Jogi dupla csavar

2008. november 12., szerda, Máról holnapra

Tăriceanu és kormánya a stafétabot átadása előtt szűk három héttel úgy megkavarta a hazai közéletet, hogy ember legyen a talpán, aki érti, valójában mit is akarnak. Kedd estig, a miniszterelnök második színre lépéséig meglehetősen egyértelmű volt a helyzet: felmérték, hogy kiürült a pénzeszsák, látszott, tisztában vannak azzal, hogy a gazdasági váláság Romániát sem kerülheti el, s mert pontosan ismerik az ország gazdasági teljesítőképességét ― bár hurráoptimista nyilatkozataikkal korábban kissé eltájolták az alkalmazottakat, s szinte belehajtották a bérkövetelési hullámba ―, leköszönésük előtt igazi liberális pártként kívánnak viselkedni, s benyomják a pénzpazarlás fékeit.

Teszik ezt annak tudatában, hogy a szociáldemokratákkal való illetlen viszonyuk gyanakvással töltötte el igazi liberális eszméket valló szavazótáborukat, s az elvhűség, a keménykedés, az ország távlati érdekeinek szolgálata most kimondottan jól hat rájuk. De időközben belső körökben valami hirtelen mintha megváltozott, s bár a gazdasági válság jelei egyre nyilvánvalóbbak, a szigor és keménység mind indokoltabbá vált. A liberális kormány (mert az RMDSZ-ről mint kormánytényezőről, semmit nem hallani) hirtelen váltással huszonnyolc százalékos béremelést ajánlott a pedagógusoknak, két szakaszban, 2009. március és szeptember 1-jétől, azzal az ígérettel, hogy az alacsonyabb jövedelműek többet, a magasabbak kevesebbet kapnak. A kormányrendeletet azonnal közzétették a Hivatalos Közlönyben, nem feledkezve meg arról sem, hogy az előző rendeletet, mely a pedagógusok ötvenszázalékos fizetésemelésének megakadályozása érdekében hoztak, semmissé nyilvánítsák. Közben hétfőn a szenátus elutasította az említett kormányrendeletet, igaz, a képviselőház jövő hétre halasztotta a vitát és a szavazást, de a pedagógusok reménykedtek, főképp abban, hogy az alkotmánybíróság e heti ülésén alapszabály-ellenesnek nyilvánítja a kormány 130. számú rendeletét. Melyet kedd este ― ugyancsak kormányrendelettel ― semmissé nyilvánítottak.

Zavarba is jött az alkotmánybíróság, elnökük, Ioan Vida elismerte, ilyen eset még nem fordult elő praxisukban, s nem hirdettek ítéletet. A pedagógusbérek egyelőre függőben maradtak, a parlament kezdhet mindent elölről, ha még egyáltalán időt szakít ebben a nagy választási kampányhadjáratban eme ügynek. És a liberálisokról is lehullott a lepel: jogászi csűrés-csavarásokkal, újabb és újabb kormányrendeletekkel mindent megtesznek, hogy megakadályozzák a pedagógusok bérének rendezését. Nem a jövőért, nem a gazdasági biztonságért, csak azért, hogy nekik legyen igazuk. S főként, mert klientúrájuk, beleértve a szocdemeket s az RMDSZ-t is, már minden elkölthető pénzt elpallt.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 230
szavazógép
2008-11-12: Közélet - Farcádi Botond:

Korszerű kórház csak hosszú évek múlva

Korszerű, a 21. századi követelményeknek megfelelő sürgősségi kórház létrehozására van már terv, a pályázati dokumentáció készül, pénz azonban egyelőre nincs. Nagyjából ez a helyzet a sepsiszentgyörgyi Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Kórház felújításával, amint az Henning László, a Kovászna Megyei Tanács alelnökének szavaiból kiderül.
2008-11-12: Közélet - Ferencz Csaba:

Az önvédelemtől az autonómiáig

November 11—13. között Tőkés László európai parlamenti képviselő meghívására a Kárpát-medencei Magyar Autonómia-Tanács (KMAT) küldöttsége Brüsszelben tartózkodik. A küldöttség tagjai — Fodor Imre, SZNT-alelnök, Ágoston András, a Vajdasági Magyar Demokrata Párt elnöke, Kovács Miklós, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke és Jakab Sándor, a Horvátországi Magyarok Szövetségének alelnöke — tegnap részt vettek az Integráció, autonómia és stabilitás témakörben tartott parlamenti közmeghallgatáson, ahol nemzeti közössé­geik helyzetéről és problémáiról, valamint az általuk vezetett szervezetek időszerű törekvéseiről nyújtottak tájékoztatást — adja hírül Tőkés László sajtóirodája.