Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Jogot a szabad óvoda- és iskolaválasztáshoz!

2008. november 14., péntek, Nyílttér

Megrökönyödve olvasom a Háromszék hasábjain, hogy ezentúl nem választhatunk gyermekeinknek óvodát, iskolát. Sok kérdés merül fel számomra ezzel kapcsolatban. Elsősorban, miért marad ki a szülő ebből a fontos döntési folyamatból, hogyan lehetséges, hogy a megyei tanfelügyelőség a helyi tanáccsal ,,karöltve" olyan határozatot akar elfogadtatni, amelyben az egyik érintett fél (a család) nincs megkérdezve, egyáltalán számba véve.

De miért is ragaszkodunk annyira mi, szülők a szabad választás jogához? Egyrészt azért, mert egy olyan világban nőttünk fel, amelyből ez a jog hiányzott. Miért mondanánk le most róla? Másrészt minden szülő a legjobbat akarja gyermekének. Joga kellene legyen kiválasztani azt a tanítót, intézményt, amely a család értékeit képviseli, illetve a gyermekének legjobban megfelelő módszerrel dolgozik. A tanítók saját képzettségük, tapasztalatuk, elveik, elhivatottságuk és nem utolsósorban feletteseik jóváhagyása alapján döntenek egy-egy módszer, irányzat mellett.

A kicsit is érdeklődő szülő ma már sok mindent hall, olvas az iskolaválasztás fontosságáról, mikéntjéről. Nem kell nagyon távolra menni, sőt, elég a Duna Tévé adásait nézni, vagy Vekerdy Tamás könyveit olvasni ahhoz, hogy lássuk, mi mindent kínálhat egy oktatási intézmény: erdei iskola, környezetbarát óvoda, játszva tanulás, úszás, drámajátékok stb., a tanuláson kívül vagy a tanulás megsegítésére. Mifelénk sok tanító, tanár próbálkozik ezekkel a módszerekkel, vagy már sikeresen alkalmazza őket, érthető, hogy miért van túljelentkezés ezekben az osztályokban (nem feltétlenül iskolákban).

A túljelentkezés kérdése, illetve az elnéptelenedő iskolák problémája valóban megoldásra vár. Többek között azzal, hogy bővítik a kis iskolákban a szolgáltatások körét, és ezeket folyamatosan ismertetik, mert ha egy iskola valami vonzót, figyelemre méltót, többletet nyújt, akkor a szülő nem feltétlenül fogja a távol eső ,,mamutiskolákat" előnyben részesíteni. Ehhez a pedagógusok, iskolavezetők többletmunkájára van szükség, és állandó kommunikációra az iskolák és szülők között. Persze a megyei tanfelügyelőségnek is lenne itt feladata, nem a felülről jövő körzetesítés bevezetésével, hanem az alulról építkezés, intézményfejlesztés, szolgáltatásbővítés erőteljes támogatásával.

Demény Márta, Sepsiszentgyörgy

Ui. Kérem azokat a szülőket, akik tiltakoznak a körzetesítés ellen, fejezzék ki ez irányú akaratukat minél előbb, írjanak levelet a nemakorzetesitesre@yahoo.com címre, hogy adott esetben továbbíthassuk a megyei tanfelügyelőségnek és a helyi tanácsnak.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint a Sepsi OSK bejut a Román Kupa döntőjébe?
eredmények
szavazatok száma 1170
szavazógép
2008-11-14: Nyílttér - x:

Tilos az átjárás?

Nagyméretű tábla tilt és figyelmeztet a veszélyre, kényelmetlen is átmászni az évek óta beomlott Olt-pallón, mégis emberek tucatjai kockáztatják meg mindennap a folyó fölötti bizonytalan átkelést: sokaknak rövidíti harmadára-negyedére a gyaloglást, kerekezést.
2008-11-14: Közélet - Farkas Réka:

Akadozó népszavazás

Csalódottan veszi tudomásul az MPP, hogy az autonómia és a népszavazás ügye Háromszéken a legkevésbé fontos a különböző tisztségben lévő vezetők számára — jelentette ki Csinta Samu, a párt megyei ügyvezető elnö­ke. Hargita megyében több RMDSZ-es többségű tanács elfogadta az autonómia-népszavazás kiírását, itt a néhány kezdeményezés is a prefektúra akadékoskodásába ütközött.