Mi, hol, mikor?

2021. szeptember 17., péntek, Mi, hol, mikor?

Őszi Vásár és Kultúrszüret Sepsiszentgyörgyön
Szeptember 16. és 19. között tartják a tizenegyedik Őszi Vásárt és Kultúrszüretet Sepsiszentgyörgyön.

A program: ma 13 órától a Székely Nemzeti Múzeum szervezésében Vállfán a városunk – gyerekfoglalkozás 10–12 éveseknek a Lábas Házban; 15 órától Horváth Levente: Fényérzékeny vagyok – kiállítás finisszázs a művész részvételével a Lábas Házban; 16 órától Cimborák Bábszínház: A buták versenye – bábelőadás az ’56-os emlékparkban; 17 órától Czilli Aranka: A varázslatos szekrény című könyvének bemutatója a Bod Péter Megyei Könyvtárban; 17  órától a Vadon Gyermekrajzpályázat legjobbjai 2014–2020 – rajzkiállítás a Székelyföldi Vadászati Kiállítás székhelyén; 18 órától Ösztön – kiállításmegnyitó az Erdélyi Művészeti Központban; 19 órától O. Horváth Sári: Életigen a Tamási Áron Színházban.

Szombaton: 10 órától TransNatura 2014–2020 természetfotó-kiállítás a Székelyföldi Vadászati Kiállítás székhelyén; 11 órától az Andrei Mureșanu Színház András bácsi, a park őre című román nyelvű gyerekelőadása a főtéren; 12 órától Életre kelt mesék – Csillag István: a meseillusztráció rejtelmei – közönségtalálkozó a Gutenberg Könyvesboltban; 14 órától a Székely Nemzeti Múzeum ideiglenes kiállításai – ingyenes tárlatvezetés a Lábas Házban; 15.30-tól Művészek és műtermek – városi séta a sepsiszentgyörgyi művészek műtermébe, indulás az Erdélyi Művelődési Központtól; 16.30-tól Liszt Intézet: Boldog békeidők – nosztalgia divatbemutató Tordai Hajnal jelmezeiből, indulás a főtérről; 17 órától Meginnék asztalomnál egy langyos, esti kávét – irodalmi kávéház a Bod Péter Megyei Könyvtárban; 18 és 21 órától William Shakespeare: Lear – a Tamási Áron Színházban; 21 órától Folyómeder mozi – Riverbed Cinema az állomási Olt-hídnál.

Vasárnap: 11–15 óráig Az üveghegyen túl – magyar és román nyelvű meseolvasás a főtéren; 16 órától mézeskalács-díszítés a Kónya Ádám Művelődési Házban; 18 és 21 órától William Shakespeare: Macbeth – a Tamási Áron Színházban; 18 órától a Kaláka együttes koncertje az ‘56-os emlékparkban; 20 órától az M Studio Pyro tűzzsonglőrshowja a főtéren.
Állandó programok: ma és szombaton 10–16 óráig a kulturális örökség napjai – ingyenes belépés a Székely Nemzeti Múzeum ideiglenes kiállításaira a Lábas Házban; mától vasárnapig 10-től 20 óráig Őszi vásár a főtéren; 10 és 20 óra között Andrei Mureșanu Színház: Virtual Reality Színház a főtéren; 11–19 óráig Befejezett jövő #3/Future Perfect #3; Fotografikus_01/ Photographic_01 – kiállítások a Magmában.

 

9. CseRnátoni BuRRogtató
Szeptember 18-án, szombaton tartják a 9. CseRnátoni BuRRogtatót, a Haszmann Pál Múzeum gépésztalálkozóját magyarországi és hazai gépész szakemberek közreműködésével. A program 12 órakor gépindítással kezdődik, 13 órakor kerül sor a veterán traktorok felvonulására Csernáton központjában. 15 órától a múzeumkertben kulturális műsor következik, ahol fellép a Felső-háromszéki Ifjúsági Fúvószenekar, a kézdivásárhelyi Pitvar néptáncegyüttes a Finom zenekar kíséretében, operettslágerek hangzanak el Lukács Mihály előadásában. A legkisebbek sem fognak unatkozni, a szervezők népi gyermekjátékokkal, kézműves műhelyekkel várják őket. A nap során cséplésbemutatót, makettkiállítást is láthatnak a rendezvényre ellátogatók. 16 órakor tombolahúzásra kerül sor, ahol sok értékes nyeremény talál gazdára a múzeum támogatóinak jóvoltából.

