Az örök mostohagyermek

2021. július 22., csütörtök, Máról holnapra
Nagy D. István

Önmagában az már nem is bír különösebb hírértékkel, hogy az állami vasúti társaságnál tovább tornyosulnak a gondok, hiszen az elmúlt két évtizedben kevés kivétellel általában arról értesülhettünk, hogy éppen mennyire sikerült még lennebb csúsznia a lejtőn.

Az évről évre csak fokozódó lerongyolódást bárki tapasztalhatta, ha kissé körülnézett a vasút háza táján. Legyen szó a szerelvények, pályák állapotáról vagy éppen a vasútállomásokon uralkodó viszonyokról, pár kivétellel az embernek akaratlanul is az enyészet, a lassú, de biztos pusztulás jut eszébe. A minap kiderült ugyanakkor, hogy mint oly sok más területen Romániában, itt is van lejjebb, a szemmel látható romlás csak a jéghegy csúcsa. A legfrissebb értesülés, hogy a teljes vasúti hálózatot üzemeltető anyavállalat abba a helyzetbe jutott, hogy már az alkalmazottjaik bérét is kénytelen megnyirbálni, annyira szűkösek a forrásaik.

A tényt az illetékes hivatalosságok sem tagadják. Ennél azonban még lehangolóbb a kialakult helyzet oka, ami természetesen újabb beszédes iskolapéldája a romániai közállapotoknak. Már szinte csodálkoznunk sem érdemes: ez alkalommal is dominóhatást előidéző, a következményeket teljesen figyelmen kívül hagyó döntés áll a háttérben: a kormány nem hagyta jóvá a vállalat személyszállító részlegének költségvetését, utóbbi emiatt nem tud fizetni az anyavállalatnak a vágányok és az állomások használatáért, így a központi cégnek most húszezer alkalmazottját kellett arról értesítenie, hogy fizetésüknek mindössze egyharmadát kapják kézhez. Menetrend szerint érkezik is a magyarázat az illetékes minisztériumtól: nyugalom, megoldják, már azonosították a felelősöket, és így tovább. Egyedül az nem tiszta, hogy akkor lesz-e pénz, vagy nem lesz, és ha igen, mikor?

A fentebb dióhéjban tálalt történet egy újabb erős bizonyítéka annak, hogy a vasút továbbra is egyike azon feladványoknak, amelyeket mindeddig – bár látszólag többen törekedtek rá – egyetlen kormány sem tudott megoldani. Számon tartani is nehéz, hányszor kezdeményeztek vezetőcserét a többpillérű vállalatnál, de működési, menedzsmentreformokról, átfogó fejlesztésekről is hallhattunk gyakran, mégis: a csoda valahogy minden alkalommal elmaradt. Kaptunk viszont kolosszális sikkasztásokat, eltapsolt milliókat, szánalmas eredményű, tessék-lássék fejlesztéseket, fejetlen döntéseket, és persze mindezzel párhuzamosan egy egyre gyatrább, mára már kiszámíthatatlan veszélyeket is hordozó szolgáltatást – piszkos, késő, mostanság egyre-másra kigyulladó vonatokat. Mint sok más, az állam kezében lévő alapszolgáltatásról, a vasútról is szomorúan kell megállapítanunk, hogy három évtizeddel a rendszerváltás után, az ország európai uniós tagságának 14. évében a döntéshozóknak még mindig nem sikerült felismerniük fontosságát, és ennek megfelelően viszonyulniuk a gazdai szerephez. Sikerült viszont a szakadék szélére sodorni egy stratégiai, gazdasági és nem utolsósorban környezetvédelmi szempontból kiemelten fontos ágazatot, melyet a jelek szerint továbbra is csak nyűgöt jelentő mostohagyermekként képesek kezelni.

Hozzászólások
Szavazás
Készül-e ön nyaralni idén?eredmények
szavazatok száma 718
szavazógép
2021-07-22: Közélet - Fekete Réka:

Hátrányban az utókezelés (Megyei kórház)

Nem köt jövőre szolgáltatási szerződést a megyei egészségbiztosítási pénztárral a sepsiszentgyörgyi megyei kórház a járóbeteg-rendelőben működő fizikoterápiás kezelésekre és a gyógytornára, 2022-ben ez csak azoknak a pácienseknek jár kedvezményesen, illetve térítésmentesen, akiket beutalással látnak el a kórházban vagy magánrendelőben élnek ezzel a lehetőséggel – tájékoztatott tegnap András-Nagy Róbert, a Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház menedzsere.
2021-07-22: Közélet - Nagy D. István:

Medvék Mikóújfaluban

Több medve is rendszeresen látogatja Mikóújfalu községet, egy kétbocsos példányról számos felvételt rögzítettek a település kijáratainál elhelyezett térfigyelő kamerák. A nagyvadra Demeter Ferenc polgármester figyelmeztette a lakosokat, óvatosságra intve mindenkit, aki a temető környékén jár. Lapunk megkeresésére az elöljáró arról tájékoztatott, hogy az eddigi visszajelzések alapján négy medve is látogatja rendszeresen a települést, és több helyen már komoly károkat okoztak. Az önkormányzat megtette az eddig hatályban lévő törvények engedte lépéseket, de eredménytelenül. A tegnap elfogadott, az azonnali beavatkozást lehetővé tévő kormányrendelet kapcsán Demeter Ferenc egyelőre nem foglalt állást, előbb részletesen megismerné annak tartalmát.