Prospera Sepsi: Karácsony előtt az Őrkőn

2021. december 22., szerda, Riport

Közeledik a karácsony, mindenki sürög-forog, nagy a készülődés. Na, de hogy élik meg ezt az időszakot közösségünk tagjai, az őrkőiek? Erről faggattuk őket. Megkérdeztük: mit jelent számukra a karácsony?

*
34 éves nő: Főzünk, sütünk, karácsonyfát építünk... S ha a Jézuska megőriz, bulizunk.
38 éves nő: Az a legszentesebb ünnep. Jézus születése.
30 éves nő: Ezelőtt szoktuk úgy csinálni, hogy amikor éjfél jött, volt mise. Szoktunk jönni, de már régen nem járunk a vírus miatt. Mindig 24-én éjfélkor húzták a harangot, s minden cigány ment templomba. Nagyon szép volt, meg volt csinálva a jászol, a gyermekek szerepeltek. Hajnali mise is volt. A gyermekek építik fel a karácsonyfát, s addig én főzöm a töltött káposztát, s együtt vagyunk.
31 éves nő: Nekünk nagyon fontos, így a család együtt van, szoktunk menni misére.
42 éves férfi: Én azt szeretem a karácsonyban, hogy a család legyen békességben, örömben, tisztelettel. Mindenkinek adják meg, ami jár.
*
A Prospera Sepsi projektben arra törekszünk, hogy hosszan tartó eredményeket érjünk el az egész közösség javára. Egyfelől esélyt adni a fejlődőképesnek, másrészt csökkenteni a közösségünk terheit azáltal, hogy munkaképes embereket „kapcsolunk be” a közös felelősségvállalásba. Ezért a tevékenységekre nagy hangsúlyt fektetünk, mind fontosak: egészségügyi szolgáltatások, egyéni és családi tanácsadás, csoportos foglalkozások, közösségi programok, azonban ezek a szakmai képzésekben és munkába állításban csúcsosodnak ki.

Ugyanis az állandó munkahely az, ami változást és minőségi javulást hozhat egy ember életébe. Mindannyian tehát, a projektben tevékenykedők összedolgozunk és egymást segítjük a projektcél érdekében: esélyt adni a rendezettebb, méltányosabb életre, a csatlakozásra és részvállalásra a közös munkából. Azért nem terveztünk „stimulenseket”, azaz jutalompénzeket a képzéseken részt vevőknek, mert nem tartjuk célravezetőnek. A pénz hamar elfogy, a tudás viszont megmarad, és arra már egy új életet lehet alapozni.

Tudatában vagyunk annak, hogy rövid időn belül nem fogunk gyökeres változást elérni, a projektnek nem is ez a célja. Hanem az, hogy kezet nyújtsunk azok felé, akik belekapaszkodnak és erőfeszítést tesznek arra, hogy változtassanak helyzetükön. Mi ezt a számot a hatszázas célcsoport 15 százalékában határoztuk meg, azaz a Sepsi Prospera célja, hogy 90 embernek biztosítson munkát elsajátított szakma, mesterség alapján a három célcsoportból: Őrkő, Szépmező és Csíki negyed. Ez is nagyon ambiciózus terv, de a széles körű összefogás, a partnerség feljogosít arra, hogy két év után bizakodjunk az eredmény elérésében.

Ha sikerül pár tíz embert elindítani a folyamatos munkavállalás, rendszerezett és kiszámítható élet felé, akkor beindul egy pozitív folyamat a kilencven ember családjában, baráti körében, közösségében. Gyakorlati példákat tapasztalnak meg arra, hogy LEHET. Lehet változtatni, még ha az elején segítséggel is, és ennek a változtatásnak pozitív következményei vannak. A folyamatosság és a kiszámíthatóság. Biztonság a család életében. Reményteljesebb jövő. És a gyermek tanul, ezt látja a szüleitől, és valószínű, ezt a példát viszi tovább. Mind többen és többen. Itt látjuk a nagy változást, és ebben látjuk a projekt értelmét. Elindítani egy folyamatot, amely pozitív változást hoz a nagy közösség életében.

A Pospera Sepsi ennek a folyamatnak a kezdeményezője. A benne részt vevők felelősséget vállaltak, és nem keveset. De számítanak a közösség MINDEN egyes tagjára, hogy közösen teljesítsük ezt a fel­adatot. Odafigyeléssel, mások biztatásával, a projekt iránti bizalommal sokat segíthetnek nekünk. Érezzük a támaszt a hátunk mögött. És ez ad erőt nekünk a cél megvalósításában. Hogy a gyermekeink, unokáink később elmondhassák: igen, ezt jól tettétek, egy élhetőbb jelent biztosítottatok számunkra.

Bereczki Kinga projektpartner, Háromszéki Közösségi Alapítvány

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Ön szerint ki a felelős a közel-keleti konfliktusért?


eredmények
szavazatok száma 2088
szavazógép
2021-12-22: Közélet - :

Megújult az alsócsernátoni katolikus templom belseje

Hosszú ideje már, hogy az alsócsernátoni római katolikus templom belső megújulásra várt. A lehetőségek eddig nem engedték meg, mivel mindig más prioritások voltak, aztán a világjárvány is közrejátszott. De hála a jó Istennek, eljött az idő, amikor ismét méltóvá válhatott a kis templom a legszentebb áldozat, a szentmise bemutatására.
2021-12-22: Riport - :

Színek, illatok, érzések a karácsonyi vásárban

Számomra a karácsonyhoz tartozik az azt megelőző vásárok forgatagi hangulata is. Európa nagyvárosaiban különböző és sajátos szokások és finomságok jellemzik ezeket a napokat.