Nyár Bálványosfürdőn

2007. július 19., csütörtök, Riport

A magánvillák szaporodnak, és az utóbbi időben egyszerre négy motel is épül. A tusnádfürdői Univers Turist Kft. 2004—2005-ben teljesen kijavíttatta a három kisebb, fagerendás hideg fürdőt, és mutatós tetőzetű filagóriát emelt az egyik forrás fölé, felújította a Vadász villát, de azóta megállt az élet, a legnagyobb méretű fagerendás medence, a romos állapotba került mofetta, valamint az étkezde épületének tatarozására nem került sor.

Szerencse, hogy most már négyen vannak, akik nem engedik tovább pusztulni Bálványost. Daragus Attila mellé felzárkózott Bréda Lukács, a tusnádi kft. tulajdonosa, István András, a kézdivásárhelyi Istvána Kft. tulajdonosa és nemrég magánszemélyként Szarvadi Loránd és Hegedűs Ferenc, aki a Kárpátok Szállodát (felvételünk) vásárolta meg. Az átalakítás után ez lesz a megye egyetlen négycsillagos szállodája. Csiszárfürdőn a bukaresti Met Migali Rt. tulajdonában lévő villáknál az 1995-ben megkezdett főjavítást a mai napig sem fejezték be, és most sincs nyoma, hogy folytatnák a villák felújítását. A fővárosi cég tizenkét év alatt egy vasat sem fizetett épület- és területadóként a torjai polgármesteri hivatalnak, az Univers Turist Kft. és a tusnádi cég szintúgy. Amikor ott jártunk, a két hideg medencénél alig volt fürdőző, ketten-hárman lézengtek a Cokoládés környékén. A felnőtteknek öt, a gyermekeknek pedig 2,5 lej a belépti díj. E sorok írójától is ötven lejt követeltek, hiába mondtam, hogy nem fürödni, csupán fényképezni akarok pár percig.

A kempingtáborban motel is épül

A Bálványosi Nyári Szabadegyetemnek utoljára 1996-ban helyet adó, majdnem egyhektáros kempingtáborban hat házikó készült el, és nekifogtak egy többszobás, emeletes motel építésének.

Jelenlegi tulajdonosa az Istvána Kft. A harminchat házikót tavaly lebontották. Idén még nem fogadnak vendégeket. Legnagyobb tervük, hogy a tábor teljes felújítása után visszahozzák a nyári szabadegyetemet. Az Ibolya strandnál még semmi mozgás, a torjai községházától megvásárolt létesítménynél a közeljövőben wellness-központ épül. A Bálványos Gyöngye motelnél újabb házikók épültek, ahol idén sem volt hiány vendégben.

A Transzszilvánia motelt folytatják

A Vár panziónál 2000-ben megkezdett bővítési munkálatok véget értek, az új szárnyban a háromcsillagos, külön fürdőszobás lakrészek is elkészültek. A Daragus cég által megvásárolt Transzszilvánia vendéglő épületének az átalakítása most van folyamatban, az idénynyitásra a készülő ötvenből tizenhat szobát adtak át. Daragus Attila magánvállalkozó, Torja alpolgármestere érdeklődésünkre elmondta: a Transzszilvánia mögött saját kezelőbázis és mofetta is szerepel a közeljövő tervei között. A motel közelében, az út mentén hamarosan medence is üzemelni fog. Daragus idén sem panaszkodhat vendéghiányra, a Vár panzió, a Rozi villa és a Transzszilvánia motel szeptemberig már le van foglalva. Nagy és merész tervei vannak.

