Új tulajdonos a játékgyárnál

2021. szeptember 15., szerda, Pénz, piac, vállalkozás

A Black Sea Fund I nevű befektetési alap többségi tulajdonrészt vásárolt a sepsiszentgyörgyi D-Toys játékgyárban. A tranzakcióról szóló közlemény szerint az új menedzsment célja a gyártókapacitások bővítése, illetve hogy jelentősen növelje elsősorban a külföldi értékesítéseket.

  • A D-Toys sepsiszentgyörgyi gyára. Fotó: Albert Levente
    A D-Toys sepsiszentgyörgyi gyára. Fotó: Albert Levente

A Black Sea Fund I a kis- és közepes vállalkozások üzleti forgalmának növelését célzó, több mint 43 millió eurós alaptőkével rendelkező alap, amely 70 százalékos résztulajdont vásárolt a legjelentősebb hazai játékgyártó cégben – áll a közleményben, amely szerint a többségi részvénycsomag átvétele a menedzsment bővítését jelenti, ami biztosítja a vállalkozás további hatékony működését.

A D-Toys céget 2001-ben Füstös Tibor alapította, a tavalyi évben négymillió eurós jövedelmet valósított meg, ezzel Románia legnagyobb független puzzle- és oktatójáték-gyára. A vállalat 3–14 év közötti gyermekek számára gyárt játékokat, amelyek közül legismertebb az Autópálya-játék (Jocul autostrăzilor), Románia állatai (Animale din România), Alias, Eredeti kapitalizmus (Capitalism original), Hetet egy csapásra (Șapte dintr-o lovitură), Hajócsata (Bătălie navală), Dákok és rómaiak (Dacii și Romanii) – írják a közleményben.

A vállalat jelenleg 90 alkalmazottat foglalkoztat, modern gyártókapacitással rendelkezik Sepsiszentgyörgyön, termékeit itthon, Németországban és Franciaországban forgalmazza.

Az új menedzsment az online eladások bővítését tűzte ki célul a németországi, ausztriai és svájci piacokon, ugyanakkor a kreatív és gyártási kapacitások bővítését és szélesítését annak érdekében, hogy a megcélzott piacoknak eleget tudjanak tenni – idézi a közlemény Füstös Tibor alapító tulajdonost, aki szerint az új menedzsercsapat, Alex Bute nemzetközi kapcsolatai, valamint elkötelezettségük révén ideális partnerek lesznek ebben a törekvésben.

A menedzsercsapatot ezentúl irányító Alex Bute szerint az alkalmazottak számát mintegy 40 százalékkal bővítik az elkövetkező években. Nagy megtiszteltetés, hogy Füstös Tibort követve vezethetem a céget, aki a nulláról épített fel egy erős vállalkozást – fogalmazott az új vezérigazgató, aki szerint kedvező időszakban lépnek a bővítés útjára, amikor a vásárlók egyre inkább elfordulnak az olcsó kínai játékoktól, és a szórakoztatásban is a minőséget, az oktató jelleget, az innovációt keresik. Adottak az ideális körülmények arra, hogy mindezt a piaci igényt kiszolgáljuk Európában és nem csak, hiszen ezen a piaci résen viszonylag kevés integrált gyártó és forgalmazó kapacitás létezik az Európai Unióban – vélekedett Alex Bute.

Ion Arin, a Black Sea Fund I Cooperative UA képviselője szerint az elmúlt két évtizedben a Füstös Tibor által alapított és irányított cég rendkívül sikeres utat járt be, felépítve az ország legnagyobb puzzle- és oktatójáték-gyárát. A jövedelmek folyamatos bővülése, a hazai és külföldi piacok megszerzése révén jelentősen nőtt a termékportfólió – fogalmazott a szakember, aki szerint Alex Bute tapasztalata garancia arra, hogy a vállalat továbbra is a legjobbak között maradjon. A szintén a befektetési alapot képviselő Cornel Fumea szerint, a D-Toys megfelelő alap lehet arra, hogy további tranzakciókat készítsenek elő, és alig várják, hogy együtt dolgozhassanak Füstös Tiborral és csapatával.

A tranzakciót a vásárló részéről a bpv Grigorescu Ștefănică ügyvédi iroda, míg a D-Toys részéről a Saxum Corporate Finance és a Schoenherr & Asociații felügyelte, a vételárat nem hozták nyilvánosságra.

Hozzászólások
Szavazás
Ön beoltatta-e magát koronavírus ellen?
eredmények
szavazatok száma 1810
szavazógép
2021-09-15: Emlékezet - :

Nagy Ferenc, a szabadságharcos (Gidófalvi élettörténetek)

Nagy Ferenc 1788-ban született Sepsiszentgyörgyön. Ősei székely nemesek voltak, akiknek Fogarason 1635-ben I. Rákóczi György fejedelem nemesi levelet állít ki.
2021-09-15: Pénz, piac, vállalkozás - Ferencz Csaba:

Vitatott átállás (Autóipar)

Az Európai Bizottság nyár közepén mutatta be a Fit for 55 uniós klímacsomagot, amelyből az is kiderült, hogy a brüsszeli döntéshozók először jelentősen szigorítanák a járművek megengedett szén-dioxid-kibocsátását az előttünk álló évtizedben, majd be is tiltanák a benzines és dízel autók értékesítését 2035-től. Amennyiben a javaslatokat a tagállamok és az Európai Parlament is elfogadja, felgyorsulhat a tisztán elektromos autózásra történő átállás, amely jelentős változásokat hoz az iparágban.