Tanévnyitó a Nagy Mózes Elméleti LíceumbanKelemen Didák-domborművet avattak

2021. szeptember 14., kedd, Közélet

Az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus évében Kézdivásárhelyen a Nagy Mózes Elméleti Líceum főépületében a tegnapi tanévnyitó ünnepségen felavatták P. Kelemen Didák (1683–1744) bronz domborművét. A fennállásának 341. évét ünneplő alma materben harminc osztályban 735 tanuló kezdte meg az új tanévet.

  • A szerző felvétele
    A szerző felvétele

Nagy Mózes első, kiváló növendékének, a Magyarország-szerte ismert hittérítőnek – akinek a boldoggá avatása folyamatban van –, templomok és iskolák alapítójának az emlékplakettjét Máger Ágnes miskolci festő- és szobrászművész készítette, és a miskolci minorita plébánián 1995-ben Kartal Ernő minorita szerzetes által alapított Éltető Lélek Alapítvány adományozta a kantai középiskolának.

Az avatóünnepségen Didák atya munkásságát és szentéletű cselekedeteit Hajlák Attila István iskolalelkész, imecsfalvi plébános méltatta. Didák atya Égből építsünk házat verssorát idézve emlékeztetett arra, hogy Kelemen Didák Baksafalván (a mai Kézdialmáson) született egyszerű székely családban, tizenhárom évesen az akkor alakuló kantai iskolának az első diákjai között volt az egyik legkiválóbb. Innen Magyarországra került a tanulni vágyó székely ifjú, aki huszonegy évesen tett örök fogadalmat a minorita rendben, huszonöt évesen szentelték pappá, és harmincnégy évesen már a szerzetesrend egyik vezetője volt. „Ma Kelemen Didákot a keresztény hit apostolaként tiszteljük, aki templomokat, iskolákat, kolostorokat alapított, önfeláldozóan a testi-lelki szenvedők mellé állt. Kelemen Didák példája arra serkentsen, hogy égből építsünk házat és az ő lelkesedése, odaadása, kitartása, székely szellemisége és jelleme legyen példakép számunkra” – hangsúlyozta az iskolalelkész.

A méltatást követően Bejan András igazgató felolvasta az adománylevelet. „Kívánjuk, hogy a jövőben is a nagy múltú elődök példáját követve a líceum a magyarság összetartozásának sikeres bástyája legyen, ez a szellemiség továbbra is kösse össze Miskolcot és Háromszéket” – írta többek között Holndonner Ferenc és Várhelyi Krisztina, az adományozó alapítvány volt és jelenlegi vezetője. A műalkotást Vargha Béla, a kantai Szentháromság-templom plébánosa, Kézdi-orbaiszéki római katolikus főesperes és Bejan András igazgató leplezte le. A domborművet a főesperes áldotta meg. Az ünnepségen szavalattal és énekszóval közreműködtek az iskola diákjai: Nánia Hanna, Nánia Hilda és Lukács Boglárka.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Mitől tart leginkább az elhúzódó háború kontextusában?


eredmények
szavazatok száma 2322
szavazógép
2021-09-14: Világfigyelő - :

Ferenc pápa új egyházi nyelvezetet sürgetett

Európában új egyházi nyelvezetet kell találni a hívők megszólítására – hangoztatta Ferenc pápa a szlovákiai katolikus egyház tagjaival találkozva a pozsonyi Szent Márton-dómban tegnap.
2021-09-14: Közélet - Hecser László:

Eredményes legyen az új tanév (Barót)

Tanulók és hozzátartozóik részvételével tartották a Gaál Mózes Általános Iskola és a Baróti Szabó Dávid Középiskola közös iskolai évmegnyitó ünnepségét. A felszólalók úgy fogalmaztak, remélhetőleg idén nem kényszerülnek arra, hogy távoktatásban tartsák meg az órákat, hiszen az kevésbé hatékony, a találkozás hiánya pedig a lélekre is kihat.