Tízmillió euró a nagyvadakra

2021. július 27., kedd, Belföld

Lesz pénz a nagyragadozókkal való konfliktusokat megelőző intézkedésekre: az európai beruházások minisztériuma egy 10 millió eurós programot finanszíroz – jelentette be Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter tegnap Nagyváradon.

Tánczost arról kérdezték az újságírók, hogy a minisztérium anyagilag támogatja-e a nagyragadozókkal való konfliktusok megelőzésére irányuló beruházási programot, mivel a WWF Románia képviselői szerint a tárca egyetlen dollárt sem különített el erre, az elmúlt 15 évben csak környezetvédelmi szervezetek végeztek ebből a célból beruházásokat, villanypásztorok és juhászkutyák beszerzésével. A miniszter igennel válaszolt, és üdvözölte a WWF kezdeményezését. Elmondta: a hét folyamán indul egy 10 millió eurós program, amely révén számos megelőző intézkedést és a legnagyobb olyan, tudományos alapokon nyugvó programot finanszírozzák, amelynek célja a barnamedve-populáció felmérése. A villanypásztorok ugyanis véleménye szerint csak helyi megoldást jelenthetnek, nagy kiterjedésű területeket nem lehet körbevenni velük, már csak azért sem, mert akadályoznák a nyájak terelését és a legeltetést. Kifejtette, a juhászok évszázadok óta tudatában vannak a hegyi legeltetés veszélyeinek, a farkas- vagy medvetámadás kockázatának, a jelenség azonban mára olyan súlyossá vált, hogy lassan nem lesz ember, aki vállalná a hegyi legeltetést. Hozzátette: „ez egy valós probléma, amely egyre nagyobb kockázatot és veszélyt jelent erre a tevékenységre, a juhtenyésztésre és a pásztorkodásra, amely nemzeti örökség”.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1498
szavazógép
2021-07-27: Belföld - :

Megállítanák az átfolyó szemetet

Folyami hulladékmentesítő szerkezeteket szerelnek fel Romániában tizenkét helyen a román–magyar határszakasz mentén, hogy a jövőben megelőzzék a magyarországi folyók szennyezését – jelentette ki Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter tegnap Nagyváradon.
2021-07-27: Belföld - :

Kihallgatáson volt Dragnea

Fizikai erőszakba torkolló konfliktus tört ki az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) székháza előtt a Liviu Dragneát támogató és bíráló táborok között. A Szociáldemokrata Párt volt elnökét azért idézték be tegnap, hogy tudomására hozzák: meghosszabbítják az ellene elrendelt vagyonzárat a Tel Drum-ügy miatt, amelyben ő az egyik vádlott.