Bolgár ápolónőkHalálos ítélet helyett életfogytiglani

2007. július 19., csütörtök, Világfigyelő
Bulgária tegnap hivatalosan is kérte a Líbiában fogva tartott ápolónők és palesztin orvos kiadatását; bolgár tévéértesülés szerint Tripoli feltételhez köti az elítéltek hazaengedését.

A líbiai igazságügyi tanács kedden enyhítette életfogytig tartó börtönbüntetésre az öt bolgár ápolónőre és a nemrégiben bolgár állampolgárságot kapott palesztin orvosra még tavaly kiszabott halálos ítéletét. A hat egészségügyi dolgozót azzal vádolták, hogy szándékosan fertőztek meg HIV-vírussal több mint négyszáz líbiai gyermeket egy bengázi kórházban. A határozat kihirdetése előtt az áldozatok családjai bejelentették, hogy lemondanak a halálos ítéletről, miután megkapták gyermekenként az egymillió dolláros kárpótlást.

Borisz Velcsev bolgár főügyész közlése szerint Szófia egy 1984-es egyezmény alapján már tegnap hivatalosan kérte Tripolitól a hat elítélt kiadatását. Az egyezmény értelmében a két ország idegenben elítélt állampolgárai saját hazájukban tölthetik le büntetésüket. Egyelőre senki sem tudja megmondani, mikor térhetnek haza a lassan nyolc és fél éve az észak-afrikai arab országban raboskodó elítéltek, akiknek a bolgár elnök megkegyelmezhet.

Az ügy elhúzódását sejteti, hogy Líbia feltételekhez köti az ápolónők és az orvos kiadatását. Tripoli állítólag azt szeretné, ha Bulgária állná azoknak a fertőzött gyerekeknek a külföldi taníttatását, akiknél még nem ütközött ki az AIDS-betegség. Megkönnyítheti a kiadatást, hogy egy líbiai bíróság tegnap ejtette az ápolónők és az orvos ellen felhozott rágalmazási vádat. Az egészségügyi dolgozók ellen egy rendőr kezdeményezett eljárást, mert azt vallották, hogy egy rendőrkutyák kiképzésére fenntartott kormánylétesítményben megkínozta őket, így kényszerítve ki beismerő vallomásukat. A bíróság májusban egy hasonló ügyben már elejtette a vádat, akkor három másik rendőr perelte be rágalmazás miatt a külföldi egészségügyi dolgozókat.

Az Európai Unió, az Európa Tanács és az Egyesült Államok egyaránt megkönnyebbüléssel fogadta a líbiai legfelsőbb igazságügyi tanács döntését az ítélet enyhítéséről, és szorgalmazták az elítéltek kiadatását Bulgáriának.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 437
szavazógép
2007-07-19: Világfigyelő - Bogdán László:

Ami változik, és ami nem (Magasles)

A lvovi (nekünk sokáig s tán még ma is Lemberg) katasztrófa: kisiklott egy sárga foszfort szállító szerelvény, öt vagon feldőlt és lángra kapott, sokakban — még egy ukrán miniszterhelyettesben is — a csernobili atomerőműbeli robbanást idézte fel.
2007-07-19: Világfigyelő - Váry O. Péter:

Röviden

Új BT-határozattervezet Koszovóról
Az Egyesült Államok és európai szövetségesei hivatalosan az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) elé terjesztették a Koszovó státusát rendezni hivatott határozattervezet legújabb változatát, de az orosz ellenkezés miatt még nem döntöttek arról, hogy kérnek-e szavazást a dokumentumról.