Boldog új évet minden zsidónak!

2021. szeptember 10., péntek, Nyílttér

A szeptember 6-án éjfélkor – vagy 7-én nulla órakor – beköszöntő, 5722-es számmal jelölt zsidó újév Keshet nevű előünnepén, augusztus 29-én a sepsiszentgyörgyi fiókegyház tagjai tiszteletüket tették a brassói zsinagógában.

Izrael állam megalakulásának 74., Jeruzsálem felszabadulásának (a hatnapos győztes háborúnak) 55. évfordulója ez. A zsinagóga elnöke felolvasást tartott a Tórából, ismertette az ünnepek jelentőségét, és a közelgő Jom Kippurról, a megbocsátás ünnepéről is beszélt, ami a föld adta termés ünnepe is. Az újesztendőre készülve már ennek előestéjén gyertyákat gyújtanak, amelyek legalább 48 órán át égnek, az asztalokat megrakják minden­féle friss gyümölccsel és néhány zöldséggel.  

A szokások ismertetése után bőségesen terített asztal mellé ültek le a résztvevők. A magam részéről kívánok Izrael állam minden polgárának és a nagyvilágban szétszóródott zsidóknak békés, boldog, egészségben gazdag új esztendőt! Shana Tova!

Veres Ibolya, Uzon

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1503
szavazógép
2021-09-10: Nyílttér - :

Üzenet itthonról haza

1989 után nagyon sokan eljöttünk szülőföldünkről. Vannak, akik a jobb megélhetés miatt, vannak, akik a tanulmányaikat kezdték el, és az Anyaországban ragadtak, ragadtunk. Hiszem, hogy sokunknak célunk is van továbbvinni azt, amit a szülőföld adott nekünk.
2021-09-10: Képzőművészet - :

Deák Ferenc: Vetró Bodoni Zsuzsa-emlékkiállítás Kézdivásárhelyen

Vetró Bodoni Zsuzsa (1951, Kolozsvár – 2020, Kézdivásárhely) művészete erős karaktervonásokkal ivódott a kézdivásárhelyi közönség emlékezetébe, mert évente a közös tárlatokon megjelenő képek nagyon markáns egyéni stílussal, a színek árnyalatgazdagságában feltörő dinamikával, nagyvonalú lendülettel és erős karakterteremtő képességgel léptek elő.