Alacsony az oltási kedv a háromszéki iskolákban

2021. október 12., kedd, Közélet

A megyei tanfelügyelőség által az iskoláktól összegyűjtött kérdőívek alapján a 3500 nyilatkozó szülőből mindössze hetvenheten válaszolták azt, beleegyeznek, hogy 12 év fölötti gyermekük megkapja a koronavírus elleni védőoltást – közölte lapunk érdeklődésére Ágoston László, a megyei közegészségügyi igazgatóság vezetője.

  • A sepsiszentgyörgyi Mikes Kelemen-iskola – nem sok diák kérte az oltást.  Fotó: Albert Levente
    A sepsiszentgyörgyi Mikes Kelemen-iskola – nem sok diák kérte az oltást. Fotó: Albert Levente

A szülők körében nagyfokú érdektelenség mutatkozik a védőoltás iránt, többen maguk sem éltek a lehetőséggel, gyermekük számára pedig sokan azért nem kérik, mert attól tartanak, az alig egy éve kidolgozott oltóanyag nincs eléggé kikísérletezve, s árthat a fejlődő szervezetnek – mondta lapunknak egy neve elhallgatását kérő háromszéki pedagógus. A pedagógus hangsúlyozta: nem szeretné megbélyegezni annak az osztálynak a szülői közösségét, amelyben tanít, szerinte mindenkinek joga, hogy e tekintetben szabadon döntsön.

Ágoston igazgató elmondta, a sepsiszentgyörgyi Mihai Viteazul Főgimnázium kivételével, ahol többen kérték a védőoltást, a többi igénylés iskolánként csupán egy-két, esetenként három-négy diákot érint, akik a lakóhelyükhöz legközelebbi oltási központban fogják megkapni a vakcinát.

Gyorsteszteket is kevés iskola kért, jelenleg is van készleten – mondotta az intézményvezető. A gyorsteszttel csak a tünetes diákokat vizsgálják, ha ez pozitív, akkor követik az előírt szabályokat, és otthoni elkülönítésbe helyezik a tanulót, osztálya pedig tizennégy napra áttér a távoktatásra. A pozitív eredmény bekerül az egységes számítógépes nyilvántartásba, ha a teszt negatív, de a tünetek alapján úgy ítélik meg, hogy mégis fennállhat fertőzöttség, elvégzik a PCR-tesztet is. Ha az adott óvodának, iskolának nincs egészségügyi szakszemélyzete, de rendelkezik gyorsteszttel (mert korábban kérte – szerk. megj.), akkor a tesztet elviheti a családorvoshoz és ott leveszik a mintát – részletezte Ágoston igazgató. A szülők beleegyezése nélkül elvégezhető, egyszerű nyáltesztről még nem kaptak pontos módszertani útmutatót, de a tesztanyag sem áll rendelkezésre, ezért erről nem nyilatkozott.

A kiskorúak, illetve a 19 évesek körében eddig (október 11.) beadott védőoltásoknál Háromszék igencsak rosszul áll: a 12–17 évesek körében 574-en kapták meg mindkét adagot és 131-en csak az elsőt, a 18-19 éveseknél 797-en részesültek immunizálásban, és 82-en kapták meg az első adag vakcinát. Ez összesen 1584 diákot jelent, ami csupán 11,77 százaléka a 12 év fölöttieknek (13 453 tanuló) a megyében.

Lapunk kérdésére, miszerint az olyan településeken, ahol az elmúlt tizennégy napra vonatkozó új fertőzések ezer lakosra számított aránya rohamosan közelít az 5-6 ezrelékhez, végeznek-e helyszíni vizsgálatot, hogy miért terjed nagyobb arányban a fertőzés, mint más településeken, Ágoston László elmondta, ilyen esettanulmányt 6 ezrelékes fertőzöttségnél végeznek, amikor eldöntik, hogy az illető települést karantén alá helyezik-e.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Mitől tart leginkább az elhúzódó háború kontextusában?


eredmények
szavazatok száma 2323
szavazógép
2021-10-12: Jegyzet - Kuti János:

De merre a jó irány? (Kármentő)

Még szeptember 15–27. között készített egy felmérést az INSCOP közvélemény-kutató intézet, amely szerint a romániai lakosság 80 százaléka szerint rossz irányba tart az ország. De a buta nép vajon honnan tudja, hogy merre a jó irány, mikor okos politikusaink – úgy látszik – nem is sejtik?
2021-10-12: Közélet - :

Új szippantó a Közüzemeknél

Nagy kapacitású szippantós autóval bővítette gépparkját a Közüzemek Rt. A vízszolgáltató közleménye szerint a jármű tartályának űrtartalma 11 köbméter. Kozsokár Attila igazgató elmondta, szükséges beruházásról van szó, hiszen a társaság haszongépjárművei „elfáradtak”, emiatt ilyen téren is kell a frissítés.