SepsiszentgyörgyLakbértámogatást adnának a fiataloknak

2021. szeptember 29., szerda, Közélet

A lakbér negyedére kiterjedő támogatást nyújtana Sepsiszentgyörgy önkormányzata azoknak a fiataloknak, akik lakást bérelnek a városban. Az erre vonatkozó tervezetet tegnap bocsátották közvitára a polgármesteri hivatal honlapján (www.sepsiszentgyorgyinfo.ro), hozzászólni október 6-ig lehet.

  • Fotó: Albert Levente
    Fotó: Albert Levente

A kezdeményezés a tanuló és dolgozó fiatalok elvándorlását szeretné fékezni, illetve visszaköltözésüket ösztönözni. A tervezet szerint akár havi 50 eurót is kaphatnak azok a 18–35 év közötti fiatalok, akik hivatalos szerződés alapján bérelnek lakást Sepsiszentgyörgyön, de a támogatás legfeljebb a lakbér 25 százaléka lesz majd, a többit maguknak kell előteremteniük. (Konkrétan ez azt jelenti, hogy egy 200 eurós havi lakbérből 50 eurót vállal át az önkormányzat.)

Emellett több más feltételnek is meg kell felelniük a fiataloknak: sepsiszentgyörgyi lakcímmel, líceumi vagy szakiskolai végzettséggel kell rendelkezniük, igazolniuk kell, hogy itt tanulnak vagy dolgoznak, hogy az elmúlt öt évben nem voltak tulajdonosai egy lakás nagyobbik felének, és hogy nincs adóhátralékuk az önkormányzatnál. Ami a bérleményt illeti, erről legalább négy hónapig érvényes, hivatalosan bejegyzett szerződést kell felmutatniuk a lakás tulajdonosával, aki nem lehet rokon.

A több évre szóló programot a helyi tanácsnak is el kell fogadnia ahhoz, hogy életbe lépjen.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Hol tervez nyaralni idén?

eredmények
szavazatok száma 546
szavazógép
2021-09-29: Közélet - Váry O. Péter:

Megrostált szavak

A történet azzal kezdődött, hogy miután úgy döntött, mégiscsak legjobb itthon, és mert az egyetlen dolog, amihez igazán ért, az az újságírás, Csinta Samu e két dolgot megpróbálta összetársítani. A Háromszékből – melynek korábban munkatársa is volt – hiányolta az interjúkat, hát felajánlotta a lapunk Hétvége mellékletét szerkesztő Farkas Árpádnak, hogy hetente szállítana egy-egy beszélgetést – olyan témákról, olyan emberekkel: közéleti szereplőkkel, írókkal, művészekkel, történészekkel, egyházi szereplőkkel, de még sportolókkal is, amelyek érdeklődésre tarthatnak számot.
2021-09-29: Közélet - Iochom István:

Megújult a lemhényi római katolikus templom (Szent Mihály napjára)

Ma, Szent Mihály napján a 11 órakor kezdődő búcsús szentmisén Tamás József nyugalmazott segédpüspök megáldja a belsőleg megújult lemhényi római katolikus templomot.