LabdarúgásÚj otthonában játszik a Sepsi OSK

2021. október 15., péntek, Sport

Két és fél évvel az építkezés elkezdését követően birtokába veheti a Sepsi Aréna melletti új otthonát a sepsiszentgyörgyi élvonalbeli labdarúgócsapat. Székelyföld ezzel 8200 férőhelyes, nemzetközi mérkőzések lebonyolítására is alkalmas stadionnal lett gazdagabb. Az anyaországi támogatással épült korszerű stadionban szombaton 17.30-tól a legutóbbi öt mérkőzését megnyerő, a rangsor negyedik helyén álló FC Voluntari lesz a piros-fehér mezesek ellenfele, akiket először irányít a kispadról az új olasz vezetőedző, Cristiano Bergodi. A járványügyi korlátozások miatt a háromszéki klub egyelőre csak a létesítmény harminc százalékát használhatja ki, legfeljebb 2500 személy lehet részese a helyszínen a sporttörténelmi pillanatnak. 

  • Benépesül szombaton az új stadion. Fotó: Sepsi OSK
    Benépesül szombaton az új stadion. Fotó: Sepsi OSK

A Sepsiszentgyörgy Csíkszereda felőli határában felépült, 25 millió euró értékű beruházás kivitelezése a végéhez közeledik. Kertész Dávid, a székelyföldi klub alelnöke érdeklődésünkre elmondta, a stadion még nem készült el teljesen, akad még tennivaló a főépületben és a létesítmény külső részén egyaránt. Vannak még bútorozatlan termek, a homlokzat befejezésre vár, mivel hátravan a bádogosmunka, a következő hetekben az épület előtt aszfaltoznak és koptatóréteget öntenek, valamint parkolókat véglegesítenek. A kivitelező ezért egyelőre részlegesen adta át a stadiont, majd a munkálatok befejezése után – az időjárástól függ, hogy idén ősszel vagy jövőben – teljesen a sepsiszentgyörgyi klub rendelkezésére bocsátják. 

A Sepsi OSK vezetősége az előzetes elképzelések szerint augusztus végén szerette volna megnyitni a stadion kapuit a közönség előtt, viszont a munkálatokkal nem haladtak megfelelő ütemben, így októberre halasztották a megnyitót. Diószegi László, a Sepsi OSK elnöke szep­tember végén bejelentette, hogy elmarad az október 8-ra tervezett stadionavató és a Dunaszerdahelyi DAC elleni barátságos mérkőzés. Az UEFA-előírásoknak mindenben megfelelő stadion építkezési munkálatai 2019 márciusában kezdődtek el, a létesítménynek pedig 2020 őszére kellett volna elkészülnie, azonban a koronavírus-járvány nem várt akadályokat gördített a kivitelezés útjába. 

A lelátókra 8074 piros és fehér széket szereltek fel, emellett az épület első emeletén 156 meghívott és támogató foglalhat helyet a részükre elkülönített páholyokban. Korábban két 7×4 méteres, legújabb generációs eredményjelző tábla is a helyére került, az egyedi technológia segítségével kivitelezett, hibrid játékfelület készen áll az első tétmérkőzésre. A kétemeletes főépületben az öltözők, az irodák, egy erőterem, egy sajtókonferencia-terem, páholyok, illetve a csendőrség és katasztrófavédelem számára kijelölt biztonsági szoba is helyet kapott.

Hónapokkal ezelőtt elhelyezték az öntöző- és vízelvezető berendezést, valamint a pályafűtést biztosító rendszert. Összesen húsz locsolófej van beépítve, a pálya alatti, mintegy 54 kilométer hosszúságú vezetékrendszerben fagyálló folyadék kering. Az épület melegítését három gázkazán biztosítja, ezek takarékon működnek, viszont bármikor növelni tudják a teljesítményüket. A világítást a Philips legújabb generációs technológiája biztosítja, amely látványos fényjátékra is lehetőséget ad.