 

Trianoni harangok
Háromszék több településén is bemutatja Trianoni harangok című egyéni estjét Meister Éva Magyar Művészetért Ex Libris-díjas színművésznő, a Magyar Kultúra Lovagja cím birtokosa. A minket ért nemzeti tragédia ellenére „voltunk, vagyunk és leszünk az idők végezetéig” – hirdeti az olthévizi születésű, Brassóban érettségizett, Marosvásárhelyen diplomázott, jelenleg Szolnokon élő előadó az általa megszólaltatott szövegrészek, versek és dalok által. Előadások: Sepsiszentgyörgyön a Vártemplomban ma 18 órától, Kézdivásárhelyen az Erzsébet Teremben szombaton 18 órától, Székelytamásfalván a református templomban vasárnap 14 órától. A belépés ingyenes.

 

Séta Bikfalvára, a kúriákhoz
A Háromszéki Kúriák és Kastélyok Egyesülete szombaton 10.30 órától ismeretterjesztő és kapcsolatépítő rendezvényt szervez Bikfalván. A részvétel ingyenes. A részletes program: 10.30-tól a Bikfalvi Kulturális Központban köszöntőt mond Bordás Enikő, Uzon község polgármestere és gr. Mikes Zsigmond, az egyesület elnöke. Előadások: Varázslatos Bikfalva – Várallyay Réka művészettörténész, Az épített örökség helyreállítása – az elmúlt 25 év tapasztalata – gr. Kálnoky Tibor. Az Erdélyi Művészet és Örökség Egyesület kiállításainak megtekintése a Bikfalvi Kulturális Központban Péter Alpár képzőművész vezetésével. 12 órától séta a kúriákhoz: Kóréh–Dénes-kúria (házigazda: Várallyay Réka, Péter Alpár), Zsigmond-kúria (házigazda: Hollanda Noémi), Simonyi-kúria (bemutatja Várallyay Réka), Zátyi-kúria (házigazda: Horváth Zita), református templom (Barti Ferenc Róbert parókus lelkipásztor), Török-kúria (házigazda: Kerezsi Mária), Komán-kúria (házigazda: Bogdán Gyula és Mariann). Jelentkezni a kuriakkastelyok@gmail.com e-mail-címen vagy a 0746 776 831-es telefonon lehet.

 

Zene
NYÁRESTI KONCERT. Vasárnap 19 órától kerül sor az öt Nyáresti koncert utolsó alkalmára Sepsiszentgyörgyön a Vártemplom melletti téren, rossz idő esetén az új gyülekezeti teremben. A barátok voltunk című műsorban Zorán-dalok csendülnek fel Ruszka Sándor, Kerezsi Csongor, Hajdú Loránd, Dénes Dorottya, Dénes Előd, Bende Bence előadásában. A belépés díjtalan.

 

Hitvilág
MÁRIA-ÁHÍTAT KOVÁSZNÁN. Szombaton 18 órától a szentségimádáson zenei szolgálatot végez a Kikapcsolsz katolikus ifjúsági együttes; 19 órától a szentmise szónoka Simon Dávid, a győri Nagyboldogasszony-székesegyház lelkésze; a rózsafüzér imát a csíkszeredai Szent Kinga Nőszövetség vezeti; a Mária-áhítat gyertyás körmenettel zárul. Vasárnap a szentmiséket Simon Dávid celebrálja.
KRISZTUS KIRÁLY-TEMPLOM. Vasárnap 12 órától Veni Sancte tanévnyitó szentmisét ünnepelnek a sepsiszentgyörgyi Gyár utcai templomban. Várják nemcsak a katolikus opciójú csoportok és osztályok tanulóit, de minden óvodás és iskolás gyereket, hogy együtt kérjenek áldást az új tanévre. A 18 órától kezdődő ifjúsági szentmisén a K-Egy (Krisztussal Egyetemben) együttes szolgál, amely 19 órától egyórás dicsőítő koncertet is tart. A dicsőítés után várják a fiatalokat az idei tanév első ifiórájára.
SZENT JÓZSEF-TEMPLOM. Vasárnap a 12 órai szentmise részeként évnyitó szentmisét tartanak diákoknak, amelyre várnak minden diákot, szülőt, tanárt. Vasárnap 16 órakor kezdődik a Szent Kereszt Felmagasztalása búcsú az előpataki filiában.

