Orbán Viktor: Merkel távozásával befejeződött a kétértelműség

2021. december 7., kedd, Világfigyelő

December 8-án Angela Merkel távozik a német kancellári hivatalból. A közép-európaiak életének egy darabja is vele távozik – írta Orbán Viktor Szamizdat 14. című, a miniszterelnöki honlapon tegnap megjelent írásában. Megjegyezte, Merkel távozásával befejeződött a kétértelműség és a lopakodó politika, és új, nyílt sisakos idők jönnek.

  • Fotó: MTI
    Fotó: MTI

Magyarország kormányfője úgy fogalmazott: Mi még értettük őt, ő még értett bennünket. Szovjet megszállás, kommunista diktatúra, ellenállás és népmozgalmak 1988–89-ben, győzelem, szabadság, újraegyesítés és a csúcskancellár, Helmut Kohl, az új államalapító – tette hozzá a miniszterelnök, emlékeztetve, hogy magyar miniszterelnökként 1998-ban néhány hónapig együtt szolgálhatott Helmut Kohl kancellárral, aki atyai jó barátja, keresztény testvére és hűséges patrónusa volt a közép-európai népeknek.

Orbán Viktor jelezte: Merkellel évekig együtt ették az ellenzék sovány kenyerét is. „Majd először ő, aztán öt évvel később mi tértünk vissza a kormányrúdhoz. Együtt csináltuk végig 2010-ben a pénzügyi válságkezelést, harcostársak voltunk az Európai Unió egyben tartásáért folyó küzdelemben, és együtt néztük tehetetlenül és eszköztelenül az Európa számára tragikus orosz–ukrán háború kitörését. A lojális és fegyelmezett németek, a lázadó és szertelen magyarok egy közös célért, egy Európáért, amelyben minden nemzet otthon érezheti magát” – emlékezett a kormányfő.

Orbán Viktor hozzátette: ezt követően jött a szakadás vagy inkább törés, nyílt törés 2015-ben, a migrációs válság. A kormányfő ezt olyan sérülésként jellemezte, ami után már nem lesz olyan a sportoló mozgása, mint amilyen volt, rehabilitál, erőlködik, küzd, de inkább csak becsületből, tudja s egy idő után beismeri, a régi formáját már nem tudja visszanyerni. Úgy folytatta: a migrációs krízis önmagában is komoly próbatétel volt, de Rubiconná azért vált, mert felfedte „a közöttünk lévő mély filozófiai, politikai és érzelmi különbségeket a nemzetről, a szabadságról és Németország szerepéről. Kiderült, hogy a magyaroknak és más közép-európaiaknak a haza immanens, a nemzet origó, hazaszeretet nélkül nincs egészséges érzelmi élet. Kiderült, hogy a németek az európai civilizáció másik ösvényén haladnak, valamiféle posztkeresztény és posztnemzeti állapot felé” – sorolta.

Orbán Viktor szerint mi, magyarok megértettük, hogy a németek „ezt nem problémának, nem bajnak, nem orvosolandó civilizációs betegségnek, hanem természetes, sőt kívánatos, mi több, erkölcsileg magasabb rendű állapotnak tartják. Az európai egység szövete felfeslett, már nem volt megállás. Migráció, gender, föderalizált Európai Unió, Európa elnémetesítése. Az európai együttműködés helyreállítása emberfeletti erőfeszítéseket igényel majd a posztmerkeli korszakban – jegyezte meg.

A miniszterelnök írásában felteszi a kérdést, vajon Angela Merkel nyitotta-e ki az ajtót a bajok előtt vagy ellenkezőleg, ő inkább megtámasztani próbálta, de a baloldali nyomás őt is félretolta? „Ma még nem tudjuk a választ erre a kérdésre. Látva az új, baloldali német kormány bevándorláspárti, genderbarát, föderalista, német Európát megcélzó programját, a Merkel-titok mindkét megfejtése lehetséges. Majd az idő választ ad. Egykori harcostársként csak azt fájlalom, hogy az életút és a 16 évnyi kancellárság sem adta meg, még nekünk, kollégáknak sem adta meg a választ. Egy dolog biztos, a kétértelműség, a lopakodó politika és a sodródás korszaka Merkellel befejeződött. Új, nyílt sisakos idők jönnek” – áll Orbán Viktor jegyzetében.

Hozzászólások
Szavazás
Tavalyhoz képest Ön szerint idén miként alakul a jövedelmi helyzete?
eredmények
szavazatok száma 1012
szavazógép
2021-12-07: Világfigyelő - :

Szijjártó Péter: A nemzetpolitika a külpolitika lelke

A nemzetpolitika a külpolitika lelke, ezért a szomszédos országokkal fenntartott kapcsolat alakításakor a kormány arra törekszik, hogy olyan együttműködés jöjjön létre, amely a magyar nemzeti közösségek élethelyzetét javítja – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az Országgyűlés nemzeti összetartozás bizottsága előtti éves meghallgatásán tegnap.
2021-12-07: Közélet - :

Gyalog, kerékpárral (Zöld Háromszék)

Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter jelenlétében zárták az idei Zöld Háromszék programot tegnap a megyeházán. Kovászna Megye Tanácsa csatlakozott a zöld gondolkodást ösztönző, a tárca által kezdeményezett Zöld Péntek programhoz, és az elmúlt harminchat hét alatt az intézmény több mint ötven munkatársa 1220 kilométert tett meg gyalogosan, illetve biciklivel – közölte az intézmény sajtóirodája.