Személyiségfejlesztő program indul Kovásznán

2021. december 3., péntek, Közélet

Nagyívű tevékenységsorozatot indít a kovásznai Lyukas Kő Egyesület. Komplex személyiségfejlesztő programról van szó, amelyet a magyar kormány támogat a Nemzeti Tehetség Programon keresztül – tudtuk meg a szervezet tegnapi sajtótájékoztatóján, melyen a tudnivalókat Szabó Levente elnök és Ferencz Botond, illetve dr. Fülöp Csaba alapító tagok osztották meg. A kezdeményező egyesület partnerei a Kőrösi Csoma Sándor Líceum és a Kovászna Belvárosi Református Egyházközség.

  • Ferencz Botond és Szabó Levente a tegnapi sajtótájékoztatón. A szerző felvátele
    Ferencz Botond és Szabó Levente a tegnapi sajtótájékoztatón. A szerző felvátele

A képzések januárban kezdődnek és a tanév végéig folytatódnak, 12 tevékenységet foglalnak magukban. 120 órás a képzés, az oktatás hétvégeken zajlik. 50 középiskolás diák részére biztosítanak részvételi lehetőséget, főként kovásznaiaknak és környékbelieknek, de ha a helyek nem telnek be, távolabb lakókat is fogadnak. December 15-ig lehet jelentkezni a napokban megjelenő hirdetés alapján vagy Szabó Leventénél (telefon: 0727 820 084, szabolev@yahoo.com), illetve Ferencz Botondnál (telefon: 0726 187 753, botond68@gmail.com).

A program során a tanulás hatékonyságát növelő technikákat, módszereket sajátíthatnak el a diákok. A cél kettős: egyrészt, hogy szeressék meg a tanulást, másrészt, hogy gyorsan tanulhassanak. Kiegészítésként melléktevékenységekre is sor kerül, melyeken magyarságismeretet tanulhatnak a résztvevők, lehetőségük lesz az úszás elsajátítására, csoportépítési alapfogalmakat ismerhetnek meg, betekintést kapnak a multimédia világába, sőt, kirándulásra is sor kerül – hangzott el.

Az előadások Kovásznán lesznek – elsősorban teremben, de szabadtéri tevékenységekre is készülnek –, az úszásoktatás Sepsiszentgyörgyön fog zajlani. Ha a járványügyi előírások nem teszik lehetővé a fizikai jelenlétet, az előadásokat online közvetítik.

Helyi, hazai, illetve magyarországi oktatók tartják az előadásokat, köztük a Kovásznán már ismert Lantos Mihály, aki a villámolvasást mutatja be, vagy Bálint Huba magyarságismereti szakértő.

A program finanszírozását a magyar kormány vállalta fel, de azért, hogy a résztvevők is magukénak tekintsék, ne adják fel időközben, motiválva legyenek, személyes hozzájárulást is megszabnak.

A képzés nem rendelkezik tanügyminisztériumi akkreditálással, de a végzők a Lyukas Kő Egyesület által kibocsátott elismervényt fognak kapni.

Gyakorlati eredményeket várnak a képzéstől, azt, hogy a résztvevők olyan képességekkel, ismeretekkel, hasznos információkkal gazdagodjanak, melyeket nem kaphatnak meg az iskolában, de alkalmazhatnak a tanulási és szabadidős tevékenységekben, új perspektívákat nyithatnak meg, ezáltal fejlődhet személyiségük – összegezte a lényeget Fülöp Csaba.

Hozzászólások
Szavazás
Tavalyhoz képest Ön szerint idén miként alakul a jövedelmi helyzete?
eredmények
szavazatok száma 1012
szavazógép
2021-12-03: Közélet - Bokor Gábor:

Készülnek a télre Kommandón

Kommandón az esztendő felében, de legalább hat hónapig a tél, a hideg az úr. A hegyvidéki település rendkívüli éghajlata szükségessé teszi, hogy a lakosság, de az önkormányzat is időben felkészüljön a hideg időszakra. Elsődleges a tűzifa beszerzése, de azt is biztosítani kell, hogy az utak járhatóak maradjanak, bármilyen zordra fordul is az idő.
2021-12-03: Közélet - Demeter Virág Katalin:

Karácsonyra hangoló vásár az EMŰK-ben

Különleges karácsonyi kirakodóvásár helyszíne lesz szombaton és vasárnap Sepsiszentgyörgyön az Erdélyi Művészeti Központ (EMŰK), ahol első alkalommal teszik közszemlére legszebb portékáikat Hargita és Maros megyéből érkezők mellett helyi alkotók, kézművesek. A Delikates Craft Christmas vásár partnere a megyeszékhely önkormányzata.