Huszonötezren vettek részt a bukaresti ünnepségen

2021. december 2., csütörtök, Belföld

Egy év kihagyás után ismét a hagyományos katonai díszszemlével, különösebb járványügyi korlátozások nélkül ünnepelték meg tegnap Bukarestben a Román Királyság és Erdély egyesülését kikiáltó 1918-as gyulafehérvári román nemzetgyűlés 103. évfordulóját, Románia nemzeti ünnepét.

Az állami vezetők jelenlétében megtartott bukaresti parádén a hadsereg, a belügyminisztérium és több NATO-tagállam díszegységeinek mintegy 1500 fegyverese vonult fel a fegyvernemére jellemző járművel és haditechnikával, a diadalív felett pedig a román légierő gépei, valamint a belügyi egységek és titkosszolgálatok helikopterei húztak el.

Idén először vett részt a katonai díszszemlén a különleges távközlési szolgálat (STS) néhány – katasztrófahelyzetek kommunikációs feladatainak ellátására szakosodott – járműve, és először láthatta a közönség „élőben” azokat a HIMARS típusú, nagy mozgékonyságú rakétatüzérségi sorozatvető-rendszereket, amelyeket mintegy másfél milliárd dollárért vásárolt Románia az Amerikai Egyesült Államoktól.

Nem hiányoztak az idei parádéról sem az újonnan vásárolt haditechnika néhány éve már bemutatott elemei, a svájci gyártmányú Piranha-5 típusú, nyolckerék-meghajtású páncélozott csapatszállító járművek sem, és megtekinthette a közönség azokat a Patriot típusú rakétaelhárító ütegeket is, amelyek beszerzésére a tízmilliárd eurós román haderőfejlesztési program közel egyharmadát költik.

A román hírtelevíziók becslései szerint a bukaresti diadalívnél megrendezett központi ünnepségen mintegy 25 ezer ember vett részt.
 

Kitüntetések

Az idei nemzeti ünnepen is központi téma maradt a járvány: a védelmi minisztérium újabb kétnapos oltási maratont szervezett az ország hat katonakórházában, Klaus Iohannis államfő pedig több mint hatvan – a járvány elleni közdelemben kiemelkedő érdemeket szerzett – orvost és asszisztenst tüntetett ki a nemzeti ünnep alkalmából.

Az államfő a Cotroceni-palotában tartott ünnepségen elismerő szavakat intézett az orvosokhoz, a tanárokhoz és mindazokhoz, akik Románia jó hírét keltik a világban. Hangsúlyozta, hogy a COVID-19 világjárvány nemcsak az egészségügyi rendszert érinti súlyosan, hanem az oktatási rendszert is. „A COVID-19 világjárvány mindannyiunkat érint, és bármennyire is próbáljuk, szolidaritás és egység nélkül nem tudjuk megfékezni ezt az egészségügyi válságot. Az önökhöz hasonló példákon felbuzdulva minden rendelkezésünkre álló eszközzel cselekednünk kell, hogy visszaszerezzük, amit ez a vírus elvett tőlünk, és ami a legjobban hiányzik az ilyen napokon: a szeretteink közelségét, a biztonság érzését, a kézfogás és az ölelés örömét” – mondta Iohannis, jó egészséget kívánva hallgatóságának a román nemzeti ünnep alkalmából.

A díjátadáson részt vett Alexandru Rafila egészségügyi miniszter, Sorin Cîmpeanu tanügyminiszter és Raed Arafat, az országos katasztrófavédelem vezetője is.

Az ünnepség résztvevői közül néhányan Klaus Iohannis elnököt bíráló transzparenst tartottak a kezükben, „Iliescu a bányászokat hívta, Iohannis a PSD-t” felirattal.

Románia 1990-ben tette meg nemzeti ünnepévé december elsejét: 1918-ban ezen a napon rendezték meg Gyulafehérváron azt a román nemzetgyűlést, amelynek résztvevői kimondták Erdély egyesülését a Román Királysággal. Bár három héttel később, 1918. december 22-én a Kolozsváron megrendezett magyar népgyűlés résztvevői megkérdőjelezték az akkor még csak hárommilliós erdélyi és bánsági románság jogát ahhoz, hogy hétmillió lakos nevében eldöntsék 26 magyarországi vármegye Romániához csatolását, és – szintén a wilsoni önrendelkezésre hivatkozva – kinyilvánították, hogy Magyarországhoz akarnak tartozni, azonban a román katonai ellenőrzés alá került és az antanthatalmak által Romániának ígért Erdély elcsatolását már nem sikerült megakadályozniuk.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Hol tervez nyaralni idén?

eredmények
szavazatok száma 311
szavazógép
2021-12-02: Jegyzet - Mózes László:

Hazanézők

Egy sepsiszentgyörgyi építész, Kopacz Hanna az Őrkőt választotta mesteri dolgozata témájaként. Arra kereste a választ, milyen építészeti, urbanisztikai és tájépítészeti eszközökkel lehetne az ott élő roma közösség életminőségén javítani.
2021-12-02: Közélet - Hecser László:

Ismét nemet mondtak a telekcserére

Barót tanácsának péntek reggel tartott  ülésén ismét napirendre tűzték azt a telekcserét, amelyet a hónap elején egyszer már elutasított a testület: a Transloc tömegközlekedési vállalat tulajdonában levő területet akarnák elcserélni egy másik, a kórház közvetlen szomszédságában levővel. Benedek-Huszár János polgármester szerint ez lenne a város érdeke, hiszen így célszerűbben lehetne bővíteni az egészségügyi intézményt.