Iohannis köszönetet mondott Orbán Viktornak

2021. október 16., szombat, Belföld

Telefonon mondott köszönetet Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek Klaus Iohannis államfő pénteken a súlyos állapotban levő koronavírusos betegek ellátásában nyújtott segítségért.

Románia elnöke ,,igazi szolidaritási gesztusként” értékelte a segítségnyújtást, és különösen méltányolta a válságos állapotú betegek gyors átszállítását a szegedi és debreceni kórházakba – tudatja az Államelnöki Hivatal, amelynek közleménye szerint a telefonbeszélgetést a román fél kezdeményezte.

A román és a magyar hatóságok közötti megállapodás nyomán csütörtökön nyolc, pénteken pedig további tizenkét súlyos állapotban levő koronavírusos beteget szállítottak Romániából magyarországi kórházakba.

Hozzászólások
Szavazás
Ön beoltatta-e magát koronavírus ellen?
eredmények
szavazatok száma 1809
szavazógép
2021-10-15: Belföld - Demeter J. Ildikó:

Kudarcos a kormányalakítási kísérlet

Elmaradt a második találkozó, amelyen a Nemzeti Liberális Párt (PNL), az RMDSZ és a más nemzeti kisebbségek parlamenti csoportjának vezetői kellett volna beszélgessenek Dacian Cioloş kormányfő-jelölttel egy új jobbközép koalíciós kormány megalakításáról: a PNL vezetősége ugyanis péntek délelőtti ülésén úgy döntött, hogy a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnökét a Szociáldemokrata Párthoz (PSD) és a Románok Egyesüléséért Szövetséghez (AUR) küldi tárgyalni.
2021-10-16: Belföld - :

Világelső lett Románia a koronavírusos elhalálozásokkal

Romániában van a legtöbb áldozata a koronavírus-járvány negyedik hullámának a lakosság létszámához mérten. Az Oxfordi Egyetem összesítése szerint egymillió lakosra napi 16,6 elhalálozás jutott az elmúlt héten, amikor minden 24 órában 300-400 beteg elhunytát jelentették. Mögöttünk Bulgária következik, ahol naponta 12,37 elhalálozás jut egymillió lakosra, és Litvánia, ahol 10,14. A nyugati országokban, ahol a lakosság nagyobb mértékben van beoltva, és sokféle tevékenységet még mindig a védettségi tanúsítványhoz kötnek, a COVID-19 rovására írható elhalálozás akár húszszor is kisebb, Franciaországban 0,56, Olaszországban 0,62, és Nagy-Britanniában sem éri el a 2-őt.