Izsák Balázs nyílt levele az önkormányzatokhozBátorságot és összefogást kér az SZNT

2008. november 19., szerda, Közélet

Legyenek bátrak, és támogassák az autonómiáról szóló népszavazást — ezt üzeni nyílt levelében Izsák Balázs, az SZNT elnöke a székelyföldi önkormányzatoknak. Eddig az SZNT kérésére 16 önkormányzat — Árkos, Barót, Bögöz, Ditró, Farkaslaka, Gyergyóalfalu, Gyergyócsomafalva, Gyergyó­szentmiklós, Gyergyóújfalu, Kápolnás, Kézdivásárhely, Nagyborosnyó, Székelyudvarhely, Szentábrahám, Szentegyháza és Zabola — írta ki a népszavazást, ezzel példát mutattak egész Székelyföldnek az őket megválasztók iránti hűségből, civil bátorságból és elkötelezettségből a demokrácia alapvető értékei iránt — derül ki a dokumentumból.

Izsák Balázs megköszöni az MPP önkormányzati képviselőinek, hogy első perctől támogatták a kezdeményezést, és azoknak az RMDSZ-es képviselőknek is, akik szavakkal és tettekkel az ügy mellé álltak, és ezzel a pártérdekek fölé emelték Székelyföld autonómiájának kérdését. Izsák az SZNT nevében üzeni a 130 székelyföldi önkormányzatnak: ne féljenek, kezdeményezésük törvényes, a jogszabályok antidemokratikus értelmezésével kell szembeszállniuk. ,,Ha a mai Romániában a kormány vagy az állam más intézményei az alkotmány és a törvények jogsértő értelmezései alapján működnek, akkor ezen csak úgy lehet változtatni, ha a székely önkormányzatok nem vonják vissza határozataikat, s ha kell, vállalják a jogorvoslati eljárást, akár az Emberi Jogok Európai Bíróságáig" — áll a nyílt levélben. Izsák felhívja a polgármesterek, önkormányzati képviselők figyelmét: kezükben Székelyföld jövője, ,,ha eltökéltek, és egyformán akarják az autonómiát, nincs erő, amely azt megakadályozhatná".

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
A megyei önkormányzati választásokon mely párt tanácstagjelöltjeit támogatja?













eredmények
szavazatok száma 1776
szavazógép
2008-11-19: Máról holnapra - Farcádi Botond:

Válságból politikai tőke

Választási programok helyett immár válság elleni intézkedéscsomagokról beszél a romániai pártok többsége, miközben naponta érkeznek a hírek újabb elbocsátott alkalmazottakról, csődközelbe jutott vállalkozásokról, átmenetileg vagy végleg bezárt gyárakról.
2008-11-19: Közélet - Farkas Réka:

Amerikai diplomata Sepsiszentgyörgyön

Tájékozódó székelyföldi látogatását tegnap Sepsiszentgyörgyön kezdte Stephen Ruken, az Amerikai Egyesült Államok bukaresti nagykövetségének politikai kérdésekkel foglalkozó attaséja. Előbb RMDSZ-es önkormányzati vezetőkkel, illetve a megye prefektusával találkozott, majd az MPP és az SZNT küldöttségével tárgyalt.