Lett népmeseA szél ajándéka

2021. szeptember 3., péntek, Kiscimbora

Hol volt, hol nem volt, élt egyszer egy szegény öregember egy öreg házikóban. Egyszer nagy szél támadt, és levitte a ház tetejét. A szegény öreg jajgatott, majd elgondolkodott: „Elmegyek magához a Szélhez, panaszt teszek nála.”

  • Sidó Attila rajza
    Sidó Attila rajza

El is indult, ment egy egész nap, amikor leszállt az este, bejutott egy nagy erdőbe, és ott talált egy kis kunyhót. Bement a kunyhóba, és megkérdezte a gazdát:
– Nem tudod, hol lakik a Szél?
A gazda így felelt:
– Én magam vagyok a Szél.
– Azért jöttem hozzád, hogy panaszt tegyek.
– Miért?
– A Szél levitte a házam tetejét, és most nem tudom, hogyan is lakjam benne.
– Ne haragudjál rám! Csak véletlenül akadt bele az egyik szárnyam. Adok neked egy kendőt. Ha ezt a kendőt kiteríted az asztalon vagy a földön, mindjárt lesz bőven enni- és innivalód. Így baj nélkül elélhetsz.
Az öregember fogta a kendőt, megköszönte az ajándékot a Szélnek, és elment. Amikor hazaért, megvendégelte minden rokonát és barátját. Az uraság tudomást szerzett a varázskendőről, elküldte az embereit, hogy vegyék el az öregtől azt a kendőt.
Az öreg ismét elment a Szélhez, és panaszkodott neki:
– Az uraság elvette a kendőt. Nem tudsz még valamit adni nekem?
A Szél így felelt:
– Most adok neked egy furulyát. Ha belefújsz, az uraság visszaadja neked a kendőt.
Az öregember ezután hazament, és mihelyt csak belefújt a furulyájába, mindenki táncra perdült. Az uraság is tudomást szerzett a csodálatos furulyáról, és elküldte az embereit, hogy hozzák azt el az öregtől. Az öregember mihelyt furulyázni kezdett, az uraság emberei is akarva, nem akarva táncolni kezdtek. Semmi mást sem tudtak csinálni. Az uraság megharagudott, és még több embert küldött az öreghez, de azokkal is ugyanaz történt.
Az uraság nem akarta elhinni, ezért maga is elment a feleségével együtt az öregemberhez. Az csak belefújt a furulyába, már az úr és a felesége is táncolt, addig táncoltak, míg csak össze nem estek, és kérlelni kezdték az öregembert, hogy hagyja abba a furulyázást.
Az öreg ekkor megkérdezte:
– Visszaadod a kendőmet?
Az uraság így felelt:
– Vissza, vissza.
Ekkor az öregember visszakapta a kendőjét, és azután boldogan élt a haláláig.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 754
szavazógép
2021-09-03: Kiscimbora - :

A rest leány (Székely népmese)

Egyszer volt egy gazdag leány, aki sohasem dolgozott, mert az anyja kényesen nevelte.
2021-09-03: Kiscimbora - :

Mentovics Éva: Butácska szitakötő

Tó partján, a nádas mellett
kecses szitakötő lány
nézi magát víz tükrében:
– Az arcocskám halovány.