Cseresznyeszilván taposunk

2021. szeptember 17., péntek, Nyílttér

Van egy olyan gyümölcsfánk, amelyről nem tudni, hogy került az útszéli fák közé valamikor, de hellyel-közzel mindenütt van belőle, és éppen pirosra érésének a vége felé tartunk – hovatovább csak a magvakra lépünk, mert a lehullott szilvát cipőtalpunk már elvitte.

Magyarul cseresznyeszilvának (Prunus cerasifera) nevezzük, és bár kissé savanykás a mag körül, jóízű gyümölcs, kitűnő lekvárnak (bár nem magvaváló) vagy kompótnak. Azt vettem észre, hogy erényeit nem értékeljük, az árva gyümölcs pedig úgy áll bosszút a közönyünkért, hogy előszobánkba viteti magát az óvatlan közlekedővel.

Sokkal régebb, még az „átkosban” történt, hogy forgalmas utak mentén – nem tudni, milyen megfontolásból – megjelentek a különböző gyümölcsfák (leginkább az almafák), aztán a különböző kártevők (hernyók) téliesre rágták a lombokat, és a növényvédelmi laboratórium alkalmazottjai (jómagam is) az útügyi hivatallal karöltve vegyszeres permetezéssel igyekeztek a szőrös hernyóktól megszabadítani a fákat. A lehulló hernyók mérgező szőre bőrpirosodást és vakarásra ingerlő kellemetlenségeket okozott.

Több lepke – az amerikai fehér szövőlepke (Hyphantria cunea), a gyapjaslepke (Lymantria dispar), a gyűrűspille (Malacosoma neustria) stb. – hernyói olyan tömegben jelentek meg, hogy a közelben levő gazdák fáit is ellepték, és a vegyszer ölő hatásától már megvédte a lárvákat a szövött zsák. Szóval kevés eredménnyel járt a permetezés.

A gyümölcsfák telepítéséről kérdezőt azzal torkollták le, hogy milyen jó, ha a szomjas utas leszakít egy-egy almát, azzal oltván szomját. Igen, láttuk a „szomjas” és a könnyebb megoldást választó utas által letört ágakat...
Egy szó, mint száz: nincs elfogadható magyarázat az út és az utca mentén elültetett gyümölcsfákra.   A senkié, de mindenkié elv csak arra jó, hogy egy rossz döntésért ne vállalja senki a felelősséget...

Hozzászólások
Szavazás
Ön beoltatta-e magát koronavírus ellen?
eredmények
szavazatok száma 1788
szavazógép
2021-09-17: Nyílttér - :

Diktatúra, demokrácia vagy valami más?

Azt ugye tudjuk, hogy a diktatúra egyeduralom, a demokrácia pedig népuralom. Na de akkor azt is látjuk, hogy ma Romániában mi van? Nincs diktatúra (Ceaușescu-éra) és nincs demokrácia sem (néphatalom).
2021-09-17: Riport - Hecser László:

Történetek a Csinód utcából

A Kusztos Vilmos nagybaconi ezermester házánál szinte napra pontosan hét éve megnyitott néprajzi és régiséggyűjtemény a kezdetekben is tekintélyes méretű volt, ám a kitartó munkának és a nyitott szemmel járó-kelő gazdának köszönhetően tovább gyarapodott – ha még nem is múzeum, de múzeumocska ranggal már minden bizonnyal illethetjük. Mert azt a helyet, ahol közel kétezer érdekes régi tárgy található, ha kicsinyítő képzővel is, de muszáj múzeumnak nevezni. A kiállítás értékét nemcsak gazdagsága és sokszínűsége adja, hanem a befektetett munka is: a tárgyak többségét nem csupán a polcra kellett helyezni, hanem restaurálni kellett ahhoz, hogy újra régi fényükben csillogjanak. Ezernyi történet áll ugyanannyi kiállított tárgy mögött!