Hogyan válassz nyelvtankönyvet? /X/

2021. szeptember 16., csütörtök, Magazin

A megfelelő idegen nyelvű tankönyv kiválasztása nem könnyű feladat. Sokféle nyelvkönyvből választhatunk, azonban hiába ugyanaz a céljuk, a felépítésük nagyon eltérő lehet.

Ugyanígy a nyelvtanulók is nagyon különbözőek. Mindenki más egy kicsit, és ennek megfelelően kicsit másképpen tanulunk. Emiatt más és más nyelvkönyv hatékony a számunkra. Örüljünk hát, hogy gazdag választék áll a rendelkezésünkre!

Ha valaki megkérdezi, melyik a legjobb nyelvkönyv, akkor erre az a válaszom, hogy nincs olyan, hogy legjobb nyelvkönyv. Mindenkinek az lesz a legmegfelelőbb, amivel hatékonyan tud haladni. Ha két azonos képességgel rendelkező tanulónak odaadunk egy-egy egyforma nyelvkönyvet, az eltérő tanulási stílusuk miatt az egyiknek lehet, hogy zökkenőmentes lenne a nyelv elsajátítása, míg a másik vért izzadva sem tudna egyről a kettőre jutni. S emiatt akár végleg el is mehet a kedve a nyelvtanulástól. Tehát a megfelelő nyelvkönyv kiválasztásának nagy a tétje. 

Ezeket a szempontokat vedd figyelembe!

Az első hiba, ha valakinek a személyes ajánlására látatlanban veszel meg egy könyvet, anélkül, hogy megítélnéd, megfelelő lesz-e a számodra. Azok, akik később feladják a nyelvtanulásba vetett hitüket, legtöbbször ebbe a csapdába esnek bele. 

Második hiba, ha nem veszel valamilyen hanganyagot a nyelvtanuláshoz. A szóbeli nyelvvizsga alapfeltétele, hogy halljad is az idegen nyelvű szöveget. Nem csak a beszéd megértéséhez, de a beszédkészséghez is szükségünk van az idegen nyelvű szövegek hallgatására.

Ne ess abba a hibába sem, hogy össze-vissza veszel könyveket, mert például éppen leértékelés van. Ne gondold, hogy az új könyv feltétlenül új lendületet ad az eddigi próbálkozásaidnak! Azzal, hogy nem minőségi nyelvkönyvet vásárolsz, csak kidobod a pénzt az ablakon, ahelyett, hogy valami hasznos dologra fordítottad volna! Pontosan olyan nyelvkönyvet vegyél, amire szükséged van!

További gyakran előforduló hiba, hogy rosszul választjuk meg a nyelvkönyv szintjét. Ha a könyv ugyanazt tanítja, amit az előző anyagod is, felesleges azzal a felkiáltással megvásárolni, hogy legalább kicsit átismételed a régen tanultakat! Az ismétléshez inkább vedd elő a régi jegyzeteidet vagy tankönyvedet! Ha ilyen oktatóanyagot veszel, hamar elunhatod a tanulást, és ezzel ismét feladásra készteted magadat. 

Az ötödik probléma, ha olyan nyelvkönyvtípust választasz, amit kifejezett nyelvtanfolyamra vagy iskolai oktatásra szántak, de te otthon akarod a nyelvet önállóan elsajátítani. Ezzel csak megnehezíted a saját életedet!

Utolsó hiba a magyar nyelvhez való ragaszkodás. Eleinte, amíg nem érzed magad biztonságban a szövegeket illetően, választhatsz magyar nyelvű idegen nyelvtankönyvet. Később azonban mindenképpen térj át az anyanyelvi nyelvkönyvekre! Ez segíti a szótárazási technika elsajátítását, és növeli a szókincsedet!

Remélem, tudtam neked segíteni! Most már bátran körül tudsz nézni az Oxford Corner Könyvesbolt kínálatában, hogy megtaláld az igazit! (X)

Hozzászólások
Szavazás
Ön beoltatta-e magát koronavírus ellen?
eredmények
szavazatok száma 1783
szavazógép
2021-09-17: Belföld - :

Kongresszust tartott az RMDSZ /Frissítés: Cselekvési tervet fogadtak el/

Szívügyünk a család mottóval tartja 15. kongresszusát pénteken az RMDSZ. A Marosvásárhellyel összeépült Marosszentgyörgyön szervezett ülés programjában nem szerepel tisztújítás.
2021-09-18: Belföld - :

Kötelező a zöld igazolvány

Elfogadta pénteki ülésén a kormány a járványügyi operatív törzs alapján azt a határozatot, mely révén Romániában belföldön is bevezetik az uniós digitális Covid-igazolvány használatát azokon a településeken, ahol a megelőző két hétben a lakosság több mint három ezrelékénél mutatták ki a koronavírus-fertőzést.