Tanévkezdési forgatókönyvHat ezrelék a küszöb

2021. augusztus 27., péntek, Belföld

A tanintézmények szeptember 13-án fizikai jelenléttel kezdik az új tanévet, és mindaddig járni fognak iskolába, óvodába a diákok, óvodások, míg a fertőzöttségi mutató el nem éri a hat ezreléket, ezután azon a településen áttérnek az online oktatásra – közölte tegnap Klaus Iohannis, miután az egészségügyi rendszer felkészültségéről és a tanév kezdéséről egyeztetett a két szaktárca vezetőjével.

  • Fotó: presidency.ro
    Fotó: presidency.ro

Romániában elkezdődött a koronavírus-járvány negyedik hulláma, amelynek a várható hatása közvetlenül összefügg a lakosság átoltottsági arányával – jelentette ki sajtónyilatkozatában Klaus Iohannis. Emlékeztetett, több hazai szakértői elemzés szerint az elmúlt időszakban azoknak a körében volt nagy a fertőzések és elhalálozások száma, akik nem oltották be magukat.

Az államfő szerint Románia oltáskapacitása jó, mindenki megkaphatja a vakcinát, aki ezt kéri. „Messze vagyunk még attól, hogy ezt a vírust ellenőrzés alatt tudjuk tartani, annál is inkább, mert az egész világon terjed, és nagyon sok ország képtelen biztosítani állampolgárainak beoltását. Ezért jelennek meg a kórokozó új mutációi. Csak az oltás tudja jelentősen csökkenteni a súlyos megbetegedés és az elhalálozás kockázatát” – szögezte le az államfő.

Beszédében Klaus Iohannis rendkívül fontosnak nevezte, hogy a jelenléti oktatás minél hosszabb ideig tartson. Hangsúlyozta, közép- és hosszú távon akár drámai következményekkel is járhat az ország jövőjére nézve, ha a gyerekek csak korlátozottan férhetnek hozzá az oktatáshoz. „A járvány első évének tapasztalatai azt mutatják, hogy az online oktatás nem helyettesítheti a klasszikus jelenléti oktatást. Legfeljebb ideiglenes megoldásként alkalmazható, amikor nagyon súlyos a járványhelyzet” – fejtette ki Iohannis. Az államfő szerint idén már rendelkezésre áll egy eszköz az óvodák, iskolák és egyetemek normális működésének biztosítására, ez pedig a koronavírus elleni oltás. „Az oltás az egyetlen hatékony megoldás a diákok, az egyetemi hallgatók és a tanerők biztonságának növelésére. Ez biztosítja azt, hogy a gyerekek minél nagyobb számban és minél hosszabb ideig lehessenek jelen a tantermekben” – fejtette ki Iohannis, arra kérve a szülőket és a pedagógusokat, hogy oltassák be magukat a koronavírus ellen. Felhívásában az államfő azzal érvelt: a szülők és a tanárok a vakcina beadatásával mutathatják meg, hogy fontos számukra az iskola és a gyermekek jövője.

Az államfő felkérte ugyanakkor az oktatási és az egészségügyi minisztériumot, illetve a helyhatóságokat, hogy együttműködve „haladéktalanul” hozzák meg az összes lehetséges intézkedést, amelyekkel szavatolható a gyerekek és a pedagógusok biztonsága.

Hozzászólások
Szavazás
Tavalyhoz képest Ön szerint idén miként alakul a jövedelmi helyzete?
eredmények
szavazatok száma 588
szavazógép
2021-08-27: Nyílttér - :

Mentortábor a Madarasi Hargitán

Augusztusban tartotta meg a #youthfocus programban részt vevő felnőtt önkéntesek összerázó táborát a Turul Iroda a Madarasi Hargitán. A háromnapos program során a résztvevők ismerkedtek, túráztak, különféle műhelymunkákon vettek részt, amelyek segítségével egy stabilabb csapattá alakulhattak.
2021-08-27: Belföld - :

Erdélyi Magyar Szövetség: Nem engedünk a megfélemlítési kísérleteknek

Az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) kiáll a zilahi Wesselényi-kollégium visszaigénylése miatt vizsgált református püspökök mellett, és visszautasítja a hatalom megfélemlítési szándékát – közölték a pártszövetség társelnökei.