Kudarcos a kormányalakítási kísérlet

2021. október 15., péntek, Belföld

Elmaradt a második találkozó, amelyen a Nemzeti Liberális Párt (PNL), az RMDSZ és a más nemzeti kisebbségek parlamenti csoportjának vezetői kellett volna beszélgessenek Dacian Cioloş kormányfő-jelölttel egy új jobbközép koalíciós kormány megalakításáról: a PNL vezetősége ugyanis péntek délelőtti ülésén úgy döntött, hogy a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnökét a Szociáldemokrata Párthoz (PSD) és a Románok Egyesüléséért Szövetséghez (AUR) küldi tárgyalni.

Dacian Cioloș miniszterelnök-jelöltnek nem sikerült helyreállítania azt a minimális bizalmat, ami lehetővé tette volna a PNL-USR-RMDSZ koalíció újraalakítását. Innentől három lehetősége maradt: 1. visszaadja a megbízatást az államelnöknek; 2. a kormánybuktatáshoz összehozott PSD-USR-AUR szövetséggel alakít kormányt; 3. egyszínű USR kormányhoz kéri a parlament támogatását – írta a meghiúsult második tárgyalás után Kelemen Hunor. Az RMDSZ-elnök közösségi oldalán közzétett véleménye szerint ,,a hatalmi technikai taktikázások helyett a társadalom valós problémáira figyelve mielőbb egy olyan kormány beiktatására van szükség, amely rövidtávon kizárólag a járványügyi problémákra, az energiaárak okozta gondok orvoslására és a jövő évi költségvetés elkészítésére koncentrál”. Hozzátette: ,,a politika számunkra mindenekelőtt szolgálat, a közjó keresése és képviselete, az emberek életének biztonságossá tétele és az életfeltételek javítása. Ezeket az elveket követve képviseljük a kormányzati munkánkkal a romániai magyar közösséget és minden romániai polgárt, amíg lehetőségünk van rá”.

Dacian Cioloş azonban úgy érzi, még van esély, ezért felhívást intézett a PNL vezetőségéhez, hogy ne futamodjon meg a felelősség elől, mert Romániának szüksége van egy új kormányra. Elmondta: a koalíció visszaállítását ajánlotta fel a PNL-nek és az RMDSZ-nek, kormányprogramjában pedig konkrét megoldásokat javasolt az eneriaár-növekedés megfékezésére és a járvány visszaszorítására, ám a PNL sajnálatos módon továbbra is elzárkózik a Iohannis államfő által kijelölt miniszterelnökkel való tárgyalásoktól. A krízis megoldása nem a hátrálás, hanem az előrelépés – szögezte le. Ő ezt tette, próbált tárgyalni, de a PNL semmilyen javaslattal nem állt elő, Cîţu már találkozni sem akart vele. Az USR ennek ellenére nyitott marad, ám ha a PNL vasárnapig nem jelentkezik, a jövő hét elején bemutatják a saját programjukat és miniszterjelöltjeiket a parlamentben, aztán a parlament eldönti, hogy ad-e egy teljes jogú kormányt az országnak, hogy átvészelje a krízist, vagy pedig tovább akarja hosszabbítani a bizalmatlanságot. Cioloş megismételte, hogy nem kíván koalícióra lépni sem a PSD-vel, sem az AUR-ral, és nem folytat velük tárgyalásokat, és megjegyezte: a PSD-vel a PNL tárgyalt, nekik volt közös kormányuk, politikai szövetségük, ezért nem kell leckéztetni az USR-t, hogy kivel egyeztessen és kivel ne. Felvállalt döntéseket akarok látni, nem javaslatokat a partnerek számára – jelentette ki.

Hozzászólások
Szavazás
Tavalyhoz képest Ön szerint idén miként alakul a jövedelmi helyzete?
eredmények
szavazatok száma 588
szavazógép
2021-10-15: Belföld - :

Enyhén csökkent a fertőzések száma, de nő a súlyos eseteké

Majdnem 16 ezer új esettel nőtt a koronavírusos fertőzések száma, az elmúlt 24 órában 15 828 új esetet vettek nyilvántartásba (67 655 teszt alapján), közülük 295-ön már átestek a fertőzésen 180 napnál hosszabb ideje. Az előző jelentés óta 365 elhalálozást jegyeztek, ebből 2 régebbi. Az áldozatok között egy 13 éves, egészséges kislány, egy huszonéves fiatalember, 2 harmincas és 15 negyvenes is volt. 325-ön nem voltak beoltva, a 40 beoltott áldozat közül 39 más betegségekben is szenvedett.
2021-10-16: Belföld - :

Iohannis köszönetet mondott Orbán Viktornak

Telefonon mondott köszönetet Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek Klaus Iohannis államfő pénteken a súlyos állapotban levő koronavírusos betegek ellátásában nyújtott segítségért.