MagaslesAmi változik, és ami nem

2007. július 19., csütörtök, Világfigyelő
A lvovi (nekünk sokáig s tán még ma is Lemberg) katasztrófa: kisiklott egy sárga foszfort szállító szerelvény, öt vagon feldőlt és lángra kapott, sokakban — még egy ukrán miniszterhelyettesben is — a csernobili atomerőműbeli robbanást idézte fel.

Ennek ellenére az ukrán hatóságok annyi fáradságot sem vettek, hogy hivatalosan tájékoztassák a hétfő délutáni (!) balesetről (melynek során kilencven kilométeres körzetben sűrű, iszonyú emlékeket idéző fekete felhő borította be a tájat, ezreket telepítettek ki etc.) az érintett szomszédos országokat, a robbanás helyszínétől 250 kilométerre fekvő Magyarországot, a 300 kilométerre levő Romániát vagy a közeli Lengyelországot. Az illető államok környezetvédelmi hatóságai is a tévéhíradóból értesülhettek a katasztrófáról!... Kiderült közben az is, hogy a robbanás következményei, noha a sárga foszfor súlyosan mérgező anyag, mégsem lesznek olyan méretűek, mint a csernobili, ennek ellenére a jellegzetes, a Szovjetunióra és a szovjet utódállamokra oly jellemző hivatalos titkolózás a régi. Emlékezzünk: huszonegy esztendeje Csernobil után a szovjet központi bizottság mindent el akart titkolni, s amikor a tudósok közölték velük, hogy ez lehetetlen, mert a sugárzást másutt is mérik, megdöbbentek. Elveszítették saját mindenhatóságukba vetett hitüket: eltéríthetik ugyan az ázsiai folyókat, gyárakat építhetnek az őserdőben, feltörhetik a parlagot stb. — de a radioaktivitást még ők sem titkolhatják el, az aktív zónában, értesülhettek róla, megkezdődött a hétszázötven évig tartó bomlás... Sokak szerint ez volt az egyik utolsó csapás, ezek után dőlt össze a rendszer. Az ukrán titkolózás ezzel csak részben analóg, itt semmi rendszer össze nem dől, hiszen nincs is, ami összedőljön, két törekvő politikus adja-veszi a hatalmat, mint a kofák a piacon, de a titkolózás, a régi, rossz beidegződések nem múlnak el egyhamar. Amíg lehet, titkolni kell, még akkor is, ha a terület fölött gomolygó, mérgező fekete foszforfelhőt bármikor átsodorhatják a légáramlatok a szomszédos államok területére, az ott lakók biztonságát is veszélyeztetve. Szakértők szerint éppen a térséget megülő példátlan kánikula miatt lehet, erre mégsem kerül sor, de ez az egészen, az ukrán mentalitáson nem változtat. S az állami felelőtlenség mértéktelenségét is világosan jelzi... Hiszen ukrán szakértők is tudhatják: a földet műholdakról figyelik, ezek felbontása elképesztő, egy egeret is észlelhetnek az ukrán pusztaságban, nemhogy egy kilencven kilométeres területet beborító fekete felhőt.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 435
szavazógép
2007-07-19: Faluvilág - Kisgyörgy Zoltán:

Nyári gondok az Oltfejben

Nem sokkal lett több csapadék Oltfejben, Mikóújfaluban és Sepsibükszádon, mint lenn, az alsó-háromszéki rónán, pedig az öregek azt mondták: ,,a hegyek húzzák lefelé az esőt".
2007-07-19: Világfigyelő - x:

Halálos ítélet helyett életfogytiglani (Bolgár ápolónők)

Bulgária tegnap hivatalosan is kérte a Líbiában fogva tartott ápolónők és palesztin orvos kiadatását; bolgár tévéértesülés szerint Tripoli feltételhez köti az elítéltek hazaengedését.