Milyen lesz Sepsiszentgyörgy? Ez a dolgunk

2008. november 21., péntek, Nyílttér
Tisztelt Borbély Zoltán, kedves sepsiszentgyörgyiek!

Nagyra értékelem a város lakóinak a véleményét, szívesen fogadom az építő elképzeléseket, és figyelembe veszek minden hasznos javaslatot.

Ahhoz, hogy valóban élhető és szerethető legyen a város, tudom, hogy oda kell figyelnünk a szentgyörgyiek észrevételeire. Örülök a velem kapcsolatos elvárásoknak és ezek kifejeződéseinek, ez számomra azt jelenti, a város lakói bíznak abban, hogy lesz változás az elkövetkező négy évben.

Nekem polgármesterként az a feladatom, hogy európai szintű várossá emeljem Szentgyörgyöt, semmiképpen nem az, hogy állandósítsam a létező, akár ,,balkáninak" is nevezhető viszonyokat. Meglehet, hogy a mostani gyakorlat sokak számára az elmúlt évtizedek következményeként természetes. Egy jó városgazdának azonban kötelessége nem csak a mában vagy a holnap leadandó szavazatokban gondolkodnia, hanem vállalnia kell azokat a népszerűtlen intézkedéseket is, amelyek a jövő Sepsiszentgyörgyé­ről szólnak. Alapkérdésnek tekintem, milyen környezetben nő fel a következő nemzedék, hogy a ,,balkáninak" is mondható állapotokat már ne tekintse természetesnek. A választóktól kapott mandátumot arra használom fel a továbbiakban is, hogy önök folyamatosan fejlődő, átalakuló és korszerű városban élhessenek.

Én is azt szeretném, ha egy csapásra meg lehetne oldani a város összes gondját. A rendteremtés azonban áldatlan feladat, az emberek mindig azt szeretnék, hogy a más által kreált rendetlenséget szüntessük meg először, ezért nehéz a prioritási sorrendet felállítani. A vállalásaimat számon kérhetik rajtam négy év múlva, hiszen a polgármesteri mandátum négy évre, és nem négy hónapra szól. Nyilvánvaló, hogy négy hónap alatt nem lehet négy év munkáját elvégezni.

Rengeteg problémát és elhanyagolt helyzetet örököltem. Ezek egyike a Csíki utca. Ebben az utcában jelentősen előrehaladottak már a munkálatok, az örökölt szerződés előnytelen feltételei ellenére eddig már sikerült a teljes gázhálózatot kicserélni és felújítani a közvilágítást. A munkálatok leglátványosabb része természetesen az aszfaltozás, de amíg eljutunk oda, hogy leaszfaltozzunk egy utcát, addig a munkálatok tetemes részét el kell végezni, és jól is kell elvégezni, hogy ne kelljen hamarosan újra feltörni a friss aszfaltszőnyeget.

A Mihai Viteazul tér rendbetétele szintén egyike az örökölt problémáknak, melyet a városvezetésnek újra kellett gondolnia, teljesen új tervet készítettünk, és a munkálatok itt is folyamatban vannak. A Mihai Viteazul téren is jelentős föld alatti munkálatokat kellett elvégezni, melyek késleltették a folyamatot, de mostanra sikerült ezeket befejezni, jelenleg a járdák elkészítése folyik, valamint a tér bal alsó sarkában a parkoló építése.

Az oroszpiacon elvégzett változtatásokat Maniga úr építkezési engedély nélkül végezte el, figyelmen kívül hagyva az alapvető munkavédelmi szabályokat, ennélfogva a városi tűzoltóság a piacot élet- és tűzveszélyesnek minősítette, a városvezetésre hárul így a feladat, hogy ez ügyben megoldásokat keressen. Szintén Maniga úrhoz kötődik az Olt-palló is, ugyanis nem a város, hanem Maniga úr egyik cégének a tulajdonában van. A palló biztonságosságának a szavatolása tehát Maniga úr felelőssége.

Örülök, hogy felvetette a butikok helyzetét a városban, és hogy dicséretesnek tartja a régi butikok kicserélését. Biztosíthatom, hogy azokban az esetekben, ahol lakossági szükséglet és indokolható igény mutatkozik, továbbra is engedélyezni fogjuk a korszerűsített és az alapvető higiéniai feltételeknek megfelelő butikok működését.

A parkolók hiánya a városban, főleg a központban nagy gondot okoz minden autós városlakónak. Mindenki egyetért abban, hogy több parkolóhelyre van szükség, ezek építése azonban nagyon sok pénzbe kerül. A parkolási díjból származó összes többletbevételt újabb parkolók kialakítására fordítjuk majd. A roncsautók elszállításából származó bevételeket is erre a célra különítjük el, eddig több mint száz roncsautót távolítottunk el a központból.

A dollárpiac esetében is jó hírrel szolgálhatok. Kimondottan érdekel a helyi termelők helyzete, és gondjaikat kiemelten kezelem. A helyi termelőket segítendő, az önkormányzat hat és fél hektáros területet ajánlott fel egy agráripari park létesítésére. Amennyiben bevásárlóközpont épül majd a dollárpiac helyén, úgy a bevásárlóközpontot építő befektető számára feltételként szabjuk, hogy egy másik piac létrehozatalát anyagilag támogassa.

Végezetül szeretném megköszönni felvetéseit és kérdéseit, az olvasói levelekre adott válaszokat nagyszerű lehetőségnek tartom arra, hogy a tisztségviselők ezúton is eleget tegyenek beszámolási kötelezettségeiknek, hiszen a párbeszéd a városlakókkal, a közvetlen visszajelzések sokszor bizonyulnak irányadó mércének.

ANTAL ÁRPÁD ANDRÁS, Sepsiszentgyörgy polgármestere

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 91
szavazógép
2008-11-21: Nyílttér - x:

Milyen lesz Sepsiszentgyörgy? Ez lenne a dolguk?

Olvastam a Háromszék október 31-ei számában, hogy a megyei önkormányzat elnöke, a ,,mélyen tisztelt" Tamás Sándor már a szerkesztőséget is kilakoltatná az egykor a megyei lapok számára épült székházból. Talán így akarja akadályozni a Háromszék működését — az is meglehet, hogy felsőbb utasításra —, noha ez a megye legfontosabb, legolvasottabb napilapja, amelyet egyesek elgáncsolnának csak azért, mert túl sok mindenről ír, nem pusztán az RMDSZ érdekeit képviseli.
2008-11-21: Nyílttér - Simó Edmund:

Tiszta kézzel! (Glossza)

Tavasszal minden madár társat választ, őszutón, tél elején pedig, legalább négyévente, az ember fia választ magának a meglévő kínálatból, szabadpiaci áron, képviselőt, szenátort, vezért vagy egy jó meleg szobát.