot és a Meszták-tetőt érintve a Putna-patakáig. Így lehetne röviden összefoglalni a Csíkszéki Kárpát Egyesület által szervezett tizenkilencedik határtúrát, melyet egy múlt csütörtöki rövid ismerkedés és az ojtoz-telepi bunkerek, kaszárnyák maradványai, valamint a Rákóczi-várrom megtekintése után pénteken és szombaton tartottak. Molnár Sándor túravezetővel beszélgettünk az eseményről.