Piros-sárga-kék fények Csíkszeredában

2021. december 3., péntek, Belföld

Csíkszereda polgármestere szerint hivatalának a román állam ünnepén meg kell adnia a kellő tiszteletet. Korodi Attila azokra a támadásokra reagált így, amelyek a közösségi médiában érték amiatt, hogy december elsején piros-sárga-kék színűre világíttatta ki a hargitai megyeszékhely főterén álló művelődési ház épületét.

  • Fotó: Agerpres
    Fotó: Agerpres

A Csíkszereda élére tavaly ősszel megválasztott elöljáró – aki korábban képviselő és környezetvédelmi miniszter is volt – kijelentette: december elseje a magyar közösség számára nem ünnep, és mindaddig nem is lesz az, amíg a többségi nemzet be nem tartja az 1918-as gyulafehérvári nagygyűlésen vállaltakat. Hozzátette azonban, hogy Csíkszereda közösségének román anyanyelvű tagjai is vannak, és a polgármesteri hivatalnak a román állam ünnepén meg kell adnia a tiszteletet. ,,Ez a tisztelet nem egyenlő az elfogadással, és soha nem szabad egyenlő legyen a feladással! A tisztelet a jövőépítés alapja, és pontosan annyira fontos, amennyire a magyar közösség számára fontosak az 1918 decemberében Gyulafehérváron vállaltak” – szögezte le az RMDSZ-es elöljáró. Korodi Attila közölte, hogy a prefektusi hivatal kérésére kapott piros-sárga-kék kivilágítást december elsején a művelődési ház. Megemlítette azonban, hogy október 23-án magyar nemzeti színekkel világították meg az épületet – a város történetében először –, és arra is emlékeztetett, hogy a városháza a megszokott március 15-i és október 23-i megemlékezések mellett idén augusztus 20-án és október 6-án is ünnepséget, megemlékezést szervezett, és társszervezője volt a trianoni évfordulón tartott megemlékezésnek is. ,,Hiszem és vallom, hogy minden egyes lehetőséget meg kell ragadni, hogy megéljük nemzeti identitásunkat, hagyományainkat, gyökereinket, mind a mindennapokban, mind ünnepségeken, megemlékezéseken” – írta.

A 38 ezer lakosú Csíkszeredában a 2011-es népszámláláson a lakosság 81,5 százaléka vallotta magát magyarnak, 17,4 százaléka pedig románnak.

Hozzászólások
Szavazás
Tavalyhoz képest Ön szerint idén miként alakul a jövedelmi helyzete?
eredmények
szavazatok száma 1012
szavazógép
2021-12-03: Belföld - :

Visszaszolgáltatták a zilahi Wesselényi Kollégiumot

A Kolozsvári Táblabíróság visszaszolgáltatta a Királyhágómelléki Református Egyházkerületnek (KREK) a zilahi Wesselényi Kollégium épületeit. A bíróságok portálján elérhető ítéletkivonat szerint a táblabíróság részben hagyta jóvá az egyház kérését: bizonyos épületszárnyakért az egyháznak fizetnie kell, másokért viszont kárpótlást kap. A táblabíróság arról is rendelkezett, hogy az épületnek öt évig meg kell őriznie jelenlegi rendeltetését. Az ítélet nem jogerős, a hivatalos kézbesítés utáni 15 napban meg lehet fellebbezni.
2021-12-03: Belföld - :

Hírsaláta

DRÁGA A TERMŐFÖLD. Románia a 13. helyen áll az Európai Unióban a termőföldek átlagárának tekintetében. Az EU statisztikai hivatala, az Eurostat adatai szerint nálunk átlagban 7163 euróba kerül egy hektár szántóföld, amivel nemcsak az egykori szocialista országok többségét előzzük meg, de a lényegesen fejlettebb és gazdagabb Franciaországot is.