Családi nap ErősdönKözösségi ünnep a léleksorvadás ellen

2021. július 26., hétfő, Közélet

Aprócska, ám annál meghittebb családi ünnepet tartottak szombaton Erősdön a református parókia udvarán. A helybeliek mellett árapatakiak, hidvégiek is eljöttek a magyar kultúra értékeinek jegyében tartott rendezvényre, mely gyermekeknek és idősebbeknek egyaránt  kikapcsolódást, közösségi élményt jelentett.

  • Táncház az erősdi református parókia udvarán. A szerző felvétele
    Táncház az erősdi református parókia udvarán. A szerző felvétele

Újdonság, hogy az erősdi családi napot ugyan a VIII. Székföldi Magyar Napok részeként szervezték meg, Ráduly-Baka Zsuzsanna helybeli református lelkész jobbnak érezte, ha az eddigi őszi rendezvény helyett a közösségi ünnepet nyáron tartják. E változásnak gyermekek és felnőttek egyaránt örülhettek, hiszen a jó idő nem csak felhőtlen, hanem tartalmas együttlétet is biztosított. A kicsiket eleinte a Vinceffy Orsolya múzeumpedagógus által vezetett Zsurmoló műhely gyermekfoglalkozásai örvendeztették meg, később a Folker együttes táncháza mozgatta meg őket, illetve a résztvevők még az erősdi gyermekek által bemutatott humoros jeleneten is derülhettek.

Házigazdaként köszöntötte a jelenlévőket Ráduly-Baka Zsuzsanna, kiemelve, hogy az erősdi családi nap ötlete közösségi élethelyzetük felismeréséből született. „Egyre inkább azt éreztem – hangoztatta a református lelkész –, hiányzik életünkből valami, a kötetlen, vidám, felszabadult együttlétek élménye, hiszen a mai időkben egyre jobban távolodunk egymástól. Elmaradnak a családi ünnepek, a régi nagy, rokoni találkozások, magányosan szórakozunk a képernyők előtt, próbálunk művelődni, kikapcsolódni a virtuális világban. Gyermekeink szintén magányos fogolyként egy-egy okos eszköz mellé láncoltak, és alig sikerül őket onnan felszabadítanunk. Látszólag nagyon jól élünk, kényelmesen, önmagunkban, de csak látszólag, mert észrevétlenül sorvad a lelkünk, az elidegenült kapcsolatok következtében lassan és biztosan öl a magány, s talán nem is fogjuk fel, hogy azért beteg a testünk, mert a lelkünk igazán beteg.” Azért is tartanak családi napot, tette hozzá, hogy minden korosztály találja meg a helyét ebben a közösségben, érezze igazán jól magát, illetve ismerjük fel újra, hogy „mennyi értéke van a mi magyar kultúránknak”. Gáj Nándor megyei önkormányzati képviselő, a sepsiszentgyörgyi Művészeti és Népiskola vezetője beszédében az Úz völgyéhez hasonlította Székföldjét, kiemelve, hogy példaértékű az itt, azaz a tömbmagyarságtól távolabb élők erőssége.

Délután a sepsiszentgyörgyi Classical Singers együttes négy énekese operettrészleteket adott elő, a végén az egyik idősebb helybeli asszony meg is jegyezte, neki annyira tetszett, hogy bizony húsz évet fiatalodott.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Hol tervez nyaralni idén?

eredmények
szavazatok száma 547
szavazógép
2021-07-26: Közélet - Szekeres Attila:

810 éves Miklósvár

Miklósvár első írásos említésének 810. évfordulóját ünnepelték tegnap a hagyományos Anna-napi búcsúval, egész napos rendezvénysorozattal, családoknak szóló programokkal a Kálnoky-kastélyban és parkjában a helybeli római katolikus egyházközség, a Kálnoky Alapítvány és más civil szervezetek, valamint a baróti önkormányzat összefogásával, Demeter Zoltán főszervezésében.
2021-07-26: Máról holnapra - Demeter J. Ildikó:

Pihenőszabadságon az állam

Fizetett szabadnapokkal próbálják oltásra buzdítani a lakosságot az ország vezetői, akik amúgy már meglehetősen lazán viszonyulnak a koronavírus-járványhoz, és annak negyedik hulláma – amely minden jel szerint Romániában is kezdődik már – inkább a szakembereket foglalkoztatja.