— Ma már mindenki tudja, hogy egy település fejlesztését csak külső pénzforrásokból, pályázati úton lehet biztosítani, a saját költségvetés csak a túlélésre elég — hangsúlyozta. — Mi idejében felkészültünk a turistaidényre, és ezért a vendégek száma miatt sem panaszkodhatunk, az évről évre visszatérő hazaiak mellett egyre több a határon túli, s ennek nagyon örvendünk. Az egyik legfontosabb lépés, hogy a torjai községháza pályázatot írt ki Bálványosfürdő víz- és csatornahálózatának megépítésére. Amennyi pénzünk van, azt szeretnénk még az idén elkölteni. Ugyanakkor a Transzszilvánia részen megnöveltük az üdülő beépíthető területét, hogy még több hétvégi háznak legyen hely, és vonzóvá tegyük Bálványost a befektetők számára is. A vízvezetés finanszírozását a torjai önkormányzat, a megyei tanács és a villatulajdonosok összefogásával lehet csak kivitelezni. Persze, pályázni is fogunk. A Transzszilvánia motelt egy-két év alatt szándékozunk befejezni, a kezelőbázis átadását pedig három-négy év múlva tervezzük. A Torja-hágó telkei iránt is egyre nagyobb az érdeklődés. Ott jelenleg egy panzió épül, de hamarosan nagy, háromcsillagos szálloda építése is elkezdődik. A befektetők a szinajai Peleş-kastély hű másolatát szeretnék oda felépíteni. Én azt látom, hogy Torja számára a jövőt nem a mezőgazdaság, az állattartás, hanem a turizmus jelenti. Az aktív lakosság legalább 25—30 százaléka ebből fog a jövőben megélni. El kell érnünk, hogy Bálványoson és Torján egyszerre hat-hétszáz turistát el tudjunk szállásolni. Az első év a mostani, amikor a személyzetem zöme torjai, soha ennyi torjai nem dolgozott egységeimnél. Más magánvállalkozónak is sokkal előnyösebb, ha a munkaerő helybeli. Reméljük, hogy A borvíz útja programból is lesz valami, és az utak végre új aszfaltburkolatot kapnak. Infrastruktúra nélkül nincs turizmus! Bálványos jövőjének másik legnagyobb akadálya a területek tulajdonjogának tisztázása. Ennek már tíz évvel ezelőtt meg kellett volna történnie. Ezért is maradtunk le más megyékhez képest, ahol eddig húsz hétvégi ház volt, ott most százötven áll, nálunk százötven volt, és most százhetven van. Minden befektetőt tárt karokkal várunk. A villatulajdonosok zöme, úgy nyolcvanöt százaléka Kovászna megyei.

A feketeturizmus ellen

Daragus Attila a falusi turizmussal foglalkozó országos egyesület elnöke is. Utolsó kérdésünk a feketeturizmust illette. Daragus azt mondta: nem szeretne senkit megsérteni, de egyelőre sajnos virágzik a nem hivatalos vendéglátás, nincs olyan jogszabály, amely ezt megfékezné vagy megszüntetné. Az emberek képesek az út szélén a kocsiból kiszedni a turistákat. Ez rossz fényt vet magára a településre is. A mai világban interneten vagy utazási irodákon keresztül fogadják a turistákat, és nem az országúton vagy a parkolókban. Sajnos, ez egy ideig még így lesz, de előbb-utóbb mindenkinek olyan minősített szálláshelyeken kell vendéget fogadnia, amelyek megfelelnek az EU-s előírásoknak.

Hozzászólások
Szavazás
Részt vesz-e a december 6-i parlamenti szavazáson?eredmények
szavazatok száma 1094
szavazógép
2007-07-19: Belföld - x:

Hírsaláta

MINDEN MARAD A RÉGIBEN. Kormányrendelettel egy évvel elhalasztotta a kabinet az óvónők és tanítónők többletóráinak kifizetésére vonatkozó parlamenti döntés életbeléptetését, tehát béreiket ezután sem a kötelező 18 órás pedagógusi norma szerint kapják, hanem úgy, mint eddig. (Evenimentul zilei)
2007-07-19: Belföld - Páljános Mária:

Belföldi hírek

Elmarasztalták az RMDSZ-t
Vasile Puşcaş SZDP-képviselő tegnap kijelentette: ,,Bizonyos romániai alakulatok már elkezdték a kampányt az EP-választásokra, de nem Romániában, hanem Strasbourgban és Brüsszelben. Ismert az RMDSZ európai parlamenti képviselői csoportjának akciója, amellyel a kolozsvári Babeş—Bolyai Tudományegyetem nyelvi alapon történő megosztását szeretnék elérni, bár az intézmény háromnyelvű."