Mi, hol, mikor?

2021. november 12., péntek, Mi, hol, mikor?

Színház
AZ M STUDIO MOZGÁSSZÍNHÁZ Sepsiszentgyörgyön a Háromszék Táncstúdióban ma 19 órától Fehér Ferenc Pappa mia! című produkcióját játssza. Jegyek kaphatóak a központi jegyirodában és a www.biletmaster.ro honlapon. Helyfoglalás a 0267 312 104-es és 0728 083 336-os telefonon.

Röviden
KÖNYVTÁRLÁTOGATÁS. A járványügyi szabályozások értelmében a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtárba 12 év feletti olvasók kizárólag védettségi igazolással léphetnek be. Ennek hiányában az olvasók telefonos vagy e-mailes egyeztetés alapján vehetik igénybe a könyvtár szolgáltatásait. Az előkészített olvasnivalókat és a visszavitt könyveket a könyvtár munkatársai előzetesen rögzített időpontban, a székhely hátsó bejárata előtti téren adják/veszik át. A telefonos igényléseket kedden 9 és 19, szerdától péntekig 9 és 17, szombaton 9 és 13 óra között fogadják. Telefon: 0267 312 133, e-mail: kolcsonzo@kmkt.ro, katalógus: online.kmkt.ro.
MOZI. A sepsiszentgyörgyi Művész mozi programja az arta.cityplex.ro honlapon olvasható, érdeklődni a  0787 526 102-es telefonon lehet.

Ügyelet
GYÓGYSZERTÁR. Sepsiszentgyörgyön mától 20–6 óráig a Csíki utcai 231-es Dona (telefon: 0372 407 231, éjszaka csak a sürgősségi recepteket adják ki); Kézdivásárhelyen ma a Dózsa György utcai Ambrózia II., hétfőtől a Gábor Áron utcai Richter Gedeon (0267 362 280); Kovásznán szombaton 8–12 óráig a Vipera (0267 342 851), 8–16 óráig és vasárnap 8–14 óráig a Farmacom (0267 340 914); Baróton szombaton 9–13 óráig a Kossuth Lajos utcai Hermann (0745 822 449) gyógyszertár teljesít szolgálatot.
FOGÁSZAT. Sepsiszentgyörgyön a Sport utca 3. szám, 1/I/1. alatti Oral Care rendelőben (0267 708 465) szombaton és vasárnap 9–12 óráig; a törvény­székkel szembeni dr. Mester-Nagy Ildikó rendelőben (0745 791 109) és a  Grigore Bălan tábornok úti Fazakas Dental Clinic rendelőben (0744 857 743) szombaton és vasárnap 14–19 óráig fogadják a sürgősségi eseteket.

Prosztatarákszűrés
Az ALMA jótékonysági egyesület kezdeményezésére és támogatásával a múlt havi mellrákszűrés után november 10. – december 10. között ingyenes és kedvezményes prosztata­rákszűrést végeznek a sepsiszentgyörgyi ProVitam diagnosztikai központ urológus szakorvosai. A program azoknak a 45 év fölötti férfiaknak szól, akik jelenleg nem kapnak kezelést krónikus prosztata­problémák miatt, valamint akik ebben az esztendőben nem vettek részt PSA-vizsgálaton, illetve prosztataechográfián. Mivel az ingyenes szűrővizsgálatot csak negyven személynek tudják felajánlani, a ProVitam további vizsgálatokhoz kínál kedvezményt a jelentkezések sorrendjében. Érdeklődni a 0267 312 919-es és a 0728 114 900-as telefonon lehet. (fekete)

IV. Barcasági Gyermekfesztivál
A november 8–12. közötti online rendezvény mai, utolsó napi programja: 10 órától A bátrak nemzetsége – szorongásoldó, bátorságnövelő alkotó-fejlesztő mesélés kisiskolásoknak; a foglalkozást vezeti: Szabó Enikő meseterapeuta és mesemondó, ajánlott korcsoport: 3–4. osztály, időtartam: 45 perc; 15.30-tól Néma sikoly... – a bullying témáról Krizbai Tímea klinikai szakpszichológussal Miklósi Zsófia Villő pszichológus beszélget; ajánlott korosztály: 10 évestől kamaszokig, de pedagógusok és szülők is jelentkezhetnek, időtartam: 60 perc; 17 órától 7 Szépség, 7 Tudomány – könyvbemutató az alkotókkal, Szabó Enikővel és Karda Zenkővel.

Tündérvár nagycsaládos ösztöndíj
A Tündérvár Székely Nagycsaládosok Egyesülete ösztöndíjat hirdet nagycsaládban élő (legalább három gyerek egy háztartásban) középiskolásoknak és egyetemi hallgatóknak. Az ösztöndíjra pályázhatnak olyan székelyföldi nagycsaládból származó diákok, akik Romániában nappali tagozaton, közép- vagy felsőfokú oktatási intézményben tanulnak más helységben, mint a lakhelyük, és tanulmányaik folytatásához anyagi segítségre van szükségük. A középiskolás diákok esetében kizáró jellegű a magyar tannyelvű oktatásban való részvétel. Biztatják azokat a diákokat is, akik szakoktatásban vesznek részt, hogy ha a fent leírt feltételeknek megfelelnek, nyújtsák be pályázatukat. Részletek és űrlap a tundervar.sic.hu honlapon.

