Válságból politikai tőke

2008. november 19., szerda, Máról holnapra
Farcádi Botond

Választási programok helyett immár válság elleni intézkedéscsomagokról beszél a romániai pártok többsége, miközben naponta érkeznek a hírek újabb elbocsátott alkalmazottakról, csődközelbe jutott vállalkozásokról, átmenetileg vagy végleg bezárt gyárakról.

Az egyre nyilvánvalóbban begyűrűző gazdasági krízis láthatólag az eddig diadalittas kormányt is foglalkoztatja, Călin Popescu Tăriceanu a minap egy sor olyan intézkedést helyezett kilátásba, amely enyhítené a helyzetet.

Ezt a célt szolgálná például a környezetvédelmi adó felfüggesztése az új autók esetében, amely elsősorban a gépkocsigyártóknak kedvez. És hogy valóban segítségre szorulnak ezek a gyárak, mi sem bizonyítja jobban, mint a Dacia-üzem helyzete: a rendelések hiánya miatt átmenetileg szünetel a tevékenység, több alkalmazottat kényszerszabadságra küldtek. Hasonlóan jónak minősíthető a kabinet azon terve, hogy több lakást építsenek. A romániai gazdasági növekedés motorjának tartott építkezés ugyanis megtorpanni látszik, az ágazatban tapasztalt munkaerőhiány helyett pedig immár a munkanélküliség réme fenyeget.

Úgy tűnik tehát, a romániai pártvezetők számoltak azzal, hogy a lakosság még a parlamenti választások előtt megérzi a válság hatásait, programjukat pedig ennek megfelelően módosították. A gond csupán az, hogy gazdasági elemzők szerint a krízisellenes intézkedések is a kampány részei lettek, csak olyan tervekről beszél az alakulatok többsége, amelyek egyszerre stabilizálják a gazdaságot, és szolgálják a közember javát. Nem véletlen, hogy egyikük sem beszél a munkanélküliség növekedéséről vagy bizonyos vállalatok csődjéről. Márpedig nehezen hihető, hogy mindezekkel ne szembesülne az ország.

A jelek szerint azonban a választási kampány hajrájában egyetlen romániai alakulat sem vállal fel olyan programot, amely esetleg népszerűtlen intézkedéseket tartalmaz, még akkor sem, ha tisztában vannak azzal, hogy ez elkerülhetetlen. A gazdasági krízis egyelőre potenciális választási tőkét jelent a politikusoknak. A választópolgár pedig alig várja már, hogy legyünk túl a vokson, és elkezdődjék a felelős munka. Amíg nem túl késő.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1377
szavazógép
2008-11-19: Pénz, piac, vállalkozás - x:

Az uniós országokban vegyes az összkép

Az Európai Unió tagországai vegyes összképet mutatnak, ha egyenként szemügyre vesszük, mennyire törekednek az adószabályok módosításával is reagálni a nemzetközi pénzügyi — és a kibontakozóban levő reálgazdasági — válságra. Az uniónak nincs egységes ,,javallata", minden tagállam saját belátása szerint lép vagy nem lép.
2008-11-19: Közélet - Farkas Réka:

Bátorságot és összefogást kér az SZNT (Izsák Balázs nyílt levele az önkormányzatokhoz)

Legyenek bátrak, és támogassák az autonómiáról szóló népszavazást — ezt üzeni nyílt levelében Izsák Balázs, az SZNT elnöke a székelyföldi önkormányzatoknak. Eddig az SZNT kérésére 16 önkormányzat — Árkos, Barót, Bögöz, Ditró, Farkaslaka, Gyergyóalfalu, Gyergyócsomafalva, Gyergyó­szentmiklós, Gyergyóújfalu, Kápolnás, Kézdivásárhely, Nagyborosnyó, Székelyudvarhely, Szentábrahám, Szentegyháza és Zabola — írta ki a népszavazást, ezzel példát mutattak egész Székelyföldnek az őket megválasztók iránti hűségből, civil bátorságból és elkötelezettségből a demokrácia alapvető értékei iránt — derül ki a dokumentumból.