Készülnek a télre Kommandón

2021. december 3., péntek, Közélet

Kommandón az esztendő felében, de legalább hat hónapig a tél, a hideg az úr. A hegyvidéki település rendkívüli éghajlata szükségessé teszi, hogy a lakosság, de az önkormányzat is időben felkészüljön a hideg időszakra. Elsődleges a tűzifa beszerzése, de azt is biztosítani kell, hogy az utak járhatóak maradjanak, bármilyen zordra fordul is az idő.

  • Mózes László felvétele
    Mózes László felvétele

Kommandó szinte teljes lakossága megkapta a polgármesteri hivataltól a tűzifa-járandóságot, csupán néhány család maradt hátra – tudtuk meg Kocsis Béla polgármestertől. Családonként tízméternyi fát utal ki a községháza kedvezményes áron.

Jövőre nézve ez módosulhat – tette hozzá. Az erdőgazdálkodási terv értelmében a köz­ségi erdőkben nincs elegendő kitermelhető fa a lakosság tűzifaigényének kielégítésére, ezért a kommandói állami erdészettel kötöttek egyezséget, az intézmény is segít a tűzifaellátásban.

Habár az utóbbi években nem volt jelentős hóhullás Kommandón, takarítani azért mindig kellett a havat a község utcáiról. A főbb vonalakon egy bodzafordulói cég erőgépei teljesítenek szolgálatot, a szűkebb utcákon a polgármesteri hivatal erőgépe végzi a munkát.

Az elhelyezkedése miatt szinte elszigeteltnek mondható Kommandót három irányban is út köti össze a „világgal”. A település Papolc, Bodzavidék és Kovászna irányából is megközelíthető, de utóbbi útvonal minden tekintetben a legfontosabb.

A Kovásznára vezető DC14-es jelzésű út a fürdőváros önkormányzatának fennhatósága alá tartozik. A hideg évszakban (is) jelentős anyagiakat kell fordítani karbantartására. A megyei tanácstól egész évre 500 ezer lejes összeget kapnak célirányosan a kommandói út karbantartására, ezt erre is fordítják. A meleg évszakban legalább kétszer kell útgyaluval simítani, kövezni, tömöríteni az utat. Idén szalagkorlátokat is telepítettek, kőkosarakkal erősítettek meg olyan helyeket, ahol jelentős volt a talajcsuszamlás – mondta el érdeklődésünkre Gyerő József, a fürdőváros polgármestere.

Az idei téli időszakra már kétszer írtak ki versenytárgyalást, sajnos, egyikre sem volt jelentkező. Karbantartás szempontjából a kommandói út a legnehezebb feladat a megyében. Állandó felügyeletet kell biztosítani, a szolgáltatónak folyamatosan készenlétben kell állnia gépeivel. Az út fontos, nem engedhető meg, hogy megszakadjon a közlekedés – szögezte le a polgármester.

A licit kikiáltási árát a tavalyi érték szerint szabták meg, megpótolva az üzemanyag, munkaerő, a szükséges anyagok áremelkedésével. Mindez valószínűleg nem volt elég, így a harmadik versenytárgyalás kiírásában az árakat a megyei és az országos útügy tarifáinak közelébe hozták. Erre már került jelentkező, ajánlatát  értékeli a bizottság – magyarázta a polgármester.

A megyei tanács minden évben nyújtott segítséget a kommandói út karbantartásához. Ám a jelentős áremelkedések okán tárgyalást fog kezdeményezni a megyeháza vezetőségével, hogy módosítsák a támogatás értékét – mondta el Gyerő József.

Hozzászólások
Szavazás
Tavalyhoz képest Ön szerint idén miként alakul a jövedelmi helyzete?
eredmények
szavazatok száma 1012
szavazógép
2021-12-03: Világfigyelő - :

Évente ismétlődő oltások

A Pfizer amerikai gyógyszeripari vállalat vezérigazgatója szerint a belátható jövőben valószínűleg évente szükség lesz a koronavírus elleni oltások ismétlő dózisainak beadatására.
2021-12-03: Közélet - Bokor Gábor:

Személyiségfejlesztő program indul Kovásznán

Nagyívű tevékenységsorozatot indít a kovásznai Lyukas Kő Egyesület. Komplex személyiségfejlesztő programról van szó, amelyet a magyar kormány támogat a Nemzeti Tehetség Programon keresztül – tudtuk meg a szervezet tegnapi sajtótájékoztatóján, melyen a tudnivalókat Szabó Levente elnök és Ferencz Botond, illetve dr. Fülöp Csaba alapító tagok osztották meg. A kezdeményező egyesület partnerei a Kőrösi Csoma Sándor Líceum és a Kovászna Belvárosi Református Egyházközség.