Üzenet itthonról haza

2021. szeptember 10., péntek, Nyílttér

1989 után nagyon sokan eljöttünk szülőföldünkről. Vannak, akik a jobb megélhetés miatt, vannak, akik a tanulmányaikat kezdték el, és az Anyaországban ragadtak, ragadtunk. Hiszem, hogy sokunknak célunk is van továbbvinni azt, amit a szülőföld adott nekünk.

Mihalik Kálmán 1918-ban a kolozsvári egyetemmel együtt előbb Budapestre, majd 1920-ban Szegedre került. 1921-ben zenésítette meg a székely himnuszt. 1922. szeptember 6-án tífuszban hunyt el, Szegeden temették el a Belvárosi temetőben. Sírjánál halálának évfordulóján Gál Imre, a Mihalik Kálmán Alapítvány elnöke évről évre megszervezi a megemlékezést. Hat évvel ezelőtt a Gál Imre által faragott kopjafa mellé került még egy a sírhoz, amit a sepsiszentgyörgyi Lőrincz István és Bogdán Bertalan készített. Akkor kisbusszal jöttek Sepsiszentgyörgyről erre az ünnepségre. Az idén – a székely himnusz megzenésítésének 100., a költő halálának 99. évfordulójára – Lőrincz István bácsi egy másik emléket faragott a himnusz egy sorával (Maroknyi székely porlik, mint a szikla). Ő maga nem tudott eljönni, ezért egy levelet küldött leánya családjával a résztvevőknek.

A szeptember 6-i ünnepségen beszédet mondott Haág Zalán, Szeged városának önkormányzati képviselője, a KDNP helyi elnöke, közgyűlési frakcióvezető. István bácsi levelét felolvasta a sepsiszentgyörgyi Karácsony Zsolt. Néhányan megosztottuk gondolatainkat. A megemlékezés koszorúzással és a székely himnusz eléneklésével zárult.

Magamról csak annyit, hogy én is Sepsiszentgyörgyön születtem, és jóllehet itt ragadtam, szívemen viselek mindent, ami a szülőföldhöz kapcsolódik. Diákjaimmal (a Szegedi SzC Vedres István Technikum angol–magyar szakos tanára vagyok) évek óta műsort nyújtunk a megemlékezéshez, és ebben az évben a gondolataimat is megfogalmaztam.

Fontosnak tartjuk továbbadni a megemlékezésről a hírt, mert jövőre lesz az orvos és zeneszerző Mihalik Kálmán halálának a századik évfordulója, és annak előkészületeit minél hamarabb el szeretnénk kezdeni. Várjuk Székelyföldről, Háromszékről is a kezdeményezéseket.

Schunckné Jánó Judit, Szeged

Hozzászólások
Szavazás
Ön beoltatta-e magát koronavírus ellen?
eredmények
szavazatok száma 1806
szavazógép
2021-09-10: Nyílttér - Nagy B. Sándor:

Kard vagy kereszt? (Egy kórustag vallomásai az István, a királyról)

Amikor megkérdezték tőlem, hogy volna-e kedvem énekelni a sepsiszentgyörgyi István, a király kórusában, eléggé szkeptikus voltam az előadást illetően. Annyi propaganda, mellveregetős magyarkodás, politikai jellegű megnyilvánulás tapad ehhez és más hasonló művekhez, hogy nehéz lesz szűz terepként kezelni – gondoltam magamban.
2021-09-10: Nyílttér - :

Boldog új évet minden zsidónak!

A szeptember 6-án éjfélkor – vagy 7-én nulla órakor – beköszöntő, 5722-es számmal jelölt zsidó újév Keshet nevű előünnepén, augusztus 29-én a sepsiszentgyörgyi fiókegyház tagjai tiszteletüket tették a brassói zsinagógában.