Egy óvodában és két iskolában az intézményben tesztelnek

2021. december 6., hétfő, Közélet

A sepsiszentgyörgyi Ady Endre Általános Iskolában már csütörtökön tesztelték a diákokat, a Gödri Ferenc Általános Iskolában és az ide tartozó Árvácska napköziben ma kezdik az eljárást. Háromszéken az említett tanintézményeken kívül minden óvodában és iskolában a szülőkre bízzák a gyermekek heti kétszeri, koronavírust kiszűrő ellenőrzését.

  • Az Ady Endre Általános Iskolában sínen van a tesztelés.  Albert Levente Archív felvétele
    Az Ady Endre Általános Iskolában sínen van a tesztelés. Albert Levente Archív felvétele

A Gödri Ferenc Általános Iskolában azért döntöttek az intézményen belüli tesztelésről, mert úgy gondolják, a kis közösségben (évfolyamonként egy osztály működik – szerk. megj.) ez könnyen megoldható, az óvodának van külön két asszisztense, az iskolában van fogorvosi rendelő, az egészségügyi személyzet segítségével nem vesz fel túl sok időt a járványtani szűrés – mondta lapunk megkeresésére Albert Andrea iskolaigazgató. Azt is figyelembe vették, hogy a munkába járó szülőknek nehézséget okozna, ha az előírás szerint hétfőn és csütörtökön reggel tesztelnék gyermekeiket és megvárnák az eredményt, ez időbe telik, és esetükben elég sok a többgyermekes család, a tesztelést pedig minden óvodás és iskolás gyermeknél el kell végezni – mondotta. Azért kezdenek csak ma, mert a múlt csütörtökig – ami a tesztelés első napja lett volna – még nem kapták meg a szülői visszajelzéseket, beleegyezésük nélkül pedig nem tesztelhetőek a gyermekek.

Az Ady Endre Általános Iskolában korán léptek, a szülőket már a tesztkampány első napjai­ban kikérdezték, és meg is kapták a válaszokat, ezért csütörtökön (december 2-án) elvégezték az első ellenőrzést. Nincs nehéz dolguk, az V–VIII. osztályosok 8 órára járnak, az elemisek fél kilencre, s mivel közepes létszámú osztályokról van szó, a tanítók és az osztályfőnökök hamar elvégzik a tesztelést. Csutak Kamélia aligazgatótól megtudtuk, az ide tartozó sepsiszentgyörgyi Napsugár napközi, valamint a kilyéni, szotyori és szépmezői alegységek gyermekeit a szülők otthon tesztelik, esetükben ugyanaz a szabály érvényes, mint általánosan, vagyis csak a pozitív eredményt kell jelenteni.

Mindkét említett iskola a családoknak kíván segíteni azáltal, hogy felvállalja a koronavírus-fertőzéseket kiszűrő nyáltesztek elvégzését, megteremtették annak a feltételét is, hogy elkülönítsék azt a gyermeket, akinek pozitív a teszt­eredménye, ez esetben értesítik a szülőket és a hatóságokat, a többi gyermek pedig részt vehet az óvodai foglalkozásokon, tanórákon.

Hozzászólások
Szavazás
Tavalyhoz képest Ön szerint idén miként alakul a jövedelmi helyzete?
eredmények
szavazatok száma 1012
szavazógép
2021-12-06: Közélet - Ferencz Csaba:

A jelen emberéhez szólnak a régi énekek (25 éves a Codex régizene-együttes)

Negyedszázaddal ezelőtt Sepsiszentgyörgyön mutatkozott be a közönségnek a Codex régizene-együttes, így kézenfekvő volt, hogy szombati jubileumi koncertjét is itt tartotta.
2021-12-06: Közélet - Nagy D. István:

A külhoni magyarságnak létkérdés, hogy a nemzetpolitika fennmaradjon (Zsigmond Barna Pál Háromszéken)

Székelyföldi körúton járt a napokban Zsigmond Barna Pál volt csíkszeredai főkonzul, magyar országgyűlési képviselő, miniszteri biztos, a Fidesz–KDNP határon túli magyarokért felelős igazgatója. Pénteken Háromszéken az RMDSZ tisztségviselőivel, önkormányzati vezetőivel is találkozott, az egyeztetéseken a magyarországi választásokon való részvétel fontosságára hívta fel a figyelmet, valamint az általa képviselt alakulat támogatására annak érdekében, hogy a tíz évvel ezelőtt elindított nemzetpolitika, nemzetegyesítés ne szakadjon meg. A volt főkonzul az újságírókkal való találkozón a választásokkal, szavazással kapcsolatos gyakorlati tudnivalókról is beszélt.