VidékfejlesztésTudnivalók a rövid ellátási láncot célzó pályázatról

2021. szeptember 14., kedd, Gazdakör

Az országos Vidéki Beruházásokat Kifizető Ügynökség (AFIR) augusztus 7-én elindította a 16.4-es, A piaci ellátásban szereplők partnerségi kapcsolatainak támogatása intézkedés pályázhatóságát, összesen 40 millió euró értékben. A pályázatokat november 26-ig lehet letenni, illetve feltölteni az AFIR számítógépes rendszerébe. Ennél az intézkedésnél nem szabtak meg hónaponként érvényes minimális letevési pontküszöböt, feltétel, hogy a pályázat legalább 10 pontos legyen. Jó hír, hogy az elnyerhető támogatás értékét megemelték, az eddigi 100 ezer euróhoz képest most 250 ezer euró pályázható.

A 16.4-es intézkedés célja, hogy támogassa a mezőgazdasági termelők, a feldolgozók és a forgalmazók (üzletek, vendéglők, szállodák, vidéki panziók) közötti, ún. rövid láncú (köztes felvásárlók nélküli) közreműködés és ellátás kiépítését, valamint a helyi piacok fejlesztését. A meghatározás szerint a rövid lánc azt jelenti, hogy a termelő és fogyasztó között csak egyetlen szereplő létezhet, a helyi piac pedig azt, hogy a partnerek termékeit csak 75 kilométeres körzetben lehet értékesíteni.

A piaci szereplőknek (termelő, feldolgozó és forgalmazó) egyszerű partneri szerződést kell kötniük, amelyet nem kell semmilyen intézménynél bejegyezni. A partnerségben részt vehetnek mezőgazdászok fizikai személyként, mezőgazdasági vállalkozások, feldolgozó cégek, egyesületek, alapítványok, polgármesteri hivatalok, iskolák, szállodák, panziók, élelmiszerüzletek. A partnereknek a pályázat lebonyolításáért felelős tagot kell kinevezniük, aki legalább engedélyezett fizikai személyként (PFA) van jelen a partnerségben.

Az elnyert támogatás termék-előkészítő, valamint feldolgozó gépsorok, a feldolgozott mezőgazdasági termékek szállítására alkalmas, klimatizált haszonjárművek vásárlására, székhely, valamint bemutatóüzlet bérlésére, korszerűsítésére, felszerelésére, számítástechnikai és elektrotechnikai felszerelések vásárlására, a késztermékek reklámozására (például termékismertetést célzó összejövetelek szervezésének költségei, reklámkiadványok, reklámfüzetek nyomtatási költségei, reklám céljából létrehozott számítógépes honlap költségeinek kifizetésére, sajtóban, rádióban vagy televízióban megjelenő reklámok kifizetésére), közös termékbemutatók, illetve kiállításokon való részvétel költségeinek (például standbérlés a kiállításokon, vásárokon), árukiszállítási költségek kifizetésére fordítható. A pályázott összeg egy részét a partnerségi kapcsolat működtetési költségeinek, illetve az alkalmazott személyzet bérezésére is fel lehet használni.

Ha a partnerség a pályázati pénzből feldolgozást, illetve termék-előkészítést (pl. mosó, szárító, válogató és csomagoló gépsorok vásárlása által) is meg kíván valósítani, akkor a berendezések megvásárlására 30 százalékos önrész szükséges, egyébként minden egyéb elszámolható költség 100 százalékos intenzitású, tehát nem önrészes.

A pályázat elbírálásánál pont szerezhető a partnerségben szereplő tagok száma, a tagság összetétele, az eladott termékek minőségi besorolása szerint (például ökotermékek, uniós szinten levédett vagy országos szinten elismert minőségi termékek, hegyvidéki termékek). Pont szerezhető akkor is, ha egyidejűleg a pályázat útján megvalósul a rövid lánc és a helyi piac fejlesztése is, valamint ha a termékértékesítés 50 kilométeres vagy 75 kilométeres körzetben valósul meg.

 

Öt pályázat Háromszékről

Az előző években a megyéből öt partnerség nyert egyenként közel 100 ezer eurós támogatást a helyi piacok fejlesztésére és a rövid láncú ellátás megvalósítására. Egyikük az illyefalvi LAM Alapítvány által vezetett partnerség, mely a helyi feldolgozó tejtermékeit reklámozza. A másik az Agrosic által vezetett partnerség, mely kürtőskalácsot, házikenyeret és mézes pogácsát reklámoz. A harmadik egy szitabodzai partnerség, amely a tagok által termelt öko tejtermékek és húskészítmények reklámozását és eladását valósítja meg a saját bemutatóüzleten keresztül. A negyedik a kézdivásárhelyi Lacto Coop tejszövetkezet, a Kézdi márkanév alatt forgalmazott tejtermékek gyártója. Az első két említett partnerség a késztermékek kiszállítására alkalmas haszongépjárművet és számítástechnikai, valamint elektrotechnikai felszerelést vásárolt. A kézdvásárhelyi partnerség ugyancsak a tejkészítmények kiszállítására alkalmas hűtős járművet vásárol és a termékeket a Bertis üzletláncán keresztül értékesíti.

Az ötödik sikeres pályázó egy csernátoni partnerség, melyben öt termelő és a helyi tanács kötött partneri szerződést. A támogatásból zöldségmosó, szárító, válogató, csomagoló és címkéző gépsort vásárolnak. Itt még nem vettek meg minden felszerelést, a pályázat lebonyolítása folyamatban. Csenátoni friss zöldség néven reklámozzák a partnerek által megtermelt zöldségeket, a helyi tanács pedig a partnerként szereplő termelő tagok számára ingyenes eladási helyet biztosít a főút melletti korszerű piacon, valamint szerepet vállal a rövid ellátási láncok előnyeinek (termelő–feldolgozó vagy eladó–fogyasztó közötti közvetlen kapcsolat, a köztes felvásárlók kizárásával) és a friss zöldségek reklámozásában. A pályázati pénzből a termék-előkészítő gépsor vásárlása mellett reklámkiadványok és reklámfüzetek nyomtatási költségeit, bannerek készítésének költségeit, valamint a termékek reklámozására létrehozott internetes honlap költségeit állják.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint milyen lesz a járvány negyedik hulláma?eredmények
szavazatok száma 1029
szavazógép
2021-09-14: Gazdakör - Bokor Gábor:

Nem lesz csúcstermés a napraforgónál és kukoricánál

A mezőgazdasági minisztérium számításai szerint idén 13,7 millió tonna kukoricát és 3,2 millió tonna napraforgót takarítanak be a hazai gazdák. A napraforgó becsült hektáronkénti átlagtermése 2573 kg, a kukoricáé 5393 kg.
2021-09-14: Belföld - :

Óvodát, bölcsődét avattak (Támogatás a magyar államtól)

Három, magyar állami támogatással épült református óvodát és bölcsődét avattak tegnap Maros megyében.