 

Önismereti műhelyfoglalkozás Baróton
A baróti Erdővidék Múzeuma Kászoni Gáspár Termében ma 18 órakor a Kalendárium Fürkésző sorozatának részeként Lelki egészség természetesen címmel Balázsi Ágnes természet mesteredző (Realign to Nature) és egyetemi oktató (Sapientia EMTE) természet inspirálta önismereti műhelyen tart foglalkozást felnőtteknek. Házigazda: Hoffmann Edit muzeológus. A jelentkezés sorrendjét betartva tíz résztvevőt tudnak fogadni. Az érdeklődők a 0743 098 836-os telefonszámon jelenthetik be részvételi szándékukat.

 

Röviden
LOMTALANÍTÁSI KARAVÁN. Ma Zabolán és Székelypetőfalván, hétfőn Székelytamásfalván és Szörcsén gyűjti a Tega Rt. a szelektív hulladékot. A lomtalanítási programban 5 kg leadott üvegért 0,5 liter sör jár, az elektronikai hulladék ellenértékét továbbra is levonják a számlából.
ELŐADÁS. Ma 19 órától a Kovásznai Művelődési Központban kerül sor az Astăzi minte-mă frumos – Ma szépen hazudj nekem című komédia előadására. Jegyár: 30 lej. Iratkozás, helyfoglalás a 0744 364 250-es telefonszámon.
MOZI. A sepsiszentgyörgyi Művész mozi műsoráról az arta.cityplex.ro honlapon lehet tájékozódni. Telefon: 0787 526 102.

 

Ügyelet
GYÓGYSZERTÁR. Sepsiszentgyörgyön mától 20–6 óráig a Nicolae Iorga utcai Sensiblu-dr. Max (telefon: 0267 312 049, éjszaka csak a sürgősségi recepteket adják ki); Kézdivásárhelyen ma a Gábor Áron utcai Ambrózia I. (0267 360 608), hétfőtől a Dózsa György utcai Ambrózia II.; Kovásznán szombaton 8–12 óráig a Vipera (0267 342 851), 8–16 óráig és vasárnap 8–14 óráig a Farmacom (0267 340 914); Baróton szombaton 9–13 óráig a Kossuth Lajos utcai Hermann (0745 822 449) gyógyszertár teljesít szolgálatot.
FOGÁSZAT. Sepsiszentgyörgyön a Sport utca 3. szám, 1/I/1. alatti Oral Care rendelőben (telefon: 0267 708 465) szombaton és vasárnap 9–12 óráig; a Lázár Mihály utca és a Grigore Bălan tábornok út kereszteződésénél levő Fazakas Dental Clinic rendelőben (telefon: 0744 857 743) szombaton és vasárnap 14–19 óráig fogadják a sürgősségi eseteket.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint ki a legfőbb hibás a kormányválságért?


eredmények
szavazatok száma 163
szavazógép
2021-09-16: Sport - Tibodi Ferenc:

Az Euroliga kapujában a Sepsi-SIC (Női kosárlabda)

A hatszoros Román Kupa-győztes és ötszörös bajnok Sepsi-SIC a 2021–2022-es szezonban is nevezett a női kosárlabda Euroligában, ám ha tavaly semleges helyen küzdött a csoportkörért, most a zöld-fehérek hazai környezetben harcolhatják ki a továbbjutást. A Nemzetközi Kosárlabda-szövetség augusztusi döntése értelmében szeptember 21–23. között a Sepsi Aréna ad otthont a legrangosabb női kupasorozat két selejtezőturnéja egyikének, amelyen lányaink a magyar Atomerőmű KSC Szekszárddal és a török Bellona Kayseri Basketbollal harcolnak a főtáblára való jutásért.
2021-09-17: Elhalálozás - :

Elhalálozás