Háztartási gépek roncsprogramjaFelkapott, de átgondolják

2021. december 7., kedd, Belföld

Nyolc perc alatt kimerült pénteken a háztartási gépek roncsprogramja téli kiadásának második szakaszára szánt pénzkeret – tájékoztatott a környezetvédelmi minisztérium. A tárca vezetője, Tánczos Barna ugyanakkor bejelentette, szükségesnek tartja a program átgondolását, mivel elsősorban a nagy fogyasztású készülékek energiahatékonyabbakra való cseréjét kellene célozza, és el kellene kerülni, hogy televízióvásárlási programmá váljon. A program révén kapott értékjegyeket ugyanis a legtöbben erre a célra használnák fel.

Pénteken 10 órakor rajtolt el a háztartási gépek roncsprogramja téli kiadásának második szakasza, amelyben televíziók, laptopok és táblagépek vásárlását támogató utalványokat lehetett igényelni. Az erre szánt keret nyolc perc alatt kimerült, összesen 33 877 értékjegyet állított ki a rendszer. A regisztrált felhasználók közül 19 183-an televíziót, 9592-en laptopot, 5102-en pedig táblagépet szeretnének vásárolni. A Digi24 televíziónak nyilatkozva Tánczos rámutatott, nem volt még ekkora kereslet az értékjegyek iránt sem a tavaszi, sem a téli kiadás első szakaszában, amikor hűtőszekrények és mosógépek vásárlására lehetett vouchert igényelni. „Ennek a programnak a nagy fogyasztású készülékeket kell megcéloznia, a hűtőszekrényeket, mosógépeket, szárítógépeket, amelyek ténylegesen a polgárok javát szolgálnák a fogyasztás csökkentésével. Nem hiszem, hogy a háztartási gépek roncsprogramját televízióvásárlási programmá kellene alakítani” – tette hozzá. A miniszter továbbá nyomatékosította, az értékjegyek névre szólóak, és csak az igénylő használhatja fel ezeket. Az illegális kereskedés visszaszorítása érdekében a Környezetvédelmi Alap Igazgatósága ellenőrzéseket végez, és jelenteni fog minden olyan hirdetést, amelyben ilyen értékjegyeket kínálnak eladásra. A program szabályzata azt is előírja, hogy az üzletek kizárólag a voucher igénylőjétől vehetik át azokat – tette hozzá Tánczos. Az esetleges szabályszegéseket a minisztérium ellenőrző testületénél is lehet jelenteni.

A program téli kiadásának egy további szakasza lesz még, december 10-e és 16-a között. Ennek keretében klímaberendezések, ruhaszárító gépek és porszívók vásárlására lehet kiváltani értékjegyeket. A program téli kiadására 34 millió lejt különítettek el.

Hozzászólások
Szavazás
Tavalyhoz képest Ön szerint idén miként alakul a jövedelmi helyzete?
eredmények
szavazatok száma 1012
szavazógép
2021-12-07: Belföld - :

Felmérés az elszármazottakról

A külföldön élő romániai magyarok feltérképezése szándékával, Back to the Roots – Vissza a gyökerekhez címmel online felmérést indít az Erdélystat romániai magyar statisztikai portál.
2021-12-07: Világfigyelő - :

Szijjártó Péter: A nemzetpolitika a külpolitika lelke

A nemzetpolitika a külpolitika lelke, ezért a szomszédos országokkal fenntartott kapcsolat alakításakor a kormány arra törekszik, hogy olyan együttműködés jöjjön létre, amely a magyar nemzeti közösségek élethelyzetét javítja – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az Országgyűlés nemzeti összetartozás bizottsága előtti éves meghallgatásán tegnap.