Hírsaláta

2007. július 19., csütörtök, Belföld

MINDEN MARAD A RÉGIBEN. Kormányrendelettel egy évvel elhalasztotta a kabinet az óvónők és tanítónők többletóráinak kifizetésére vonatkozó parlamenti döntés életbeléptetését, tehát béreiket ezután sem a kötelező 18 órás pedagógusi norma szerint kapják, hanem úgy, mint eddig. (Evenimentul zilei)

BOMLIK AZ SZDP. Nincs béke a Szociáldemokrata Pártban, Năstase bejelentette, hogy vissza kíván térni a pártvezetésbe, a kolozsvári Vasile Dâncu pedig lemondott alelnöki tisztségéről, mert Mircea Geoană megtiltotta, hogy a sajtónak nyilatkozzék. Dâncu úgy érezte, szólás- és lelkiismereti szabadságát korlátozzák. A szociólogus-politikus lépését az Evenimentul zilei a kolozsvári csoport kiszakadása előjelének látja.

TÁJÉKOZATLANOK A CSÚCSON. A kommunista párt irattára soha nem volt titkos — állítja az országos levéltárak új igazgatója. Valami régi szokásrend maradhatott fenn napjainkig — nyilatkozta Dorin Dobrincu igazgató, és senki sem nézett utána, igaz-e, emiatt kérte Băsescu elnök, hogy oldják fel az említett irattárak titkosítását, és ígérte meg a miniszterelnök, hogy ezt kormányrendelettel meg is teszi. Most kiderült, fölösleges az ügybuzgalmuk, az irattárak kutathatók. (Ziua)

A PÁRT SZÓRTA A PÉNZT, AZ ELNÖK TAKARÉKOSKODOTT. A demokraták apait-anyait beleadtak a népszavazásba, a legtöbb pénzt is ők költötték, 4 837 362 új lejt, a liberálisok, a nagyromániások, az RMDSZ, a Szociáldemokrata Párt és a konzervatívok összesen 3 131 901 új lejt fordítottak e célra ― olvasható a Hivatalos Közlönyben. A pártok közül a liberális lépte túl leginkább a költségvetését, tekintve, hogy 1 027 808 lej bevételt és 2 126 599 lej költséget jelentett be. Traian Băsescu ellenben kevesebb, mint a felét költötte el az e célra összegyűjtött összegnek, ugyanis 1 289 906 lej bevétele és 515 274 lej kiadása volt.

ALTERNATÍV ENERGIA. A tervek szerint idén 400 000 tonna biodízelt gyártanak az országban annak ellenére, hogy a belső kereslet mindössze 60 000 tonna. A felesleg exportra kerül, Európában főként Hollandiában és Németországban nagy a biodízel-kereslet. A biodízelgyártást a nyersanyagforrások korlátozottsága fogja vissza, hiszen a biodízelgyártás alapjául szolgáló terményeket ― kukoricát, napraforgót, szóját ― étkezési célokra is exportálják, magasabb áron. Romániában a biodízelüzlet legnagyobb beruházója a német MAN Ferrostaal, amely egy napi 400 tonnás kapacitású üzemet épít. Egy portugál cég Bukaresttől keletre évi százezer tonna gyártási kapacitású üzemet működtet, míg a Rompetrol-csoport nemrégiben jelentette be, hogy egy hatvanezer tonna éves kapacitású üzemet fejleszt. (Capital)

Hozzászólások
Szavazás
Részt vesz-e a december 6-i parlamenti szavazáson?eredmények
szavazatok száma 1288
szavazógép
2007-07-19: Közélet - x:

Beleástak a vízvezetékbe

Pár órás zavart okozott tegnap a sepsiszentgyörgyi Szemerja negyed tömbházaiban, hogy a vízvezetéket egy engedély nélkül ásatásokba kezdő vállalkozó elvágta. A környékbeliek csapjain sáros lé folyt. A városi közüzemek szerelőcsapata délutánra kijavította az illetéktelen beavatkozás okozta kárt. (demeter)
2007-07-19: Riport - Iochom István:

Nyár Bálványosfürdőn

A magánvillák szaporodnak, és az utóbbi időben egyszerre négy motel is épül. A tusnádfürdői Univers Turist Kft. 2004—2005-ben teljesen kijavíttatta a három kisebb, fagerendás hideg fürdőt, és mutatós tetőzetű filagóriát emelt az egyik forrás fölé, felújította a Vadász villát, de azóta megállt az élet, a legnagyobb méretű fagerendás medence, a romos állapotba került mofetta, valamint az étkezde épületének tatarozására nem került sor.