Támogatás a magyar államtólÓvodát, bölcsődét avattak

2021. szeptember 14., kedd, Belföld

Három, magyar állami támogatással épült református óvodát és bölcsődét avattak tegnap Maros megyében.

  • Fotó: Kiss Gábor / MTI
    Fotó: Kiss Gábor / MTI

A Marosvásárhellyel szomszédos Koronkán a régi református egyházi iskola épületét alakították át bölcsődévé. A felújított 400 négyzetméteres egyházi ingatlanban három bölcsődei csoport indul. Az épület átalakítása 171 millió forintba került.

Erdőszentgyörgyön az önkormányzat által adományozott telken kétszintes épületet építettek, amely két óvodai és két bölcsődei csoportot fogad be. A negyven óvodás és harminc bölcsődés gyermek számára kialakított 550 négyzetméteres ingatlan 196 millió forintba került.

Nyárádszeredán egy régi egyházi tulajdonú épületet bontottak le, hogy a helyén két csoportot befogadó bölcsődét építsenek. A 348 négyzetméteres új épület 140 millió forintba került. A koronkai és a nyárádszeredai bölcsődék beindításának engedélyeztetése folyamatban van, az erdőszentgyörgyi bölcsőde és óvoda már a korábbi tanévben elkezdte működését.

Az erdőszentgyörgyi avatón Kató Béla erdélyi református püspök elmondta: azért szeret a már belakott épületek átadására rendezett hálaadó rendezvényeken részt venni, mert ezek jelzik, hogy az egyház közösséget épített.

A püspök beszélt arról a jelenségről, hogy az elfoglalt szülők a „rajzfilmpásztorra” bízzák a gyermekeiket, és megesik, hogy 10–15 év múlva azt tapasztalják, hogy elveszítették őket. Hozzátette azonban, hogy a szülőnek kell meghatároznia, hogy hogyan és miként szeretné felnevelni a gyermekeit. Hozzátette: a református egyház a szülőknek kíván segítséget nyújtani a korszerű épülettel.

Megemlítette: az erdélyi református egyházkerület a magyar államtól kért és kapott segítséget a bölcsőde és az óvoda felépítésére. Arra is kitért, hogy a decemberben hivatalba lépett román kormány maga is elindított bölcsődefejlesztési programot. „De látjuk, hogy mennyi minden közbejöhet” – utalt a bukaresti kormányválságra.

Csibi Attila Zoltán, Erdőszentgyörgy polgármestere úgy vélte: az elégedett és boldog élet kulcsa az öröm és a tanulás összekapcsolása, és az új bölcsőde és óvoda erre nyújt lehetőséget.

Brendus Réka, a miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkárságának főosztályvezetője azt hangoztatta: Erdőszentgyörgyön már adottak azok a feltételek, amelyek a gyermekek legjobb körülmények közötti fejlődéséhez kellenek.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint milyen lesz a járvány negyedik hulláma?eredmények
szavazatok száma 1028
szavazógép
2021-09-14: Gazdakör - Incze Péter:

Tudnivalók a rövid ellátási láncot célzó pályázatról (Vidékfejlesztés)

Az országos Vidéki Beruházásokat Kifizető Ügynökség (AFIR) augusztus 7-én elindította a 16.4-es, A piaci ellátásban szereplők partnerségi kapcsolatainak támogatása intézkedés pályázhatóságát, összesen 40 millió euró értékben. A pályázatokat november 26-ig lehet letenni, illetve feltölteni az AFIR számítógépes rendszerébe. Ennél az intézkedésnél nem szabtak meg hónaponként érvényes minimális letevési pontküszöböt, feltétel, hogy a pályázat legalább 10 pontos legyen. Jó hír, hogy az elnyerhető támogatás értékét megemelték, az eddigi 100 ezer euróhoz képest most 250 ezer euró pályázható.
2021-09-14: Belföld - Demeter Virág Katalin:

Változhat a szociális segély odaítélése

Kormányhatározat-tervezetet dolgozott ki a munkaügyi tárca annak érdekében, hogy ösztönözzék a szociális segélyben részesülők munkaerőpiaci részvételét valamint a juttatástól való függőségük megelőzését. Ugyanakkor olyan intézkedések bevezetését tervezik, melyek által csökkenthető a munkanélküliség azon fiatalok körében, akik nem dolgoznak, de nem is tanulnak, és szakmai képzéseken sem vesznek részt – ismertette a Digi24.