Versek a fájdalomról

2021. szeptember 10., péntek, Közélet

Jobb a szomorúság a nevetésnél, mert az orcának szomorúsága által jobbá lesz a szív – idézte a Prédikátor könyvét Reisinger János magyarországi irodalomtörténész Para Olga A Csillag és a Lant című verskötetének kedd esti bemutatóján a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron Termében, ahol olyan sok érdeklődő volt, amennyi embert – bevallása szerint – még nem látott könyvbemutatón a neves szakember.

  • Albert Levente felvétele
    Albert Levente felvétele

A nevezett kötet, mely közel száz verset tartalmaz, a magyarországi Romanika Kiadónál jelent meg ezúttal második, bővített kiadásban, rendkívül igényes formában – mondta elöljáróban Reisinger János, hangsúlyozva azonban, hogy egy könyv nem mennyiség kérdése, hanem a tartalomé, hisz már az ókorban azt tartották könyvnek, ami olyan tartalmat hordozott magában, mely sehol máshol nem található meg. A jelen könyv azért jelentős gyűjtemény, mert az egyik legfontosabb emberi témát, a fájdalmat járja körül, mely Arany János szerint „a boldogságnak csak egyik alkatrésze”.

Mint megtudhattuk, tizenhét éves fiának halála késztette írásra a szerzőt, de a kötet második részében más ismerősök, pályatársak, „lelkiség szerinti hozzátartozók” elvesztése is megjelenik a versekben. Tudomásul kell vennünk, hogy emberi létezés nincs fájdalom, szenvedés nélkül, de hogyan lehet úgy feldolgozni, kifejezni ezt az érzést, hogy azzal másokat is meg tudjunk szólítani? – tette fel a kérdést az irodalmár, majd kifejtette, hogy a fájdalom mindenekelőtt lélektani kérdés, de ennek kifejezése már esztétikai és etikai kérdés is.

„Mert bármit átélünk ebben a világban, az nem jogosít fel bennünket arra, hogy rosszat tegyünk, vagy a rosszra rosszal válaszoljunk” – fogalmazott. Irodalomtörténészként sok írót, költőt idézett, és azok élettörténetéről is mesélt a megjelent kötettel kapcsolatosan Reisinger János, míg végül az irodalom határain túlra vezette az értelmezés fonalát: mi értelme van a létezésünknek, ha ennyi kínnal vagyunk körülvéve? Az érzelmi válasz az lenne erre a kérdésre, hogy valójában értelmetlen a lét, legnagyobb költőink azonban a „mégis”-ben találták meg a megoldást. Számunkra az igazi válasz, hogy aki a legjobb volt, magára vette a mi sorsunkat, hogy életet ajándékozzon nekünk – mondta, hozzátéve, hogy A Csillag és a Lant című kötet is ebbe az irányba mutat.

A könyvbemutatón László Károly színművész, Józsa Attila író, a Parnasszus Irodalmi Kör elnöke, és a szerző, Para Olga is felolvasott a kötetből, aki Reisinger János szerint „nemcsak klasszikus hangszereken adja elő a fájdalmat”, hisz sokféle verstani formával kísérletezik, például haikuval és apevával is. Végezetül olvasói kérdésekre válaszolt a szerző, majd vásárlással, dedikációval és kínálmációval ért véget a könyvbemutató.

Hozzászólások
Szavazás
Tavalyhoz képest Ön szerint idén miként alakul a jövedelmi helyzete?
eredmények
szavazatok száma 767
szavazógép
2021-09-10: Közélet - Nagy D. István:

Tavaszig megújul a Csíki negyedi park (Sepsiszentgyörgy)

Jó ütemben haladnak a nyár elején elkezdett munkálatok Sepsiszentgyörgyön a Csíki negyedben, a Gödri Ferenc Általános Iskola szomszédságában lévő területen, ahol a leromlott park helyett korszerű, szabadidős tevékenységeknek helyet adó közösségi teret létesít az önkormányzat. A hátrányos helyzetű városi övezetek felzárkóztatását szolgáló, európai uniós forrásokból finanszírozott beruházás várhatóan jövő év tavaszán készül el. A város ugyanezt a támogatási lehetőséget használja fel a Csíki negyedi egykori focipálya korszerű sportteleppé alakítására, mely a műszaki terv véglegesítésénél tart, valamint sportlétesítmény létrehozására Szépmezőn.
2021-09-10: Közélet - Fekete Réka:

Sem tanterv, sem tankönyv a kilencedikeseknek

Annak ellenére, hogy a nyolcadik osztályt idén végzett diákok előkészítőtől új tantervek és programok alapján tanultak, kilencedikben a régi tankönyveket fogják használni, sem tanterv, sem új tankönyv nem készült számukra, jó, ha pótolni lehet majd a hiányzó készletet egyáltalán. Az újranyomtatott és néhány évfolyam számára új köntösben megjelenő tankönyvek több mint 80 százaléka megérkezett Háromszékre, számos tantárgyból hiányzanak az új kiadványok, amelyek ugyan elkészültek, de egy részét román nyelven sem dobták még piacra, és késnek a magyar fordítások.