Változhat a szociális segély odaítélése

2021. szeptember 14., kedd, Belföld

Kormányhatározat-tervezetet dolgozott ki a munkaügyi tárca annak érdekében, hogy ösztönözzék a szociális segélyben részesülők munkaerőpiaci részvételét valamint a juttatástól való függőségük megelőzését. Ugyanakkor olyan intézkedések bevezetését tervezik, melyek által csökkenthető a munkanélküliség azon fiatalok körében, akik nem dolgoznak, de nem is tanulnak, és szakmai képzéseken sem vesznek részt – ismertette a Digi24.

  • Fotó: presasm.ro
    Fotó: presasm.ro

A hírtelevízió által idézett Raluca Turcan tárcavezető kifejtette, az év elején országos kampányt indítottak a szociális segélyek odaítélésének felülvizsgálatára, ez tette lehetővé a juttatásban részesülők helyzetének felmérését az ellenőrzés alá vont közösségekben, valamint a rászoruló, veszélyeztetett személyek azonosítását. Kiemelte, szükség van a munkaképes kedvezményezettek oktatására, képzésére, illetve ösztönzők bevezetésére egyaránt, hogy növelni tudják foglalkoztatottságukat.

A tervezet egyebek mellett előírja, hogy az a jogosult, akinek sikerül elhelyezkednie a munkaerőpiacon, az alkalmazás pillanatától kezdve további hat hónapon át megkapja a szociális segélyt is, amennyiben a munkaviszonya legkevesebb 24 hónapra szól. Azok a személyek, akik visszautasítják a számukra felajánlott álláslehetőséget, elveszítik a szociális segélyt, melyet legkorábban 12 hónap múlva kérvényezhetnek ismét.

Raluca Turcan szólt arról is, a segélyre jogosult munkaképes személyeknek félévente, vagy kérésre kötelező módon meg kell jelenniük a munkaerő-foglalkoztatási ügynökségeknél, s akik ezt visszautasítják, azoktól megvonják a szociális juttatást. Amennyiben egy alkalmazásban lévő, szociális segélyre is jogosult dolgozó munkaviszonya 24 hónapnál korábban megszűnik a munkáltató kezdeményezésére, az érintett személynek nem kell megtéríteni az ösztönzőként kapott összeget. Ha a munkaviszony a dolgozónak felróható okokból szakad meg, az államtól szociális juttatás címén kapott anyagiakat vissza kell fizetni.

A tervezet arról is rendelkezik, hogy a munkaképes segélyezetteknek részt kell venniük a Második esély elnevezésű képzési programban is, aki nem hajlandó erre, az a szociális segély megvonására számíthat.

A tervezet egyik legfontosabb javaslata, hogy a NEET kategóriába sorolt – nem dolgozó, oktatásban és szakmai képzésben sem részesülő –, 16 és 25 év közti fiatalok csoportjának felső korhatárát 30 évre módosítsák. A munkaügyi tárca szerint ez a változás nagyobb hozzáférést biztosít a jövőben a vissza nem térítendő európai forrásokhoz.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint ki a legfőbb hibás a kormányválságért?


eredmények
szavazatok száma 959
szavazógép
2021-09-14: Belföld - :

Óvodát, bölcsődét avattak (Támogatás a magyar államtól)

Három, magyar állami támogatással épült református óvodát és bölcsődét avattak tegnap Maros megyében.
2021-09-14: Belföld - :

Hírsaláta

HULLARABLÓ KÖZALKALMAZOTTAK. Bűnvádi eljárás indult az országos közútkezelő társaság (CNAIR) négy alkalmazottja ellen, mert megloptak egy balesetben elhunyt, 60 éves házaspárt. A baleset az Ilfov megyei Șindrilițán történt, a négy utásznak pedig az lett volna a dolga, hogy az úttestről eltakarítsa a gépkocsi maradványait.