Korlátozások harminc napig

2021. október 22., péntek, Belföld

Hétfőtől kezdődően harminc napig kötelezővé válik az orrot és a szájat eltakaró védőmaszk viselése minden zárt és nyílt közterületen, a munkahelyen és a tömegközlekedési eszközökön, védettségi igazolvány nélkül  az alapvető árucikkeket forgalmazó boltok és gyógyszertárak kivételével  se üzletekbe, se közhivatalokba nem szabad bemenni  közölte Raed Arafat belügyminisztériumi államtitkár pénteken, miután a kormány elfogadta a koronavírus-járvány terjedését fékezni hivatott újabb intézkedésekről szóló határozatot.

  • Raed Arafat bejelenti a legújabb korlátozásokat
    Raed Arafat bejelenti a legújabb korlátozásokat

Az országos katasztrófavédelem vezetője rámutatott, 22 órától kijárási tilalom lép érvénybe az ország egész területén. A beoltott, illetve a betegségen átesett személyekre nem vonatkozik a korlátozás. Az országos vészhelyzeti bizottság korábban közölt határozata értelmében a következő esetekben engedélyezett még a lakhely elhagyása 22 óra után: munkavégzés céljából (munkahelyi igazolással); halaszthatatlan egészségügyi-orvosi ellátás, gyógyszerbeszerzés érdekében, gyermekek, idősek, betegek, fogyatékkal élők ellátása, elkísérése, családtag elhalálozása esetén, egyéni felelősségvállalási nyilatkozattal; átutazók vagy olyan utasok esetében, akik repülő-, autóbusz- vagy vonatjeggyel igazolni tudják, hogy utazásuk egybeesett a tilalom időszakával.

Hétfőtől teljesen betiltják a magánrendezvényeket – köztük az esküvőket, keresztelőket -, koncerteket, szabadtéri előadásokat, tanfolyamokat. A szórakozóhelyeknek – bároknak, diszkóknak, játéktermeknek – is be kell zárniuk, sporteseményeket pedig csak közönség nélkül szabad rendezni. A színházakban és mozikban a nézőtér befogadóképességének 30 százalékát lehet elfoglalni, és kizárólag védettségi igazolvánnyal rendelkező személyek számára engedélyezett a belépés. Az éttermek 21 óráig működhetnek, és csak oltási igazolvánnyal rendelkező vagy a Covid-betegségből kigyógyult személyeket fogadhatnak.

Az üzletek 5 órától 21 óráig tarthatnak nyitva és kizárólag védettségi igazolvánnyal rendelkező személyek számára engedélyezett a belépés. Védettségi igazolvány nélkül csak azokba az alapvető árucikkeket forgalmazó boltokba és gyógyszertárakba engedélyezett a belépés, amelyek nem nagy áruházakban, bevásárlóközpontokban találhatóak. A hamis vagy más személy nevére szóló Covid-igazolvány használata bűntettnek minősül, és bűnvádi eljárás indítását vonja maga után - nyomatékosította a belügyi államtitkár.

Az egyházakat a korlátozás nem érinti, a templomok látogatásához nem szükséges oltási igazolvány.

A kormány felhatalmazta ugyanakkor az oktatási minisztériumot, hogy a teljes iskolai rendszerre érvényes 14 napos vakációt rendeljen el – közölte a belügyi államtitkár. Arafat azt is elmondta, a kéthetes szünet az iskola utáni tevékenységekre (afterschool) is érvényes, a bölcsődék viszont nyitva maradnak.

Hozzászólások
Szavazás
Tavalyhoz képest Ön szerint idén miként alakul a jövedelmi helyzete?
eredmények
szavazatok száma 802
szavazógép
2021-10-22: Belföld - :

Húszezernél többen kórházban/FRISSÍTVE: háromszéki járványhelyzet

Bár a napi új esetszám és az elhalálozottak száma is csökkent tegnaphoz képest, a kórházban kezelt betegek és a súlyos esetek száma újabb negatív rekordot döntött: a stratégiai kommunikációs törzs mai jelentése szerint immár 20 071-en szorulnak kórházi kezelésre, az intenzív terápián pedig 1848-an fekszenek.
2021-10-23: Belföld - :

Tovább nő a súlyos esetek száma

A stratégiai kommunikációs törzs szombati jelentése kevesebb új esetszámról, de az intenzív terápiára kényszerült betegek számának további növekedéséről tájékoztat.