Címeres iskolazászló

2021. szeptember 14., kedd, Magazin

A sepsiszentgyörgyi székhelyű Erdélyi Címer- és Zászlótudományi Egyesület adományaként tervezte a nagygalambfalvi Kányádi Sándor Általános Iskola címerét a szervezet elnöke, Szekeres Attila István heraldikus, aki azt be is mutatta a tanoda vasárnapi névadó ünnepségén.

A háromszögű pajzs kék mezejében csőrében lúdtollat tartó, kiterjesztett szárnyú, szálló galamb látható. A pajzsot nyitott arany könyv koronázza, lapjain a helybeli tanoda első írásos említését jelző 1566-os évszámmal. A kék a tisztaság, hűség, kitartás jellemzője. Galambfalva esetében a galamb címerben való megjelenítése természetes. A lúdtoll és a könyv a bölcsesség és a tudomány szimbóluma. Az iskola címerében egyaránt az oktatásra-nevelésre és tanulásra utalnak. A könyv nyitott volta a tudás megosztására utal, a lúdtoll a tudás rögzítését, elsajátítását szimbolizálja. A címer vektorgrafikus kivitelezését Drăgan-George Basarabă végezte, a címeres zászlót a Puskás-Bajkó Gábor által vezetett brassói Timega Design Kft. hímezte.

Az ünnepségen Gyerkó Levente polgármester átadta a zászlót Bálint Hajnal iskolaigazgatónak, aki egy évre megőrzésre a nyolcadikos diákoknak nyújtotta át. (m. i.)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Mit gondol a tanügyi sztrájkról?
eredmények
szavazatok száma 364
szavazógép
2021-09-14: Magazin - Hecser László:

Kamionosok ünnepe Erdővidéken

Szombaton és vasárnap egy év kiesést követően ismét kamionos találkozót szerveztek Baróton, illetve Felsőrákoson. Bár a járványveszély miatt a program nem feltétlen úgy alakult, ahogy tervezték, a szervezők mégis elégedettek: a szürke és fárasztó, országúton töltött hétköznapok után kicsit pihenhettek.
2021-09-14: Magazin - :

Átadták a felújított Arany-palotát Nagyszalontán

A magyarság valamennyi emlékét meg kell őrizni, mert ez a nemzet jövője– mondta Kásler Miklós a felújított Arany-palota avatóünnepségén Nagyszalontán szombaton. Az emberi erőforrások minisztere emlékeztetett, Széll Kálmán miniszterelnök volt az, aki kezdeményezte, hogy Arany János emlékét őrizzék, hagyatékát ápolják. A jelenlegi magyar kormányfő érti Széll Kálmánt, „ez a magyarázata annak, hogy ápoljuk emlékeinket a Kárpát-medencében” – fogalmazott.