Nehéz volt, de nem adtuk fel a terveinket

2021. november 17., szerda, Közélet

Idén május és november között immáron ötödik alkalommal indította el a sepsiszentgyörgyi Turul Iroda a Román Nemzeti Kulturális Alap Igazgatóságának társfinanszírozásával Oktatás – Ismeret – Fejlődés című projektjét.

A program a művészi fogékonyság és kritikai gondolkodás fejlesztését tűzte ki célul összesen 140 nagyajtai, középajtai, kökösi, nagyborosnyói, kálnoki és gelencei, illetve sepsiszentgyörgyi és baróti hátrányos helyzetű és súlyos szociális problémákkal küzdő gyermek számára.

A projekt sikeres lebonyolításában a kezdeményező egyesület munkatársai, illetve partnerei segítettek. A bábszínházi előadások a Cimborák Bábszínház közreműködésével valósultak meg, a kreatív irodalomra fókuszáló tevékenységek elindításában Konát Eszter pedagógus, a Waldorf-pedagógia szakértője segített, a fotós, filmes tevékenységekben Gheorghiță Raymond fényképész.

Úgy gondoljuk, hogy a nem formális, a kulturális értékek közvetítésére összpontosító oktatási programok fontosak a következő generáció személyiségeinek fejlődéséhez. A helyi infrastruktúra hiánya, a tömeges szociális problémák, a családok bizonytalan anyagi helyzete és a motivált tanerő hiánya, illetve a túlterhelt iskolai program nehezíti a gyermekek bevonását a különféle tanórán kívüli programokba vagy kulturális eseményekbe. A jelenlegi projekt biztosítja az egyesület Berde Mózsa-programjainak folytonosságát, motiválja a programokban részt vevő gyermekeket és önkéntes pedagógusokat, emellett pedig biztosítja az állandó programok fenntarthatóságát Háromszék vidéki térségeiben is – emelte ki Furus Levente, a Turul Iroda elnöke.

A COVID-19-világjárvány – a tavalyi évhez hasonlóan – az idén is jelentősen megnehezítette a projektek megvalósítását. Nehéz helyzetbe hozta az egyesületet a hatósági intézkedésekhez való alkalmazkodás, illetve a programban részt vevő gyermekek, a partnerek és a finanszírozók számára egyaránt megfelelő megoldás megtalálásában. Az egyesület számára azonban fontos a programok folyamatosságának fenntartása, még akkor is, ha ez további erőfeszítéseket igényel minden érintettől, a gyermekektől, szülőktől, pedagógusoktól, önkéntesektől, partnerektől és a finanszírozótól.

Turul Iroda

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1883
szavazógép
2021-11-17: Nyílttér - :

Az utca hangja

NAGY ESZTER, Barót. Annyi negatívum, annyi riasztó hír között, amelyet az egészségügyről országos szinten hallunk, érdemes a pozitívumra is rámutatni, arra, amire Kovászna megye joggal lehet büszke, ezért szeretném saját tapasztalataimat megosztani. Október első felében tizenkét napig a megyei kórház kardiológiai osztályán kaptam gondos, odaadó gyógykezelést.
2021-11-17: Jegyzet - Czegő Zoltán:

Cinegék és verebek

Hányadszor fogalmazom meg vajon, hogy a gyermekkorba minden belefér? Mindenképpen van benne igazság, különösen, ha a kései emlékezést is tanúként idézgetjük.