Az utca hangja

2021. november 17., szerda, Nyílttér

NAGY ESZTER, Barót. Annyi negatívum, annyi riasztó hír között, amelyet az egészségügyről országos szinten hallunk, érdemes a pozitívumra is rámutatni, arra, amire Kovászna megye joggal lehet büszke, ezért szeretném saját tapasztalataimat megosztani. Október első felében tizenkét napig a megyei kórház kardiológiai osztályán kaptam gondos, odaadó gyógykezelést.

Orvosomnak a szaktudása, lelkiismeretes munkája mellett a szavai is gyógyítottak: röviden, érthetően és pontosan mondta el megannyiszor, hogy betege éppen hol tart a gyógyulásban, ezzel bizalmat és bizakodást keltve, ami tapasztalatom szerint nagyon fontos az egészség újjáépülésének folyamatában. A kardiológiai osztály olajozottan működött, és a pontosság, rend, példás tisztaság, kedvesség, empátia, odaadás, szakmaiság nem volt gépies, őszintének és lélekből jövőnek éltem meg mindezt.

CSEH BÉLA, Gelence. Egy vasárnap délelőtt, kiöltözve, ahogy kell, elindultunk csíki sógorékhoz búcsúra. Hilib felé, mert a nyujtódi sógorékat is vinni kellett. Ahogy elhaladtunk a Bingo autószerelő műhely előtt, a jobb hátsó gumi leengedett. Vissza a műhelybe – valamiért dolgoztak –, ahol egy kedves fiatalember (szép, vasárnapi ruhában) első szóra nekilátott és kicserélte a pótkerékre, majd ellenőrizte a nyomásokat, ahogy kell. Eddig semmi nagyon különös. De most jön az, amiért írnom kellett. Megkérdeztem: mit fizetek, fiatalember? Mosolyogva intett: semmit, örvendek, hogy segíthettem. Nem akartam elhinni, és újra kérdeztem: hogy mondta, fiatalember? Újra mosolyogva: örvendek, hogy segíthettem. Azóta itt van bennem ez a pontosan meg sem fogalmazható öröm: lám, elembertelenedett, a pénz és hatalom uralta világunkban is van emberség, székely-magyar segítőkészség, tartás... Isten úgy akarta, hogy az elmúlt évtizedekben diákkórusom tagjait igen sokan segítsék: Rómában egy magyar hercegasszony, a Graz melletti hegyen tűzoltók serege (hozott le a fagyos úton), de Amerikában, Kanadában és sok más helyen is volt hasonló a tapasztalatunk. Számomra mégis ez volt a legmeghatóbb és lelket támogató, amit szülőfalumban, Gelencén kaptam. Köszönöm, fiatalember, mi, idősek is tanulhatunk ebből, ha mást nem, hát azt, hogy van remény igaz lelkű, gerinces jövő nemzedékre itthon, a szülőföldön.

A. F., Sepsiszentgyörgy. Valami nincs rendben a zöldkártyával! Aki átesett a Covid-19-en, annak – a hatályban lévő rendelkezések értelmében – csak hat hónapig érvényes ezen igazolványa, aki pedig be volt oltva, annak meg nincs határideje! Nekem 180 nap után is pozitív az antitesttesztem, mégsem érvényes a zöldkátyám, nem használható! Nem engedtek be például az egyik nagy, nemrég nyílt üzletbe. Ezt nem tartom helyesnek, tudomásom szerint azért van az oltás, hogy legyen antitested, ami biztosítja, hogy ellenálló legyen a szervezeted! A rendelkezés hiányos és diszkriminatív! Félreértés ne essék, nem vagyok oltásellenes, de ez így nincs rendjén! Kellene változtatni a rendelkezés szövegén!

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1719
szavazógép
2021-11-17: Sport - :

Rotiș-Nagy Gabriella Kupa tizenharmadszor (Kézilabda, utánpótlás)

A Brassói Transilvania SK sikerével ért véget szombaton a kézilabda Rotiș-Nagy Gabriella Kupa tizenharmadik kiírása, amelyet 2009–2010-ben született és fiatalabb lányoknak hirdettek meg. A házigazda Sepsi ISK első csapata a második, míg a második a negyedik helyen zárta a négycsapatos utánpótlástornát.
2021-11-17: Közélet - :

Nehéz volt, de nem adtuk fel a terveinket

Idén május és november között immáron ötödik alkalommal indította el a sepsiszentgyörgyi Turul Iroda a Román Nemzeti Kulturális Alap Igazgatóságának társfinanszírozásával Oktatás – Ismeret – Fejlődés című projektjét.