Útmutató a nyáltesztek használatához

2021. december 2., csütörtök, Család

Az Egészségügyi Minisztérium november 19-én kiadott 2503-as rendelete alapján összeállított használati útmutató segítséget nyújt a COVID-19-antigéngyorstesztek (nyáltesztek) szakszerű otthoni alkalmazásához. Az útmutató magyar nyelven is megjelent, elérhető a Kovászna megyei tanfelügyelőség honlapján (isj.educv.ro).

Általános tudnivalók

– A különféle típusú gyorstesztek esetében a gyártók által megfogalmazott ajánlásokat minden esetben be kell tartani.
– A teszteket 2 és 30 Celsius-fok közötti hőmérsékleten kell tárolni.
– Felbontás után a tesztet azonnal fel kell használni.
– A nyálmintát a mintavétel után azonnal le kell tesztelni.
– A teszt elvégzése előtt legkevesebb egy órával tilos enni és inni. (Ennél a pontnál a gyártó előírásait is figyelembe kell venni.)
– Fokozottan kell figyelni a kezek és a munkafelület fertőtlenítésére!
– Használat után a teszt kellékeit zárható műanyag zacskóban kell eldobni (esettől függően ezek veszélyes hulladéknak minősülhetnek).
 

A tesztelés lépései

– A teszt kellékeinek készítsünk elő egy tiszta és sima felületet, mossunk kezet, szedjük ki a csomagolásból a teszt kellékeit, és tanulmányozzuk át a gyártó által mellékelt használati út­mutatót.
– Készítsük elő a műanyag csövet és az oldatos üvegcsét. Vegyük le az oldatos üvegcse kupakját, és tartalmát töltsük át a műanyag csőbe.
– Köptessük a tesztelt személyt a nyálgyűjtő edénybe.
– A pipetta segítségével helyezzünk négy csepp nyálat az oldatot tartalmazó műanyag csőbe.
– Zárjuk le a műanyag csövet és rázo­gassuk óvatosan kb. 5 másodpercig, amíg a nyálminta összekeveredik az oldattal.
– A műanyag csőből cseppentsünk három csepp nyállal kevert oldatot a tesztkazetta mintamélyedésébe.
– 10–15 perc múlva olvassuk le az eredményt.
 

A teszteredmény értelmezése

Pozitív: a tesztkazettában két vonal jelenik meg: egy színes vonal a kontrollterületen (C), egy másik a tesztterületen (T). Előfordulhat, hogy a tesztterületen megjelenő vonal halványabb.

Negatív: a kontrollterületen (C) megjelenik egy színes vonal, a tesztterületen (T) pedig nem.

Érvénytelen: nem jelenik meg a kontrollvonal (C). Ennek oka lehet a túl kevés minta vagy a teszt helytelen alkalmazása. Ebben az esetben a vizsgálatot egy másik tesztkészletet használva újra el kell végezni, fokozottan odafigyelve a használati útmutatóban foglaltakra.

Hozzászólások
Szavazás
Tavalyhoz képest Ön szerint idén miként alakul a jövedelmi helyzete?
eredmények
szavazatok száma 588
szavazógép
2021-12-02: Család - Ferenczy L. Tibor:

Felnőnek unokáink…

Aligha feledhető 2009. szeptember 4-e, a szép ősz eleji péntek, amikor sietve hazatértem a Gámán János Szakközépiskolából (volt Traktoriskola) 13 és 14 óra között. A feleségem Cz. Z. költő és író barátom társaságában üdvrivalgással fogadott.
2021-12-02: Történelmünk - :

A románok az egyesülésre szavaztak, de voltak, akik tiltakoztak (December 1.)

A december 1-je környékén megsűrűsödött Történelmünk rovatunkban az 1918. december 1-jei gyulafehérvári román nemzetgyűlésről közöltünk két korabeli helyszíni beszámolót két Budapesten megjelent lap december 3-i kiadásából. Múlt csütörtökön és pénteken két részben Az Újság című politikai napilap (XVI. évfolyam, 283. szám) Gyulafehérvárt kikiáltották Nagyromániát című tudósítását, hétfőn a Pesti Hírlap (XI. évf., 283. szám) A román nemzetgyűlés kimondta a Romániához való csatlakozást című tudósítását közöltük. Rovatunk mai kiadásában Az Újság említett számában közölt vezércikket (Az erdélyi románság nem Erdély!), valamint a Pesti Hírlap említett tudósítását felvezető jegyzetet, a szerkesztő címével (Csak üssék a magyart) tesszük közzé. Alább a Pesti Hírlap összeállításából helyszűke miatt kimaradt passzusokat közöljük.