Ferenc pápa új egyházi nyelvezetet sürgetett

2021. szeptember 14., kedd, Világfigyelő

Európában új egyházi nyelvezetet kell találni a hívők megszólítására – hangoztatta Ferenc pápa a szlovákiai katolikus egyház tagjaival találkozva a pozsonyi Szent Márton-dómban tegnap.

  • Ferenc pápa a pozsonyi nunciatúrán tartott ökumenikus találkozón. Fotó: Vatican Media
    Ferenc pápa a pozsonyi nunciatúrán tartott ökumenikus találkozón. Fotó: Vatican Media

Ferenc pápa kijelentette, hogy az egyháznak nem a pozsonyi várhoz hasonló erődnek kell lennie, amely „távolsággal és önteltséggel” tekint a magasból a világra. „Az egyház akkor szép, ha nem különül el a világtól, és nem szakad el a valós élettől, hanem benne lakik (..) az egyház középpontjában nem az egyháznak kell állnia” – mondta a pápa.

Arra a kérdésre, hogy az egyház miként tudja megszólítani az embereket, a pápa új nyelvezetet sürgetett, a szabadságot, a kreativitást és a párbeszédet sorolva fel kulcsfontosságú eszközként. A szabadsággal kapcsolatban úgy vélte, az egyháznak nem csak „az előre egyeztetett szabályokat, törvényeket, biztonságot és folytonosságot” kell szem előtt tartania, inkább „felelős és érett keresztényeknek kell lenni, akik gondolkodnak, elszámoltatják a lelkiismeretüket, hagyják magukat kérdőre vonni”.

„Az az egyház, amely nem hagy teret a szabadság kalandjának a lelkiségi életben is, merev és zárt hellyé válhat” – hangoztatta Ferenc pápa.

Kreativitást kért a papoktól a homíliák megírásában is, korábban már többször ismételt gondolatát hangoztatva, miszerint a hívőkhöz fűződő kapcsolat a lényeg, ezért a beszédnek nem kell tíz percnél hosszabbnak lennie. Előre megírt szövegét félretéve Ferenc pápa több tréfás anekdotát is mondott, például arról, hogy szerinte elsőként a nővérek szenvednek, amikor a papok túl hosszú és unalmas homíliáit kell hallgatniuk.

A pápa úgy vélte, hogy az egyház egysége és belső párbeszéde törékenyebb, ha szenvedés okozta sebek hagynak rajta nyomot. „A sebek azonban kaput is nyitnak (...) a béke és a megbékélés eszközeivé tesznek” – jelentette ki Jan Korec jezsuita szerzetes, nyugalmazott nyitrai püspök életútját idézve, akit gyűjtőtáborba internáltak, de a 2000-es szentévben a Vatikánban megbocsátott üldözőinek.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint milyen lesz a járvány negyedik hulláma?eredmények
szavazatok száma 1028
szavazógép
2021-09-14: Világfigyelő - :

Romániában tartott misét Ferenc pápa a New York Times szerint

Romániában járt vasárnap a pápa a The New York Times vasárnapi bejegyzése szerint. A liberális amerikai újság a Facebook-oldalán megosztott cikkéhez írt szövegben arról írt, hogy Ferenc pápa hét órát töltött Romániában.
2021-09-14: Közélet - Iochom István:

Kelemen Didák-domborművet avattak (Tanévnyitó a Nagy Mózes Elméleti Líceumban)

Az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus évében Kézdivásárhelyen a Nagy Mózes Elméleti Líceum főépületében a tegnapi tanévnyitó ünnepségen felavatták P. Kelemen Didák (1683–1744) bronz domborművét. A fennállásának 341. évét ünneplő alma materben harminc osztályban 735 tanuló kezdte meg az új tanévet.