Időutazás négy felvonásban

2021. szeptember 20., hétfő, Közélet

A múlt század elejére kalauzolt vissza a sepsiszentgyörgyi Liszt Intézet (az augusztus 31-e előtt még Balassi nevét viselő Magyar Kulturális Központ) szombat délután az Őszi Vásár és Kultúrszüret keretében. A Boldog békeidők címmel meghirdetett rendezvény olyan érdekes műsort kínált, amelyet nem csak a korszak rajongói élveztek.

  • Fotó: Albert Levente
    Fotó: Albert Levente

Egy divatbemutatóval kezdődött: hirtelen hosszú szoknyás, csipkés-fodros ruhába öltözött, díszes hajviseletű hölgyek jelentek meg a város főterén, néhányan Girardi-kalapot viselő, elegáns urak társaságában. Sétálgattak, szórólapokat osztogattak, és végül együtt is tettek néhány kört, a közönség nagy örömére. A Liszt Intézetet vezető Szebeni Zsuzsa az esemény házigazdájaként elmondta: zömmel a Plugor Sándor Művészeti Líceum diákjai bújtak be Tordai Hajnal jelmeztervező kollekciójába, amelyet jövő tavasszal filmvásznon is viszontláthat a közönség a Szilvássy Karola életéről készült filmben. De az érdeklődők még aznap belekóstolhattak a huszadik század elejének már letűnt világába: a hajdani nemesi társaságot idéző csoport kísérőikkel együtt a Bod Péter Megyei Könyvtárba vonult be, ahol ez alkalomra kávéházi hangulatot teremtettek. Az első órában korabeli szerzők műveit olvasták fel – Szonda Szabolcs könyvtárigazgató Kosztolányi Dezső Hajnali részegség című versével indított, amely közel 90 év után is aktuálisnak hat –, nyilván kávé, tea és sütemények mellett, majd kvízműsor következett, amelyben ugyanarról az időszakról kérdezték a résztvevőket, végül pedig Fekete Ibolya 2015-ös alkotását, az Anyám és más futóbolondok a családból című, Magyarországon nagy sikert aratott filmet vetítették le.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Ön szerint ki a felelős a közel-keleti konfliktusért?


eredmények
szavazatok száma 2090
szavazógép
2021-09-20: Belföld - :

Gyorsuló ütemben emelkedik a járványgörbe

Október végére meghaladja a napi 15 ezret az igazolt a koronavírus-fertőzések száma, amennyiben az emberek nem oltatják be magukat és nem tartják be az egészségügyi óvintézkedéseket – hívta fel a figyelmet Adriana Pistol, a közegészségügyi intézet keretében működő Fertőző Betegségeket Ellenőrző és Felügyelő Országos Központ igazgatója.
2021-09-20: Közélet - Váry O. Péter:

Csernátoni burrogtató – a közösségi ünnep

Közösségi ünneppé nőtte ki magát immár a Csernátoni burrogtató: közelről és távolról jönnek a technika és a történelem iránt fogékonyak olyant látni, ami évente csak egyszer történik meg. Mert évszázadosnál öregebb masinák nem akárhol működnek csendesen dohogva, avagy éppen nagyokat durrantva, füstöt okádva, avagy éppen csak pöfékelve, néha sípolva, máskor hangosan szuszogva. Ez a csoda évről évre – tavaly csak képernyőn közvetítve – a csernátoni Haszmann Pál Múzeumban ismétlődik meg.