Hagyományápolás Csernátonban

2021. augusztus 13., péntek, Nyílttér

Ötletesnek, érdekesnek tartom az aratóünnep szervezését Csernátonban. Az aratás és cséplés hajdanában, abban a korban, amelyet feleleveníteni igyekeznek a szervezők, emberpróbáló munkafolyamat volt, de egyúttal lelket melegítő is, hiszen a gabonával megrakott szúszék és padlás jelentette a megmaradást, a továbbélés anyagi feltételeit.

Az arató-cséplő gép (kombájn) korában az akkori cséplés mai fiataloknak, de még középkorúaknak is ismeretlen lehet. Emlékeimben elevenen él az utcánkban (Baróton) lezajlott cséplési ceremónia.

A gazdálkodók, akik az aratást követő betakarodáskor a csűrökbe és a csűr mögötti kertben kaszajokba rakták a learatott gabonát, várták a cséplőgép érkezését. Ez az aratást követő egy-két hét múlva következhetett be, sorba véve az utca gazdálkodóit. A cséplőgép felvonultatása túl bonyodalmas volt ahhoz, hogy egy utcába többször is el tudott volna jönni.

Amikor utcánkban az első gazdához megérkezett, akkor már az utca gyermekserege ott termett „lábatlankodni”. Nekünk, gyermekeknek nagy élményt jelentett, mert sok érdekes látnivaló volt. Egy egész szerelvényt tett ki a cséplőgép, műszeres stráfszekér, melyet vaskerekű traktor vontatott csigalassúsággal, pöfögve. Már a beállás az udvarra és a cséplőgép üzembe helyezése nagy esemény volt. A cséplőgépet vízszintes helyzetbe kellett tenni, egyik-másik részét nagy emelőkkel megfelelő magasságba emelni és rögzíteni talpfákkal, faékekkel. A traktor vastag bőr hajtószíjjal (12–15 méter hosszú, 13–15 cm széles, ujjnyi vastagságú lehetett) működtette a cséplőgépet. Ezért a traktort is megfelelőképpen kellett rögzíteni, hiszen a működéskor nagy húzóerőnek kellett ellenállnia és helyben maradnia. A cséplőgépre felerősítették a zsákokat, majd kezdődött a gép  „etetése”, ami a gabonakévék köteleinek sarlóval való elvágását és a kévék beeregetését jelentette a cséplőgépbe. A gép külön szórta ki a töreket, fűmagot és polyvát, majd hátul a szalmát. Minden művelethez be voltak osztva a személyek. A zsákoknál volt a gazda, sarkában a vámszedő, egy ember a kaszajról vagy a csűrből kézi villával hányta a kévéket a gépre, egy ember etette a gépet, egy-két ember szedte el a szalmát és rakta kaszajba, egy ember húzta el gereblyével a töreket, külön a polyvát és a fűmagot.

A háziasszony főzte a tokánylevest, majd terítette az asztalt. Köményes pálinka és fánk emelte a hangulatot.

Visszatérve Csernátonba, az arató-cséplési folyamat eredetiségének megőrzése érdekében javaslom a szervezőknek a felvonulási útirány megváltoztatását egy kis kitérővel. A kévékkel megrakott szekér ne a műúton jöjjön, hanem a vele párhuzamosan haladó Kis utcán. Ott elhaladhat a volt kollektív gazdaság székhelye előtt, majd jobbra térve a mező felé alig 200 méterre elérkeznek a legutolsó volt szérű helyére. Onnan visszafordulva, érintve a Millenniumi Emlékművet folytathatják a kijelölt utat. Ez azért is érdekes lenne, mert ezek az utcák napjainkig megőrizték a kaszával, sarlóval való aratás korabeli állapotukat.

Bede Ferenc, Alsócsernáton

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1446
szavazógép
2021-08-13: Riport - Csinta Samu:

Iskolában a tanító, otthon a szülő (Beszélgetés Mészely József tanító-költővel)

Tanító bácsi és költő, akinek versei ma is segítik a hazai kisiskolások betűkkel, szavakkal való barátkozását, holott a szerző immár több mint húsz éve Magyarországon él. Beszélgetés a Sepsiszentgyörgyről elszármazott Mészely Józseffel a tanító által nyújtandó férfimintáról, pedagógiai „galádságokról” és a nem múló honvágyról.
2021-08-13: Nyílttér - :

Búcsú a táncházprímástól

Uszkay Sándor István (1943–2021) volt a kézdivásárhelyi táncház egyik megalapítója és a zenekar prímása 1982–89 között. Bár alapképzettsége gyógyszerész, a népzene iránti szeretete rávitte, hogy autodidakta módon beletanuljon az autentikus erdélyi népzene művelésébe.