Tevékenykednek a nagycsaládosok

2021. szeptember 3., péntek, Közélet

A világjárvány miatti megszorítások rányomták bélyegüket a Tündérvár – Székely Nagycsaládosok Egyesületének a tevékenységére. Minden nehézség ellenére megpróbáltak eseményeket szervezni, több éve zajló programokat folytatni. Június közepétől, a korlátozások feloldása után sort keríthettek több eseményre, azóta zajlik az élet az egyesületben.

  • Fiatal táborozók Kommandón. Fotó: Tündérvár – Székely nagycsaládosok egyesülete
    Fiatal táborozók Kommandón. Fotó: Tündérvár – Székely nagycsaládosok egyesülete

Immár második éve nyújtanak ösztöndíjat tehetséges, de gyenge anyagi körülmények között élő diákoknak. Legutóbb júniusban utaltak pénzt a kedvezményezetteknek – számolt be Fülöp Csaba, az egyesület elnöke. A jogosult egyetemisták évente két alkalommal kapnak 750 lejes ösztöndíjat, a szülőhelyüktől távol tanuló középiskolások pedig kétszer 375 lejt. Az ösztöndíjak fedezete Svájcból érkezik, ott élő magyarok adják össze a pénzt, s az összeg függvényben döntik el, hány diák részesülhet a támogatásban – idén húszan vannak. Ez a segítség nem old meg minden problémát, de biztosan hozzájárul ahhoz, hogy a kedvezményezettek folytathassák tanulmányaikat. A további ösztöndíjakra tanévkezdéskor lehet pályázni – mondta el Fülöp Csaba.

Július elején az egyesület képviselői jelen voltak az Európai Nagycsaládosok Konferenciáján, melyet tizedik alkalommal rendeztek meg. Az előadók, résztvevők tizenkét országból érkeztek Keszthelyre, az eseményt a Nagycsaládosok Országos Egyesülete szervezte. A találkozó jó alkalom volt egyes téveszmék megcáfolására, ugyanis a nyugati országokban ma már azt állítják, a nagycsaládok ártalmasak a környezetre nézve, környezetszennyezőek. A valóság azonban épp az ellenkezőjét mutatja: a nagycsaládosok környezettudatosan élnek, semmivel sem nagyobb az ökológiai lábnyomuk, mint a kis családoknak – mutatott rá az elnök. A konferencián szó esett a magyar családpolitikáról is, a székelyföldi nagycsaládosok egyetértettek ezzel, követésre méltó, jövőbe mutató példának tartják, állást is foglaltak mellette. Július végén, augusztus elején Bükklokán, a Piposz-tanyán került sor a nagycsaládos és ifjúsági táborra. Mintegy hatvan fő, 14 család vett részt a táborozáson. Többen is lehettek volna, de az év elején megszabott táborozási időpontot módosítani kellett, így sokan nem értek el. A táborban a jelenlévők változatos programokon vehettek részt, nagy hangsúlyt fektettek a környezettudatosságra való nevelésre – tudtuk meg Fülöp Csabától. A hagyományos tábort negyedik alkalommal szervezték meg (tavaly elmaradt), ezt kellett volna követnie a Benedek-mezőn a Családi napnak, de erre nem került sor.

Nagy sikere volt az augusztus közepén Kommandón a katolikus egyházközség területén megszervezett apa-fia tábornak. Fő célként határozták meg a gyerekek környezettudatosságra való nevelését, a munkára való szoktatást, az önellátásra való ösztönzést. Nem véletlenül került a programba nyúlvágás, főzés. Egy idős néninek felvágták és elrakták a téli tüzelőjét, a Korpás-kanyarban szemetet gyűjtöttek.

Augusztus végén a kovásznai katolikus templom udvarán került sor a Szent István Családi Napra, az eseményt a katolikus egyházközséggel, a Havadtőy Sándor Cserkészcsapattal együtt szervezték.

Tervek a továbbiakra is vannak. Szeptember-október folyamán újraindítják a kézműves-foglalkozásokat, a társasjátékesteket. Intézményesíteni szeretnék a kovásznai néptáncmozgalmat, hogy az ne csak iskolai tevékenység legyen. Összegzésül Fülöp Csaba elmondta: a korlátozások feloldásával nagy lett a tempó az egyesület életében, kéthetente történik valami. Azt is leszögezte: a családok, a nagycsaládok a társadalom építőkövei, a nagyobb közösségek megtartói, ezért mindent meg kell tenni, hogy megmaradjon a hagyományos családforma, a közösségi rendszer ne legyen egyénekre lebontva – mint ahogy az újabb, családromboló irányzatok ezt akarják.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Ön szerint jobban vagy rosszabbul fog élni az új évben a tavalyihoz képest?eredmények
szavazatok száma 467
szavazógép
2021-09-03: Közélet - Demeter Virág Katalin:

Gyermektáborok az unitárius egyházközségekben

Közel száz gyermek és fiatal kapcsolódott be az elmúlt napokban a kálnoki, valamint a sepsiszentgyörgyi unitárius egyházközségek által szervezett vakációs, szabadidős foglalkozásokba. A bibliai történetekre és gondolatokra épülő sokoldalú tevékenységek jó alkalmat teremtettek nem csupán a tanulásra, de a közösségi lét megélésére is.
2021-09-03: Máról holnapra - Nagy D. István:

A jobboldal átka?

Kész szerencse, hogy csak a koronavírus-járvány negyedik hulláma fenyegeti az országot, az összes várható nehézségével, legyen szó egészségügyről, oktatásról, gazdaságról, megélhetésről, így igazán eljött az ideje egy újabb kormányválságnak. Természetesen ezúttal is kakaskodás, politikai bosszú formájában, mondvacsinált okok mentén, de úgy tűnik, most a legrosszabb forgatókönyv következhet be.