Nem lesz csúcstermés a napraforgónál és kukoricánál

2021. szeptember 14., kedd, Gazdakör

A mezőgazdasági minisztérium számításai szerint idén 13,7 millió tonna kukoricát és 3,2 millió tonna napraforgót takarítanak be a hazai gazdák. A napraforgó becsült hektáronkénti átlagtermése 2573 kg, a kukoricáé 5393 kg.

  • A szerző felvétele
    A szerző felvétele

A Románia uniós csatlakozását követő időszakban ez a második legjobb év a napraforgó számára – 2019-ben az össztermés 3,5 millió tonnát tett ki. A legrosszabb esztendő 2020 volt, a szárazság miatt az átlagtermés csak 1883 kg-ot tett ki hektáronként, az össztermés pedig csupán 2,2 millió tonna volt. A napraforgó betakarítása már megkezdődött, Olt, Teleorman és Dolj megyében mintegy 20 ezer hektáron már végeztek is.

A háromszéki gazdák idén mintegy 13 ezer hektáron termelnek szemes kukoricát. Az összterület néhány éve ennél a nagyságnál állapodott meg, szinte utolérve a burgonyát – tudtuk meg Kozma Bélától, a Kovászna Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság vezetőjétől. Tavalyhoz hasonló termésre számítanak, hektáronkénti 7–8 ezer kilogrammos szemtermés a várakozás, de a hozam nagyban függ a kukorica fajtájától, a talajtani adottságoktól, a használt technológiától – részletezte az igazgató. Tárolókapacitás elégséges áll rendelkezésre a megyében, de nagyon kevés a szárító, így a betakarítást a lehető legkisebb nedvességtartalom mellett kell megejteni – mondta Kozma Béla.

Az igazgató a napraforgóról nem tudott részletekkel szolgálni, a megyében idén mindössze 390 hektáron vetettek, főként Kökös környékén.

Balogh Zoltán idén nyolc hektáron termel napraforgót. Papolci farmján tíz éve van jelen ez a kultúra, az időjárás változása, a felmelegedés lehetővé tette, hogy Háromszéken is megállja helyét a napraforgó – mondta el érdeklődésünkre. Az évek során 2–3 tonnás hektáronkénti átlagtermést ért el, szerinte a három tonna nagyon jónak számít. A napraforgót a szabadpiacon könnyen lehet értékesíteni, az olajgyárak jó árat adnak érte, pillanatnyilag 2,2–2,3 lejt kilogrammonként. Könnyű kultúra, jól belefoglalható a vetésforgóba, az egyedüli gondot a medvék jelentik, sok kárt okoznak a napraforgóföldeken. Épp ezért sok esetben erőltetni kell az érést, vegyszerrel kezelik, hogy megálljon a vegetáció. Ha az időjárás kedvez, két hét múlva kezdik a napraforgó betakarítását – tudtuk meg a papolci farmertől.

Tavalyhoz képest idén nő a kukorica össztermése: 10,15 millió tonnáról 13,87 millió tonnára. A csúcsév 2018 volt, a jelentések szerint akkor az össz­termés elérte a 18,66 millió tonnát, 2019-ben pedig a 17 millió tonnát. Az erre a két évre vonatkozó jelentések az Európai Bizottságnál is kiütötték a biztosítékot, a számadatok minden előrejelzésüket felborították.

Csoma Károly zágoni gazda érdeklődésünkre elmondta: nem lesz a tavalyi a kukoricatermés, de közepes hozamra lehet számítani, 6–8 ezer kilogrammos átlagtermést várnak hektáronként, ez függ a fajtától is. Úgy néz ki, idén hamarabb, már október végétől megkezdhetik a kukorica betakarítását, tavaly csak november vége felé lehetett kezdeni.

A medvék sajnos a kukoricát sem kímélik, rengeteg kárt okoznak. A napokban mérettek fel károkat, remélik, a hatóságok ki is fizetik a kártérítést. Megszámlálhatatlan a mezőkön tartózkodó medveállomány, ezzel szemben a „megszokotthoz” viszonyítva kevesebb a vaddisznó, az afrikai sertéspestis megtizedelte a csordákat. A medve elleni védelemhez már a villanypásztor sem mindig jó. Hiába a négy-öt sor huzal, a medve beás alattuk, vagy egyszerűen átugorja a védelmi rendszert, számára ez már nem jelent akadályt – panaszolta a zágoni gazda.

Adrian Oros agrárminiszter augusztus végi sajtótájékoztatóján megállapította: az ország a napraforgótermés csupán egyharmadát képes feldolgozni. A kapacitás növelésére lehet uniós támogatásokat lehívni, raktározó egységek létesítésére ugyancsak, vannak erre vonatkozó programjaik – mondta Oros. A feldolgozással, raktározással lehet pluszértéket előállítani, stabilizálni az árakat – fűzte hozzá.

Az árak alakulásáról szólva elmondta: a kukorica, napraforgó árát több tényező befolyásolja, nem csak attól függ, mi történik egy adott országban. A globális gazdaságban az ár a terméstől és a termény tőzsdei értékesítésének alakulásától függ – magyarázta a miniszter.

A világ legnagyobb kukoricatermelője az Amerikai Egyesült Államok, idén 374 millió tonna kukoricatermést jeleznek előre, 61 millió tonna exportra számítanak. A világ legnagyobb kukoricaimportőre Délkelet-Ázsia, idén 19 millió tonna kukorica felvásárlására számítanak.

Napraforgómag tekintetében Ukrajna vezet, ahol 17,5 millió tonna termésre számítanak idén. Export tekintetében Oroszország az első, közel egymillió tonnás kivitellel, a legnagyobb felvásárló pedig Törökország, 1,4 millió tonnás becsült importtal.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint milyen lesz a járvány negyedik hulláma?eredmények
szavazatok száma 1028
szavazógép
2021-09-14: Közélet - Nagy D. István:

Gidófalvi vízgondok: évekbe telhet a megoldás

Hosszú ideje húzódó probléma Gidófalva községben, főképp Fotosmartonoson és Angyaloson az ivóvíz-szolgáltatás gyakori megszakadása műszaki gondok miatt. A többszöri személyes megkeresés után nemrég Szabó Ferenc és Máthé István, a községi képviselő-testület tagjai 86 lakos által aláírt panaszt nyújtottak be a szolgáltató cég, a Közüzemek vezetőségéhez, az önkormányzathoz, a prefektusi hivatalhoz, valamint a megyei fogyasztóvédelmi felügyelőséghez. A megfogalmazók és az aláírók „félrebeszélések és ámítás helyett” sürgős, megnyugtató megoldást kérnek a lassan tarthatatlan helyzetre.
2021-09-14: Gazdakör - Incze Péter:

Tudnivalók a rövid ellátási láncot célzó pályázatról (Vidékfejlesztés)

Az országos Vidéki Beruházásokat Kifizető Ügynökség (AFIR) augusztus 7-én elindította a 16.4-es, A piaci ellátásban szereplők partnerségi kapcsolatainak támogatása intézkedés pályázhatóságát, összesen 40 millió euró értékben. A pályázatokat november 26-ig lehet letenni, illetve feltölteni az AFIR számítógépes rendszerébe. Ennél az intézkedésnél nem szabtak meg hónaponként érvényes minimális letevési pontküszöböt, feltétel, hogy a pályázat legalább 10 pontos legyen. Jó hír, hogy az elnyerhető támogatás értékét megemelték, az eddigi 100 ezer euróhoz képest most 250 ezer euró pályázható.