„Építészmérnökként kétszeresen örülök, hiszen a tervezés és kivitelezés során megvalósíthattam az elképzelésemet, elmondhatom, hogy háromévi munkám van a stadionban. Sepsiszentgyörgyi ember nem is álmodhatott arról, hogy egy ilyen modern létesítménye lehet a városnak. Adódott egy lehetőség, mi pedig kihasználtuk, így a székelyföldi labdarúgás hatalmasat léphet előre. Úgy érzem, ezek után még nagyobb kihívás lehet egy játékosnak a csapatunkban játszani. Bízom benne, hogy a labdarúgók lendületet kapnak, szeretnénk az új stadiont győzelemmel felavatni, várjuk a nyeretlenségi sorozat megtörését. Remélem, 2500 ember él a lehetőséggel és eljön a mérkőzésre, amely mindenki számára élmény lesz” – mondta Kertész Dávid.


Bemutatkozik az új vezetőedző

„Szívesen jöttem Sepsiszentgyörgyre, nagy az elvárásom, viszont nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy csak néhány napja dolgozom a csapattal. Természetesen szeretném, ha megnyernénk a Voluntari elleni mérkőzést, ez azonban nem lesz könnyű. A játékosok az elmúlt napokban jól készültek, teljesítették, amit kértem. Az utunk elején járunk, remélem, minél hosszabb és sikeresebb lesz az együttműködésünk. Minden edzőnek megvan a saját stílusa, majd idővel igyekszem az elképzelésemet beépíteni a játékba. Nem hiszem, hogy a Voluntari lenne az esélyesebb, ám olyan együttes, amely jól játszik, Liviu Ciobotariu hozzáértő és tapasztalt vezetőedző, szerintem az Ilfov megyei gárda a bajnokság egyik meglepetéscsapatának számít. Szeretném, ha az új stadionban az első mérkőzésünk emlékezetes lenne mindenki számára, és számunkra pozitív eredmény születne” – nyilatkozta Cristiano Bergodi.

A 12. forduló programja: * ma: Medgyesi Gázmetán–FC Dinamo (20.30 óra) * szombat: Sepsi OSK–FC Volun­tari (17.30 óra), FCSB–Mioveni (20.30 óra) * vasárnap: FC Argeș–FC Farul (15 óra), Aradi UTA–U Craiova (17.30 óra), FC Rapid–Kolozsvári CFR (20.30 óra) * hétfő: FC Botoșani–Chindia Târgoviște (17.30 óra), Craiova–Academica Clinceni (20.30 óra).

 

Hazai pályán a három pontért

A harmadosztályú labdarúgó-bajnokság 8. fordulójában mindkét háromszéki csapat hazai környezetben igyekszik begyűjteni a három pontot. A rangsor második helyét elfoglaló Sepsi OSK II. ma 15 órától a nyolcadik FC Hermannstadt II. ellen lép pályára a sepsiszentgyörgyi stadionban, míg a hatodik Kézdivásárhelyi SE szombaton 15 órától az utolsó előtti Plopeni együttesét fogadja a Sinkovits Stadionban.

A 8. forduló programja: * ma: Székely­udvarhelyi FC–Kids Tâmpa Brașov (15 óra), Sepsi OSK II.–FC Hermannstadt II. (15 óra) * szombat: Blejoi–Barcarozsnyói Olimpic (15 óra), FC Pucioasa–Brassói SR (15 óra), Kézdivásárhelyi SE–Plopeni (15 óra).

Hozzászólások
Szavazás
Ön beoltatta-e magát koronavírus ellen?
eredmények
szavazatok száma 2637
szavazógép
2021-10-15: Nyílttér - :

A Fogolyán-ház nagyrészt ma is az államé

A holokauszt nemzetközi emléknapja január 27-e, ekkor szabadították fel az auschwitzi koncentrációs tábort. De több európai országnak is van külön holokausztnapja, így Romániában 2004-től október 9-e, ugyanis 1941-ben ekkor kezdődtek a bukovinai deportálások. Fontos megjegyezni, hogy a román hatóságok megtették ezt német megszállás nélkül, korábban is.
2021-10-15: Sport - Tibodi Ferenc:

Szombaton félmaraton

A sepsiszentgyörgyi Gáll Lajos Futókör szombaton tizenkilencedik alkalommal rendezi meg a nagy érdeklődésnek örvendő Szentgyörgy Félmaratont. Ahogy megszokhattuk, a verseny 21 097,5 méteres távját egyedül vagy háromfős váltóban lehet teljesíteni.