Zene
ORGONAKONCERT KÉZDIVÁSÁRHELYEN. Ma 19 órától a kézdivásárhelyi Boldog Özséb-templomban Lőrinczi Lehel, a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának hallgatója ad orgonakoncertet.
Műsoron: Bach-, Bartholdy-, Kovács Szilárd Ferenc- és Pikéthy Tibor-művek.

Hitvilág
ÖRÖKÖS SZENTSÉGIMÁDÁS. Háromszék katolikus templomai közül ma Bereckben a plébániatemplomban, szombaton Imecsfalván, vasárnap Esztelneken tartanak örökös szentség­imádási napot.
BÚCSÚ. Feltorján a katolikus templom búcsúünnepét szombaton 12 órától tartják. Szónok: Mihály Imre zágoni plébános.
MÁRIA-KÖSZÖNTŐ. Minden hónap második szombatján 16 órától kezdődik Illyefalván az ünnepélyes Mária-köszöntő.
SZENT JÓZSEF-TEMPLOM. Szombaton ministránspróba lesz 14 órától, az esti szentmise után pedig virrasztást, illetve szentségimádást tartanak 21.30 óráig; vasárnap a 10 órakor kezdődő szentmisén a Pro Musica Kamarakórus énekel.
KRISZTUS KIRÁLY-TEMPLOM. Idén is készítenek adventi koszorúkat a gyerekekkel és fiatalokkal. A szükséges anyagok beszerzéséhez adományokat hálásan fogadnak.
UNITÁRIUS ISTENTISZTELET lesz vasárnap 16 órától Kovásznán a belvárosi református templomban.
SZENT ERZSÉBET-GYŰJTÉS. Vasárnap Erdély katolikus templomaiban a rászorulóknak gyűjtenek. Adományt lehet utalni a Gyulafehérvári Caritas Román Kereskedelmi Banknál megnyitott, RO46 RNCB 0003 0015 6949 0006-os számú bankszámlájára (hivatalos megnevezés: Caritas Alba Iulia, adószám, CIF: 4562770) vagy a helyi kirendeltségeknél, munkapontoknál leadni; online a szervezet honlapján (caritas-ab.ro/segitek).

Megjelent
Megjelent a Székelyföld novemberi száma. Verssel jelentkezik Ábrahám Erika, B. Mihály Csilla, Borsodi L. László, Dimény H. Árpád, Gothár Tamás, Kántor Zsolt, Locker Dávid, Ozsváth Zsuzsa, Soós Amália, Takács Boglárka, Tari István, Tompa Gábor. Prózát publikál Bene Zoltán, Vöröskéry Dóra, Szabó-Biró Brigitta, Makkai Flóra-Ágnes és Szentgyörgyi László. Marc Delouze álhaikui Farkas Jenő és Zalán Tibor fordításában olvashatók, Rachel Eliza Griffiths versei Gyukics Gábor fordításában. Tanulmányt Filep Tamás Gusztáv közöl Szenczei László a székely pokolban és mennyben címmel. A lap Ködoszlás című történelmi rovatában Puskás-Kolozsvári Frederic Székely őstörténet mítosz és történelem határán című írása olvasható. A Néprajz rovatban Kotics József a vajolai roma mikroközösség etnikai identitásáról értekezik. Az Ujjlenyomat oral hisory rovatban Bartha György Jubiláló iskola, jubiláns osztály címmel a Nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégium és annak egy osztálya szubjektív történetét teszi közzé. A Mens Sana időszakos sportrovatban Csinta Samu beszélgetése olvasható Ardeleanu Zsuzsa világbajnok tőrvívóval. Az Irattárban Kiss László Adalék az 1836-os „kis kolera” erdélyi történetéhez és id. Spányik József életrajzához című írása olvasható. Kritikát Borcsa János közöl Tompa Gábor két verseskötetéről, valamint Borsodi L. László Kiss Tibor Noé Beláthatatlan táj című kötetéről. A lapszámot Vorzsák Gyula munkái illusztrálják.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Ön szerint jobban vagy rosszabbul fog élni az új évben a tavalyihoz képest?eredmények
szavazatok száma 467
szavazógép
2021-11-11: Közélet - Fekete Réka:

Oltanak influenza ellen

Országosan kétmillió adag influenza elleni oltóanyagot oszt szét az őszi/téli idényben az egészségügyi minisztérium. A Kovászna Megyei Közegészségügyi Igazgatóság által rendelt közel 9000 dózis fele már megérkezett Háromszékre, és meg is kezdték az oltást.
2021-11-12: Elhalálozás - :

Elhalálozás